Gecombineerde elektrostatische precipitatie-fotokatalysetechnologie voor de gelijktijdige bestrijding van fijn stof, VOS- en NOx-verontreiniging binnenshuis: een studie op basis van experimentele analyse en multifysische modellering.
Abstract
Volgens het recentste rapport van het Europees Milieuagentschap, vormt luchtvervuiling het ernstigste milieurisico voor de gezondheid. Om dit probleem aan te pakken, moet men de emissie van polluenten voorkomen en op korte termijn blootstelling vermijden. Aangezien Europeanen meer dan 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen, is luchtkwaliteitsbeheer binnenshuis een efficiënte strategie. Dit project is toegespitst op elektrostatische precipitatie (ESP) en fotokatalyse. Ondanks het veelvuldige gebruik en het groeiende aantal onderzoeken hebben beide technologieën momenteel een gemeenschappelijke beperking: ze zijn slechts doeltreffend tegen één type polluent, nl. fijn stof of gasvormige polluenten. Daarom wordt in dit project de integratie van deze technologieën onderzocht door de collectorplaten van de ESP te bekleden met een fotokatalysator, zodat een breed scala van polluenten in één keer wordt aangepakt. Er bestaat nog geen volledig inzicht in de wederzijdse effecten, wat de ontwikkeling van een gecombineerde technologie belemmert. In dit project worden verschillende submodellen ontwikkeld om de optredende fenomenen te onderzoeken. Bovendien wordt een vereenvoudigde opstelling experimenteel onderzocht. Door submodellen te combineren en deze te correleren met experimenten, worden alle wederzijdse, potentieel synergetische, effecten van ESP en fotokatalyse bestudeerd. Daarna wordt de gecombineerde technologie geoptimaliseerd en wordt een prototype ontwikkeld en gevalideerd.Onderzoeker(s)
- Promotor: Denys Siegfried
- Mandaathouder: Baetens Donja
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Gecombineerde ESP/fotokatalyse voor luchtzuivering in ondergrondse parkings: een studie gebaseerd op experimentele analyse en CFD modellering.
Abstract
Ondanks de dalende emissies van luchtvervuilende stoffen in Europa en Vlaanderen, zijn de advieswaarden van de WGO nog niet binnen bereik. Ondergrondse parkeergarages in het bijzonder bevorderen verhoogde concentraties van verkeersgerelateerde polluenten zoals fijn stof en NOx, aangezien deze accumuleren in het gebouw. Met name geventileerde garages fungeren als hotspots en hebben een grote impact op de plaatselijke luchtkwaliteit, vermits de polluenten actief naar buiten worden verplaatst. Om dit te verhelpen, moet de vervuilde lucht behandeld worden voordat deze het gebouw verlaat. In dit project wordt hiervoor een innovatieve luchtzuiveringstechnologie bestudeerd, die ESP en fotokatalyse combineert en zo fijn stof en NOx simultaan kan aanpakken. In een experimentele studie zal de verwijdering en afbraak van fijn stof en NOx door deze technologie getest worden onder de typische condities in een parkeergarage. Om het effect van het aantal en de exacte locatie van de geplaatste zuiveringstoestellen op de luchtkwaliteit aan de ventilatie-uitlaat te onderzoeken, worden twee bestaande garages aangewend als casestudy. Voor beide parkings wordt een CFD model voor luchtstroming en verspreiding van polluenten ontwikkeld, waarin virtueel de luchtzuiveringstechnologie wordt toegepast. Op deze manier kunnen verschillende configuraties getest worden. Bovendien zal de binnenluchtkwaliteit worden aangepakt door de beschikbare stuwkrachtventilatoren in de garages virtueel aan te sturen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Denys Siegfried
- Co-promotor: Tytgat Tom
- Mandaathouder: Baetens Donja
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject