Onderzoeksgroep
Expertise
Dr. Alejandro Valverde promoveerde in 2023 aan de Complutense Universiteit van Madrid (Spanje) op het onderwerp Advanced Chemistry: Snelle diagnostische hulpmiddelen gebaseerd op het gebruik van bio-elektrochemische platforms die toepasbaar zijn in omgevingen met weinig middelen. Momenteel werkt hij in het A-Sense Lab van de Universiteit Antwerpen als postdoctoraal onderzoeker aan het ontwerp en de ontwikkeling van foto-elektrochemische bioplatformen voor de detectie van DNA-biomarkers die betrokken zijn bij kankerprogressie.
MutArray: Een CRISPR/Cas-aangedreven foto-elektrochemisch bioplatform voor de detectie van single nucleotide variaties geassocieerd met colorectale kanker.
Abstract
Geïnspireerd door de EU-commissie heeft dit project als doel een belangrijke maatschappelijke uitdaging aan te pakken: de strijd tegen kanker. De EU heeft ambitieuze doelen, zoals het redden van meer dan drie miljoen levens en het verbeteren van diagnose en behandeling voor iedereen in Europa. MutArray zal bijdragen aan het bereiken van deze doelen door snelle, betaalbare en betrouwbare diagnose en monitoring van de op één na belangrijkste doodsoorzaak door kanker wereldwijd: darmkanker (CRC). Nauwkeurige en gevoelige detectie van klinische biomarkers is een prioriteit. Elektrochemische bioplatforms worden steeds belangrijker als tools voor diagnostische systemen, dankzij hun inherente eenvoud, kosteneffectiviteit en tijdsbesparing, wat de beperkingen zijn van de huidige klinische technologieën. MutArray richt zich op de ontwikkeling van een 96-wells plaat gebaseerd op het gebruik van singlet oxygen-gemedieerde foto-elektrochemie, locked nucleic acid (LNA) probes en het CRISPR/Cas systeem voor de specifieke detectie van CRC biomarkers, zoals single nucleotide variaties (SNV). Vaste (weefsel) en vloeibare (plasma) biopten van CRC-patiënten zullen worden geanalyseerd op SNV's in het KRAS oncogen. Deze innovatieve aanpak kan worden gebruikt om elke nucleïnezuurbiomarker te detecteren en zal de overgang van laboratoriumtechnologie naar een bench-top apparaat voor clinici en ziekenhuisomgevingen vergemakkelijken, wat een positieve invloed zal hebben op de strijd tegen kanker.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Wael Karolien
- Co-promotor: Vandamme Timon
- Mandaathouder: Valverde De La Fuente Alejandro
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
SOCMA (Singlet Oxygen-gebaseerd foto-elektrochemisch bioplatform voor kankermutaties): van klinische huidige technologieën met beperkingen naar innovatieve tools voor vroege diagnose en monitoring.
Abstract
Geïnspireerd door de missie van de EU-commissie, zet dit project zich in voor het aanpakken van een belangrijke maatschappelijke uitdaging, namelijk de strijd tegen kanker. De EU heeft een ambitieus doel gesteld voor 2030: meer dan 3 miljoen levens redden, langer en beter leven, een grondig begrip van kanker bereiken, voorkomen wat voorkomen kan worden, diagnose en behandeling optimaliseren, de kwaliteit van leven van alle mensen die met kanker te maken hebben ondersteunen, en zorgen voor een eerlijke toegang tot dit alles in heel Europa. Het SOCMA-project zal bijdragen aan de (vroegtijdige) diagnose en opvolging van de ziekte. Er worden steeds meer biomarkers ontdekt en gevalideerd voor kanker, en de zeer nauwkeurige bepaling ervan staat hoog op de prioriteitenlijst, wat analytische apparaten vereist die snelle en nauwkeurige analyse met hoge selectiviteit en gevoeligheid mogelijk maken. Elektrochemische bioplatforms zijn opkomende tools voor diagnostische systemen aan het point-of-care vanwege hun inherente eenvoud, snelle respons, hoge gevoeligheid en, het belangrijkste, kosteneffectiviteit en tijdsbesparing, die de beperkingen zijn van de huidige diagnostische technologieën. SOCMA stelt het gebruik voor van singletzuurstof-gemedieerde foto-elektrochemie voor de selectieve en gevoelige detectie van lage concentraties kankerbiomarkers (bijv. DNA-puntmutaties in het KRAS-gen) via specifieke LNA-capture probes en DNA-versterkingstechnieken zoals RCA. Dit project zal zich richten op de ontwikkeling van een multiplexed 96-wells bioplatform dat de detectie en kwantificering van de geselecteerde DNA-sequenties mogelijk maakt, zowel in weefsel als in vloeibare biopsieën van patiënten gediagnosticeerd met CRC en PDAC, om de vertaling van een laboratoriumtechnologie naar een apparaat voor clinici en ziekenhuisinstellingen te verzekeren dat een positieve impact heeft op de strijd tegen kanker.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Wael Karolien
- Mandaathouder: Valverde De La Fuente Alejandro
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject