Onderzoeksgroep

Expertise

2016-2020 Celine studeerde af als apotheker aan de Uantwerpen in 2016. Aansluitend heeft ze haar doctoraatsonderzoek uitgevoerd in het Toxicologisch Centrum, gericht op de humane blootstelling aan BPA en andere bisfenolen. Celine's belangrijkste ontwikkelde competenties zijn: ontwikkeling, validatie en toepassing van kwantitatieve methodes gebruik makend van GC-MS/MS en LC-MS/MS, suspect/non-target screening met behulp van LC-QTOF-MS, biostatistiek, humaan in vitro metabolisme, biomonitoring en wetenschappelijke communicatie. 2020-heden Celine werkt momenteel als postdoctoraal onderzoeker in het Toxicologisch Centrum, met nadruk op forensische toxicologie. Zij staat voornamelijk in voor het ontwikkelen en optimaliseren van nieuwe of bestaande analytische methodes die worden aangewend in de forensische (routine-)analyse. Daarnaast werkt zij mee aan de data-analyse en interpretatie van de resultaten in forensische dossiers. Zij begeleidt de nieuwe generatie nieuwe doctoraatsstudenten in de milieu- en forensische toxicologie.

Glasvocht thanatometabolomics: diepgaande metaboloomprofilering van een alternatieve matrix in de postmortale forensische geneeskunde als hulpmiddel bij het vaststellen van de doodsoorzaak (VITHAMET) 01/10/2024 - 30/09/2028

Abstract

De forensische wetenschap en geneeskunde vertrouwen momenteel op forensische autopsies en klassieke chemische/toxicologische analyses om de doodsoorzaak vast te stellen van onnatuurlijke, verdachte en onverwachte sterfgevallen. Het vaststellen van een doodsoorzaak gaat echter nog steeds gepaard met uitdagingen vanwege aspecifieke bevindingen tijdens autopsies en grote interindividuele variabiliteit in resultaten van uitgevoerde chemische en toxicologische analyses. Daarom is er een duidelijke behoefte aan innovatieve methoden die een meer objectieve bepaling van de doodsoorzaak in forensische geneeskunde toelaten. Het VITHAMET-project onderzoekt de mogelijkheid om metabolomics-benaderingen te gebruiken op post-mortem glasvocht om aanvullende en meer gedetailleerde informatie te verzamelen over de doodsoorzaak in een forensische context. In eerste instantie zullen we state-of-the-art metabolomics en lipidomics workflows optimaliseren en ontwikkelen op maat gemaakt voor glasvocht, op basis van geavanceerde instrumentatie. Vervolgens zal de globale endogene samenstelling van het menselijke postmortale metaboloom van het glasvocht in zijn geheel gekarakteriseerd worden, wat uiteindelijk zal resulteren in een "menselijke glasvocht metaboloom atlas". In een laatste stap zullen we veranderingen in het metaboloom van postmortale glasvochtstalen van geselecteerde doodsoorzaken (CO-intoxicatie, verdrinking en alcoholintoxicatie) onderzoeken om de diagnostische waarde van postmortale glasvocht metabolomics te evalueren voor het nauwkeuriger bepalen van de doodsoorzaak in forensisch onderzoek.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject