Abstract
Indonesië, met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld, herbergt ongeveer 40.000 endemische plantensoorten, waaronder 6.000 medicinale planten. Ondanks een lange traditie van kruidengeneeskunde (Jamu) zijn veel medicinale planten nog niet uitgebreid onderworpen aan wetenschappelijke studies, vooral wat betreft hun ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ziekten zoals artritis, kanker en diabetes worden geassocieerd met ontstekingen, en er is nog steeds behoefte aan alternatieve behandelingen. Eerder onderzoek heeft enkele Indonesische planten met ontstekingsremmend potentieel geïdentificeerd, maar veel soorten zijn nog niet onderzocht.
Dit project heeft als doel de ontstekingsremmende eigenschappen van medicinale planten die traditioneel in Jamu worden gebruikt te onderzoeken. Dit gebeurt door hun in vitro ontstekingsremmende activiteit en gastro-intestinaal metabolisme te evalueren. De studie zal bioactieve fytochemicaliën identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze effecten en hun mogelijke toepassing in kruidensupplementen of functionele voedingsproducten verkennen. Het onderzoek bestaat uit vijf kernfasen: (1) selectie van 10-20 medicinale planten op basis van literatuuronderzoek, (2) evaluatie van hun in vitro ontstekingsremmende activiteit via remming van COX-1/COX-2-enzymen, NF-kB-activering, TNF-α-afgifte en NO-vorming, (3) fytochemische profilering en isolatie van actieve bestanddelen met behulp van HPLC-DAD, LC-MS en NMR-spectroscopie, (4) ontwikkeling van analytische methoden voor de kwantificering van actieve componenten en formulering van supplementen, en (5) een uitgebreide conclusie en toekomstperspectieven.
Dit onderzoek zal gebruikmaken van geavanceerde chromatografische en spectroscopische technieken, naast in vitro testen. De bevindingen zullen bijdragen aan de fytofarmacologie, terwijl ze tegelijkertijd de instandhouding en commercialisering van Jamu, een belangrijk onderdeel van het Indonesische culturele erfgoed, ondersteunen. Bovendien zal dit onderzoek een wetenschappelijke basis bieden voor de ontwikkeling van evidence-based kruidengeneesmiddelen of voedingssupplementen, met als doel de volksgezondheid te verbeteren en de Indonesische kruidengeneesmiddelenindustrie verder te ontwikkelen.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)