Onderzoeksgroep
Humanitaire diplomatie in semi-autoritaire staten: een analyse van de macht en praktijken van internationale humanitaire organisaties in Libanon en Turkije
Abstract
Omdat het vermogen van humanitaire organisaties om ruimte te krijgen van politieke autoriteiten voor de uitvoering van hun functie rechtstreeks verband houdt met hun macht, poogt dit project tot een genuanceerd begrip te komen van hoe zij die macht proberen te versterken door hun toevlucht te nemen tot humanitaire diplomatie (HD). ). HD is 'de activiteit van gespecialiseerde organisaties om ruimte te verkrijgen van politieke en militaire autoriteiten voor onderhandelingen en de gewetensvolle uitvoering van hun functies, gebaseerd op de principes van onafhankelijkheid, neutraliteit en eerlijkheid' (Minear en Smith 2007). HD heeft tot doel ruimte te creëren voor de implementatie van essentiële noodhulpmaatregelen, zoals onderhandelen over de aanwezigheid in een bepaald territorium van internationale humanitaire organisaties (IHO's), het bemiddelen in de toegang tot de burgerbevolking, het mogelijk maken van noodhulp en het bevorderen van respect voor internationale normen (Turunen 2022). HD bouwt verder op het concept van staatsdiplomatie als 'de infrastructuur van mondiaal bestuur' (Sending, Pouliot en Neuman 2015), en werpt licht op de groeiende rol van INGO's en niet-statelijke actoren zoals het Rode Kruis (Constantinou 2023), VN-agentschappen en INGO's (Minear en Smith 2007).Onderzoeker(s)
- Promotor: Kustermans Jorg
- Mandaathouder: Facon Clothilde
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Humanitaire diplomatie en internationaal gezag.
Abstract
Dit project wil de wijze waarop staten humanitaire diplomatie inzetten om een gezagspositie te verwerven in de internationale gemeenschap onderzoeken. Een bekend en vroeg voorbeeld is het Marshall plan, een hulppakket dat de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog aanboden aan Europese landen en dat sterk bijgedragen heeft aan de legitimatie van de Amerikaanse machtpositie in de naoorlogse periode. Dankbaar voor de genereuze gift, bekleedden de ontvangende landen de Verenigde Staten met gezag, inclusief politiek gezag in de vorm van erkend leiderschap. Meer recentelijk zien we dat ook andere staten een gelijkaardige strategie ontwikkelen. Een bekend voorbeeld is Noorwegen, al geldt voor dit land dat het gezag dat ze door middel van hun humanitaire beleid verwierven vooral van morele aard blijft. Het land geniet moreel gezag, maar lijkt tot dusver geen daadwerkelijk politiek gezag te hebben verworven via deze strategie. Andere hedendaagse voorbeelden zijn China, waarvan het Belt and Road Initiative gepaard gaat met belangwekkende humanitaire programma's, en een aantal regionale machten in de Islamitische wereld, die met elkaar in een humanitair opbod lijken verzeild te zijn geraakt.Onderzoeker(s)
- Promotor: Kustermans Jorg
- Co-promotor: Melissen Jan
- Mandaathouder: Facon Clothilde
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject