Onderzoeksgroep

Identificatie van opkomende stoffen in nieuwe voedingsmiddelen voor menselijke consumptie. 15/10/2024 - 14/10/2025

Abstract

Dit project richt zich op de ontwikkeling van analysemethoden en de daaropvolgende analyse van (on)gereguleerde chemicaliën en opkomende stoffen ("contaminants of emerging concern", CEC's) in nieuwe en alternatieve voedselstalen. Voor de detectie, identificatie en kwantificering van chemische verbindingen in deze stalen moeten geschikte analysemethoden worden ontwikkeld en geoptimaliseerd. De analyse omvat target, suspect and non-target screening met behulp van vloeistofchromatografie gekoppeld aan (hoge resolutie) massaspectrometrie (LC-HRMS). De voedselcategorieën in dit project zijn eetbare insecten, eiwitten op plantaardige basis (d.w.z. veganistische en vegetarische alternatieven) en zeewier, die geanalyseerd worden op verschillende klassen van CEC's. Deze CEC klassen bevatten, maar zijn niet beperkt tot, pesticiden voor huidig gebruik (of "current-use pesticides"), gechloreerde paraffinen (CP's), organofosfor vlamvertragers (PFR's), weekmakers, per- en poly-fluoralkylstoffen (PFAS) alsook natuurlijk-geproduceerde gehalogeneerde verbindingen (NHC's). In de eerste jaren werden geschikte workflows voor de screeningsmethoden op basis van LC-HRMS ontwikkeld en geharmoniseerd voor de bepaling van CECs. De suspect screening omvat een lijst van opkomende chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze aanwezig waren in de geselecteerde voedingsmiddelen. Deze lijsten zijn ofwel opgesteld (bijv. bij ECHA of EFSA), of er worden open-source of interne databases gebruikt. Voor de non-target screening wordt de analyse uitgevoerd zonder gedefinieerde "suspects". Daarna worden de CEC's in de geselecteerde voedingsmiddelen geïdentificeerd met LC-HRMS, eerst met een kleiner aantal stalen (n<10) en volgens met een groter aantal stalen (n50), gevolgd door uiteindelijk kwantificering van de verbindingen met behulp van target analysis. De SEP-subsidie/-toelage zal worden gebruikt om het verwerven van uitgebrede gegevens over de contaminatieniveaus met CECs van de drie voedselcategorieën af te ronden. Dit zal vervolgens worden gebruikt om chemometrische verwerking van de gegenereerde gegevens uit te voeren, om databases op te zetten en om eventuele patronen (bijv. geografisch) van de CEC's te kunnen onderzoeken. Deze activiteiten zullen worden uitgevoerd in het vierde jaar van het project. Uiteindelijk zal dan de voedselveiligheid van de nieuw geïdentificeerde CEC's in nieuwe voedingsmiddelen worden ingeschat en de uitkomsten van dit project zullen bijdragen aan een voorlopige voedselveiligheidsbeoordeling van deze nieuwe voedingsbronnen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject