Onderzoeksgroep
Expertise
Juridisch expert in het dierenrecht en 'rechten van natuur'. Zowel publiek- als privaatrechtelijke aspecten, nationaal, Europees en internationaal niveau.
Naar een continentale benadering van dierenrechten.
Abstract
Dit project stelt de oprichting van het Antwerp Centre for Continental Animal Law aan de Universiteit Antwerpen voor, gericht op het tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan civil law-perspectieven op dierenrechten. Ondanks recente vooruitgangen in het dierenrecht, zoals de erkenning van dieren als voelende wezens in het Belgische burgerlijk wetboek en constitutionele verwijzingen naar dieren in meerdere Europese landen, wordt het veld nog steeds gedomineerd door Anglo-Amerikaanse, common law-georiënteerde narratieven. Deze perspectieven leggen vaak de nadruk op rechterlijke beslissingen en jurisprudentie, wat niet aansluit bij de op statuten gebaseerde kaders van continentale rechtssystemen. Dit initiatief beoogt deze leemte te vullen door een continentale benadering van dierenrechten te bevorderen, met nadruk op de wettelijke erkenning van hun gevoeligheid (sentience), dereïficatie, en de rol van grondwettelijke bescherming voor dieren in continentaal Europa. Het project zal resulteren in een baanbrekend boek, A Continental Approach to Animal Rights, dat voortbouwt op het proefschrift van de PI en inzichten biedt in juridische ontwikkelingen in continentaal Europa. Verder zal het Antwerp Centre fungeren als een samenwerkingshub voor Europese dierenrechtsgeleerden, die grensoverschrijdend onderzoek en dialoog bevordert. Door middel van workshops, seminars en onderzoeksverblijven zal het Centre de studie van dierenrecht binnen de unieke juridische tradities van continentaal Europa bevorderen, en zo een genuanceerd, Europees perspectief toevoegen aan het internationale discours over dierenrechten. Het Centre wordt ingebed binnen de onderzoekslijn 'Het onderscheid tussen personen en zaken' van de Faculteit Rechten, en zal als duurzame hub dienen voor de verdere ontwikkeling van dierenrechtenonderzoek, waarbij de recent verworven internationale positie van de Universiteit Antwerpen behouden blijft.Onderzoeker(s)
- Promotor: Bernet Kempers Eva
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en handelingsbekwaamheid: Herdefinitie van het privaatrecht in het tijdperk van autonome AI.
Abstract
Traditioneel berust het privaatrecht op een fundamentele tweedeling tussen personen en voorwerpen. Personen worden erkend als houders van rechten en plichten, in staat tot het aangaan van juridische transacties, terwijl voorwerpen worden beschouwd als objecten zonder handelingsbekwaamheid of rechten. De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en autonome systemen stelt deze strikte scheiding echter op de proef, omdat deze entiteiten steeds vaker op complexe, ingrijpende manieren met de samenleving interageren. Deze evolutie vraagt om een herziening van kernbegrippen in het privaatrecht, zoals verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid, toestemming en causaliteit. De complexiteit van AI kan bijvoorbeeld het vaststellen van causaliteit en verantwoordelijkheid bemoeilijken, waardoor gevestigde definities van deze concepten in vraag worden gesteld. Deze ontwikkelingen weerspiegelen een bredere verschuiving die vraagtekens zet bij de strikte indeling van 'personen' en 'voorwerpen' in het privaatrecht. Sommigen rechtsgeleerden stellen daarom voor om een specifieke status voor robots en/of AI te creëren (de zogenaamde ePerson).3 De voorgestelde Postdoc Challenge biedt de kandidaat de mogelijkheid om een onafhankelijk onderzoeksvoorstel te ontwikkelen binnen het bredere thema van veranderende perspectieven op personen en voorwerpen in het privaatrecht, met een focus op de status van AI en/of robots, gericht op het verkrijgen van internationale onderzoeksfinanciering. Hiermee zal de kandidaat een cruciale rol spelen in het vormgeven van de juridische benadering van robots en AI in het tijdperk van het Antropoceen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Van Assche Kristof
- Co-promotor: Bernet Kempers Eva
- Co-promotor: Goossens Elise
- Co-promotor: Swennen Frederik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject