Abstract
Interactie met de buitenomgeving heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid en het welbevinden van mensen. Toch zijn zorginstellingen meestal niet zo ontworpen dat patiënten, bewoners, bezoekers en personeel de buitenomgeving ten volle kunnen ervaren en benutten. Fysieke, mentale en organisatorische obstakels liggen aan de oorsprong van het gebrek aan interactie met de buitenomgeving. Deze obstakels zijn vaak gerelateerd aan het ontwerp van interieure ruimtes, zowel binnen als buiten, waarbij de term "interieur" verwijst naar "met bouwkwaliteiten gerelateerd aan menselijke dimensies en eigenschappen." Betrokkenen bij het ontwerp van interieure ruimtes dragen een grote verantwoordelijkheid om deze zo te ontwerpen dat ze ten goede komen aan de gezondheid en het welbevinden van patiënten, bewoners, bezoekers en personeel. Zulke ruimtes realiseren vereist een combinatie van ontwerpconcepten en -strategieën. De ontwerpconcepten dienen de rol van interieure ruimtes in de interactie met de buitenomgeving te expliciteren. De ontwerpstrategieën focussen op hoe deze concepten kunnen geïmplementeerd worden bij het ontwerpen van zorginstellingen.
Binnen die project zal daarom onderzocht worden hoe interieure ruimtes van (zorg)instellingen, zowel binnen als buiten, kunnen ontworpen worden zodat patiënten, bewoners, bezoekers en personeel het potentieel van buitenomgevingen ten volle kunnen benutten en deze zo kunnen bijdragen aan hun fysieke en mentale gezondheid en welbevinden.
Het project volgt een ontwerp-antropologische aanpak en verbindt verleden, heden en toekomst in een proces van afstemming tussen mensen en omgevingen. Aan de hand van etnografische en ontwerpgebaseerde methoden worden afgeronde en lopende cases bestudeerd. Voor deze cases werden zorginstellingen gekozen die specifieke interieure ruimtes, zowel binnen als buiten, realiseerden met als doel de interactie van patiënten, bewoners, bezoekers en personeel met de buitenomgeving van de instelling te verbeteren. De cases met betrekking tot de afgeronde projecten zullen resulteren in theoretische inzichten in hoe patiënten, bewoners, bezoekers en personeel de binnen- en buitenomgeving van (zorg)instellingen ervaren en gebruiken en hoe dit hun fysieke en mentale gezondheid en welbevinden beïnvloedt. De cases over lopende projecten zullen benadrukken hoe interactie met de buitenomgeving wordt meegenomen en gematerialiseerd doorheen het ontwerpproces van interieure ruimtes, zowel binnen als buiten. Tot slot zullen ontwerpworkshops worden ingezet om ontwerpconcepten en -strategieën te ontwikkelen die het ontwerp van toekomstige zorginstellingen waarin interactie met de buitenomgeving centraal staat, te ondersteunen.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)