Onderzoeksgroep
Het vastleggen van vloeiende grenzen en pluriversele visies op vrede aan de kust van het Tanganyika-meer
Abstract
Dit project onderzoekt meervoudige visies op vrede aan weerszijden van de Burundes-Congolese grenzen. gewijd aan het documenteren van meervoudige manieren om 'de wereld te begrijpen' in conflictgebieden. Het project brengt door ernstige overstromingen getroffen gemeenschappen, feministische activisten, kunstenaars en onderzoekers in Bujumbura en Uvira, twee grenssteden aan de noordkust van het Tanganyikameer in Burundi en Congo (DRC). Voortbouwend op decoloniale feministische en op kunst gebaseerde methodologieën (bijv. Wang 1999, Theron 2008, Smith 2013), produceren we samen foto's, tekeningen, beelden en teksten die verschillende betekenissen vastleggen van verstrengeling van lichamen, natuur, conflicten en vrede. Ons team tracht samen te werken om de decoloniale benadering van vredeseducatie in Burundi, Zuid-Kivu/DRC en België te versterken. Meer specifiek creëren we artistiek materiaal, organiseren we pilootactiviteiten en produceren we een pedagogische portfolio in het Frans, Engels, Kirundi en Swahili. Op die manier proberen we de gebruikelijke machtsasymmetrieën aan te pakken die binnen vredesopbouw en vredeseducatie bestaan. In plaats van het inhuren van buitenlandse experts om pedagogische inhoud te produceren die wordt verspreid onder door conflicten getroffen gemeenschappen, biedt het project middelen en ruimtes voor mensen die zijn getroffen door geweld in Zuid-Kivu en Burundi om hun eigen visies op wat vrede voor henzelf betekent te documenteren en om na te denken over methodologische en decoloniale feministische inzichten uit de samenwerking. De belangrijkste doelstelling van het project is om innovatieve bijdragen te ontwikkelen en te reflecteren op de manier waarop onderwijs in vredesopbouw kan worden gegeven.Onderzoeker(s)
- Promotor: Jamar Astrid
Onderzoeksgroep(en)
Project website
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Dromen, nachtelijke visioenen en dekoloniale aspiraties in het oosten van de DR-Congo: Onderzoek naar pluriversele kosmo-visioenen in conflictgebieden.
Abstract
Door dromen serieus te nemen, beoogt dit project alternatieve manieren te formuleren van 'de wereld begrijpen' in conflictgebieden. Kennis over vredesinterventies werd lang bepaald door het vinden van antwoorden op onderliggende oorzaken en symptomen van geweld. Conflictstudies erkennen steeds vaker de beperkingen van vredesinterventies veroorzaakt door een westers georiënteerde logica. Het door conflicten geteisterde Kivu is emblematisch voor het beperkte succes van uitgebreide vredesinterventies in het handhaven van de vrede. Door westerse vooronderstellingen te nuanceren, zal het project verschillende manieren documenteren waarop geweld ervaren, en de kosmos (de wereld) begrepen wordt. Een herbeoordeling van het droomleven beantwoordt aan de dringende behoefte om alternatieve manieren te vinden om geweld te begrijpen en om aan vredesopbouw te doen op manieren die niet aansluiten bij de dominante benaderingen. Doorheen tijd en ruimte zijn dromen in verband gebracht met activiteiten zoals uit het lichaam treden, met communicatie met de doden, met kwaadaardige verlangens, en met dialogen met het onderbewustzijn. De bekende, maar verwaarloosde, veranderlijke, zintuiglijke en spirituele dimensies van dromen zullen worden gemobiliseerd om het onderliggende pluriversalisme te bespreken. Het project is onderbouwd door dekoloniale aspiraties, en is het gewijd aan theoretische en empirische analyses van pluriversele - in plaats van universele - kosmovisies van dromen en geweld.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Groof Matthias
- Promotor: Titeca Kristof
- Co-promotor: Van Hecken Gert
- Mandaathouder: Jamar Astrid
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject