Onderzoeksgroep
Expertise
Filosofische en conceptuele analyse van de relevante filosofische en wetenschappelijke literatuur rond perceptie, en visuele perceptie in het bijzonder.
Voorbij het informatieparadigma: van voorspelling naar anticipatie
Abstract
Binnen de theoretische neurowetenschappen hebben velen inmiddels de opvatting omarmd dat de hersenen een voorspellende machine zijn die zijn voorspellingen bijwerkt in het licht van binnenkomende informatie. Toch hebben deze 'voorspellende verwerking' theorieën (PP) te maken met grote conceptuele uitdagingen. Zoals ik eerder heb laten zien, door te vertrouwen op semantische begrippen als informatie, representatie, voorspelling, hypothese-testen enz., keren deze theorieën zich tegen integratie binnen het grotere causaal-mechanistische raamwerk waarvan ze beweren deel uit te maken. Het tweeledige probleem is, ten eerste, hoe op een naturalistische manier betekenis te geven aan semantische inhoud of betekenis op het niveau van individuele neuronen of neurale populaties en, ten tweede, hoe de veronderstelde semantische inhoud geacht wordt causaal werkzaam te zijn. Maar als we de neurowetenschappelijke gegevens niet kunnen begrijpen in termen van upstream informatie, downstream voorspelling en resulterende voorspellingsfouten, hoe moet de neurowetenschapper dan de bidirectionele neurale activiteit interpreteren? Via 3 complementaire onderzoeksdoelstellingen (RO1-03) is dit project gericht op het bieden van een alternatieve verklaring voor de neurowetenschappelijke gegevens die traditioneel worden gekaderd in termen van informatieverwerking en, meer recentelijk, informatie-voorspelling.Onderzoeker(s)
- Promotor: Myin Erik
- Mandaathouder: Zahnoun Farid
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Voorbij het informatie paradigma: van 'voorspelling' naar 'anticipatie'.
Abstract
Binnen theoretische neurowetenschap is het inroepen van informatie een vaste praktijk. Velen hebben nu ook het idee omarmd dat het brein een voorspellingsmachine is die haar voorspellingen bijwerkt in het licht van binnenkomende informatie. Deze 'Predictive Processing' theorieën staan echter voor grote conceptuele uitdagingen. Door zich te beroepen op semantische begrippen als informatie, representatie, voorspelling enz. weerstaan zij integratie in het causaal-mechanistische kader waarvan zij beweren deel uit te maken. Maar als we de neurowetenschappelijke gegevens niet kunnen begrijpen in termen van upstream informatie, downstream voorspelling en resulterende voorspellingsfouten, hoe moet de neurowetenschapper dan de tweerichting neurale activiteit interpreteren? Ten eerste zal dit project de data die de Predictive Processing theoreticus in termen van voorspelling ziet, herinterpreteren. De cruciale zet hier is om het begrip voorspelling te vervangen door een empirisch onderbouwd begrip van anticipatie dat past binnen het causaal-mechanistische kader. Ten tweede zal het onderzoek nagaan hoe de data kan worden toegepast op twee onopgeloste filosofische problemen: de aard van informatie (informatie in relatie tot anticipatie) en het lichaam-geestprobleem (anticipatie als een fenomeen dat het fysiek-mentale onderscheid overstijgt). Dit interdisciplinaire project streeft dus naar een vruchtbare kruisbestuiving tussen filosofie en (theoretische én experimentele) neurowetenschap.Onderzoeker(s)
- Promotor: Myin Erik
- Mandaathouder: Zahnoun Farid
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject