Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn PhD-onderzoeksproject richtte zich op CRISPR/Cas9-genbewerking in de muis/menselijke kiemlijn en in menselijke pluripotente ziekte stamcelmodellen, met een focus op genen die gerelateerd zijn aan onvruchtbaarheid. Momenteel werk ik als postdoctoraal onderzoeker in de Perifere Neuropathie Onderzoeksgroep in UAntwerpen, onder leiding van Prof. Vincent Timmerman. Mijn hoofdfocus is het onderzoeken van Charcot-Marie-Tooth (CMT) in verschillende menselijke 3D stamcelmodellen.

Het ontrafelen van neuromusculaire kenmerken voor de ziekte van Charcot-Marie-Tooth met neuromusculaire organoiden en assembloids. 01/10/2024 - 30/09/2027

Abstract

De ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) is de meest voorkomende erfelijke perifere neuropathie. Hoewel er meerdere diermodellen zijn gecreëerd, vereist het beperkte succes bij het vertalen naar menselijke studies nieuwe modellen gebaseerd op menselijke cellen. In dit project zal ik geïnduceerde pluripotente stamcel (iPSC)-afgeleide organoïden ontwikkelen en karakteriseren voor CMT1A en CMT2A, de meest voorkomende CMT types. Deze organoïden bestaan uit neuronale cellen omgeven door myeliniserende Schwann-cellen waarbij pathologische kenmerken (e.g. myeline verstoring) werden aangetoond wanneer ze afgeleid waren van CMT1A-iPSCs. Ondanks het nabootspotentieel van neuromusculaire organoïden groeien ze niet in een specifieke richting, wat het onderzoek naar meerdere CMT-gerelateerde kenmerken bemoeilijkt, inclusief de onderbelichte verstoring van neuromusculaire verbindingen kenmerkend voor CMT. Daarom zal ik bovendien iPSC-afgeleide assembloïds genereren met een anterior-naar-posterior organisatie, wat zeer relevant is voor het bestuderen van neuromusculaire verbindingen. Er zal een grondig onderzoek worden uitgevoerd naar zowel de structurele als moleculaire kenmerken van zowel organoïden als assembloïden, met een vergelijking tussen beide CMT-typen. Bovendien zal een diepgaande beoordeling van de respons op therapeutische interventies in deze modellen worden verricht. In het algemeen kunnen deze CMT-modellen nieuwe behandelingen bevorderen en dierproeven verminderen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject