Abstract
De ondergrond kan beschouwd worden als een geologische systeem dat een verscheidenheid aan diensten biedt. In Vlaanderen is het Kempens Bekken uniek in de zin dat er verschillende soorten van activiteiten ontwikkeld kunnen worden in verschillende diepten gaande van grondwaterwinning in de meer ondiepe lagen tot de seizoenale opslag van gas en winning van diepe geothermie in de diepere lagen (500 - 3000m). Elk van deze toepassingen heeft een unieke hydrogeologische voetafdruk die verder rijkt dan het volume dat gebruikt wordt of de tijdsspanne waarbinnen de activiteit plaatsvindt. Ze hebben ook elk een eigen, maar steeds grootschalige economische, milieu en sociale impact. Omdat de ruimte in de ondergrond beperkt is en omdat activiteiten elkaar kunnen beinvloeden, komen de verschillende activiteiten met elkaar in conflict. Om het gebruik van de ondergrond te plannen en te beheren is er nood aan gepaste modellen die de hydrogeologische interactie-effecten kunnen berekenen alsook de economische en milieu-implicaties.
Doelstelling van dit onderzoek is de ontwikkeling van een dynamische en interdisciplinaire methode om de hydrogeologische, economische, en milieugerelateerde impacten van verschillende mogelijke ontwikkelingspaden voor de ondergrond te berekenen, rekening houdend met verschillende economische actoren, interactie-effecten, verschillende bronnen van onzekerheden en flexibiliteitsopties.
Daartoe worden de principes van de reële optie theorie gecombineerd met die van speltheorie en gekoppeld aan een hydrologeologisch model dat de interferentie-effecten tussen verschillende activiteiten in de ondergrond berekent. De resultaten van deze interdisciplinaire methode geven inzichten over de balans tussen de verwachte risico's en opbrengsten van mogelijke ontwikkelingsscenario's van de Kempische ondergrond, over de meest waardevolle flexibilitetisopties, en over hoe simultane of opeenvolgende activiteiten in de ondergrond te plannen en te beheren.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)