Abstract
Mijn onderzoeksverblijf in Ethiopië biedt me de kans om mijn paper over de reproductie van mondiale belastingnormen in Oost-Afrika te versterken en dit artikel te publiceren in een academisch tijdschrift (Review International Political Economy). In 2020 bracht ik meerdere maanden door in Kenia, Oeganda en Rwanda om te bestuderen waarom deze landen overgingen tot de adoptie van regelgeving inzake transfer pricing van het OECD-type en ik interviewde belanghebbenden, belastingambtenaren en leden van het Ministerie van Financiën om te achterhalen wat hun motivatie was voor deze implementatie-inspanningen.
Deze strategie sloot aan bij de initiële fase van theorievorming van mijn onderzoek, vooral omdat ik een methodologie van proces-tracing heb overgenomen (Beach en Pederson, 2018), maar dit gebrek aan variatie staat formeel testen van mijn hypothese in de weg die voortbouwt op de historisch institutionele theorie van netwerkeffecten.
De drie casestudies die ik heb bestudeerd, suggereerden dat de wijdverspreide adoptie van OECD-transfer pricing-normen een compatibiliteitsvoordeel opleverde en dat deze netwerkeffecten tot de krachtige lock-in-effecten behoren die de positie van de OECD-richtlijnen wereldwijd verankerden. Mijn veronderstelling is echter dat binnenlandse coalities, in tegenstelling tot overheersing door de OECD of de politiek van expertise, de mobilisatie van deze netwerkeffecten stimuleren die aandringen op adoptie van OECD-normen. In Ethiopië vonden deze normen echter geen ingang in de administratieve praktijk, en mijn hypothese over de rol van binnenlandse coalities zou dit gebrek aan implementatie moeten kunnen verklaren. Daarom verzamel ik interviews van internationale belastingexperts bij het ministerie van Financiën en bij de belastingdienst, naast andere belanghebbenden in het debat over transfer pricing in Ethiopië, en vergelijk ik hun rol en positie met binnenlandse coalities in Kenia, Rwanda en Oeganda.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)