Inleiding
De betonsector is verscheidene technologieën aan het ontwerpen met als doel het verlagen van de milieu impact. Een levenscyclusanalyse (LCA) is essentieel om de milieu impact van deze technologieën te kunnen beoordelen en te verbeteren. Het beoordelen van opkomende technologieën is wel niet eenvoudig, aangezien de huidige impact van de onafgewerkte technologie zeer sterk kan verschillen met de uiteindelijke impact van de technologie wanneer deze afgewerkt is. Dit probleem begint meer en meer aandacht te krijgen, met verscheidene studies die in de laatste jaren opgekomen zijn die focussen op een nieuw soort LCA waarin niet de huidige maar de toekomstige milieu impact van een technologie wordt voorspeld. Dit soort LCA staat bekend als ex-ante LCA.
Onderzoeksdoelstellingen
Het doel van dit onderzoek is om een methodologie te ontwikkelen om ex-ante LCA op innovatieve betontechnologieën toe te passes, hierbij worden de volgende zaken in rekening gebracht:
- Hoe kunnen we een innovatieve betontechnologie opschalen van zijn huidige schaal (bv: lab of pilootschaal) naar zijn uiteindelijke industrieel schaal? Verscheidene opschalingsmethodes zullen hiervoor uitgetest worden.
- Hoe kunnen we voorspellen hoe de beton sector zal veranderen tegen dat de onderzochte technologie op de markt komt? Hoe zullen sectoren gerelateerd aan de betonsector (bv elektriciteit, brandstoffen en staal) zijn veranderd? Veranderingen zullen in rekening worden gebracht via projecties. Aangezien de toekomst onzeker is zal er niet één, maar meerdere toekomstscenario’s gemodelleerd worden. Dit zijn extreme scenario’s die de grens afbakenen van hoe de toekomst kan verlopen.
Casestudies
De methodologie zal uitgewerkt worden op 3 casestudies. Elke casestudie zit op een verschillende fase van ontwikkeling en focust op een ander deelproces van het productieproces van klinker tot beton. Deze variatie in case studies werd gekozen om een brede toepasbaarheid van de methodologie te waarborgen.