Onderzoeksgroep

Expertise

Het gebruik van in vivo beeldvorming (MRI) voor de studie van neuroplasticiteit

Seizoenale neuroplasticiteit van de integratie van het visuele en auditieve systeem: een in vivo MRI studie in spreeuwen. 01/04/2017 - 31/03/2018

Abstract

Eerdere studies binnen ons team hebben aangetoond dat seizoenale plasticiteit in de zangvogel hersenen niet beperkt is tot het goed bestudeerde zang controle systeem (SCS). Ook sensorische circuits zoals het visuele en het auditieve systeem vertonen plasticiteit. Met dit project willen we bestuderen of de vastgestelde structurele plasticiteit gepaard gaat met functionele veranderingen die op hun beurt effect hebben op het gedrag van de vogel in relatie tot reproductie. Vermits de visuele input, gerelateerd aan partnerkeuze, verandert over de seizoenen is ons objectief om te bestuderen of de verwerking van visuele signalen verandert over de seizoenen. Hiervoor zullen we mannelijke en vrouwelijke spreeuwen onderzoeken gebruik makend van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI). Onze hypothese stelt dat de structurele en functionele veranderingen specifiek zijn voor bepaalde categorieën van stimuli. Bijgevolg zullen we visuele fMRI uitvoeren gebruik makend van reproductie gerelateerde stimuli die dus een verschillende relevantie hebben over de seizoenen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Seizoenale neuroplasticiteit van de intgratie van het visuele en auditieve systeem: een in vivo MRI studie in spreeuwen. 01/10/2016 - 30/09/2019

Abstract

in dit project onderzoeken we of seizoenale neuroplastische veranderingen in sensorische netwerken van seizoenale zangvogels gepaard gaan met functionle veranderingen die leiden tot gedragswijzigingen die reproductie in de hand werken. Het onderzoek maakt gebruik van multisensory fMRI.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Ruststatus fmri in kleine dieren: Een nieuwe kijk op neuroplasticiteit? 01/10/2010 - 30/09/2011

Abstract

In rust worden laag frequente fluctuaties in de intensiteit van het fMRI signaal geobserveerd die temporeel gecorreleerd zijn tussen verschillende regio's die bijgevolg functioneel geconnecteerd worden genoemd. De techniek om dit te meten wordt ruststatus fMRI genoemd. Het doel van deze thesis is enerzijds de op punt stelling van de techniek in controle ratten als proof-of-principle. Anderzijds zal de techniek geïmplementeerd op geoptimaliseerd worden in zangvogels. Gebruik makend van het goed ontwikkelde Model voor neuronale plasticiteit in het zangcontrole systeem van de zangvogel is het de bedoeling de resultaten van deze techniek te correleren aan technieken die structurele connecitiviteit meten (MEMRI, DTI).

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject