Onderzoeksgroep

Expertise

Ik ben een onderzoeker in verpleegkunde en zorg met specifieke interesse in de organisatie van zorgteams met impact op kwaliteit en patiëntveiligheid en daarnaast de inzet van innovatieve technieken en technologie in de zorg. Als spoedgevallen verpleegkundige ken ik de zorg van binnenuit en het is mijn missie om door middel van onderzoek zorgorganisaties en beleidsmakers te ondersteunen in strategische beslissingen.

De ontwikkeling van een simulatie-gebaseerd interprofessioneel programma voor geavanceerde samenwerkingsgerichte training met studenten geneeskunde en verpleegkunde in Europa (SIMNPACT). 01/09/2024 - 31/08/2027

Abstract

Het SIMNPACT project heeft als doel het onderwijs in de gezondheidszorg in Europa te versterken door het bevorderen van interprofessioneel simulatieonderwijs (ISE) voor verpleegkunde- en geneeskundestudenten. Zorgdocenten, studenten maar ook zorgverleners zullen worden uitgerust met een op onderzoek gebaseerde SIMNPACT-toolbox en bijbehorende opleidingsmogelijkheden om interprofessioneel simulatieonderwijs succesvol te implementeren. Het doel is het bevorderen van samenwerking, innovatie en inclusieve onderwijsomgevingen die de kwaliteit van de gezondheidszorg in heel Europa verbeteren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderwijsproject
  • Onderzoeksproject

Simulatieleren in de zorg (StimulanZ) 01/09/2023 - 31/08/2026

Abstract

De zorg- en welzijnssector in de Vlaams-Nederlandse grensregio staat al jaren onder druk. Door de toenemende zorgvraag en vergrijzing zal het kwantitatieve arbeidstekort in de toekomst exponentieel toenemen. Uit het Prognosemodel Zorg en Welzijn (NL) blijkt tegen 2030 een tekort van bijna 17.000 zorgverleners in de provincie Noord-Brabant. Voor de provincie Antwerpen zien we nu al een tekort van 15% bij het invullen van openstaande zorgvacatures (VDAB). Bovendien berekende werkgeversfederatie Verso dat er in Vlaanderen tot 2026 elk jaar 46.000 nieuwe werknemers nodig zijn in de social profit. Naast de kwantitatieve uitdagingen zijn er ook kwalitatieve uitdagingen waarbij de aangeboden competenties onvoldoende aansluiten bij de veranderende competentievereisten van zorgberoepen. Dit kwam o.a. binnen het Interreg VL-NL project ZORO sterk naar voren wat betreft onder meer de technologische wendbaarheid die zorginnovaties en digitalisering vragen, en het inzetten op intra- en interprofessionele samenwerking. Uit onderzoek blijkt dat de werkomgeving van zorgverleners een belangrijke invloed heeft op de werktevredenheid. Daarnaast blijkt ook dat in zorgomgevingen waar de focus ligt op interprofessioneel samenwerken minder zorgverleners overwegen om het beroep te verlaten. Verder is er de behoefte om (toekomstig) zorgverleners te ondersteunen in de veranderende competentievereisten die de digitalisering van de zorg vragen. Door (toekomstige) zorgverleners handvaten te geven voor competentieverruiming rond technologische wendbaarheid versterken we hen in hun (toekomstige) praktijkvoering, met een positieve attitude naar het zorgberoep en het vergroten van hun welzijn tot gevolg en met een indirecte invloed op de in/uitstroom. Om tegemoet te komen aan deze uitdagingen, is één van de sleutelelementen dat (toekomstige) zorgverleners kunnen leren en ontwikkelen in krachtige leeromgevingen met sterke aandacht voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, het interprofessioneel samen werken en technologische wendbaarheid. Om in te spelen op de genoemde uitdagingen en kansen willen we vanuit dit project inzetten op een sterke grensoverstijgende samenwerking tussen onderwijsinstellingen zodoende, via hybride leeromgevingen, de verbinding tussen onderwijs en noden vanuit de zorg-arbeidsmarkt te versterken. Vanuit de geformuleerde kansen zien we een grote impact mogelijk door (toekomstige) zorgverleners sterker te ondersteunen via krachtige simulatieomgevingen en trainingen met sterke aandacht voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt, het interprofesioneel samenwerken en de evoluerende (hoog)technologische zorgsettings.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Samen aan Z. 01/05/2023 - 30/04/2026

Abstract

Er is een groeiend personeelstekort in de zorg. Veel zorgprofessionals willen de zorg verlaten of doen dat ook. Samen aan Z zet in op het behoud van zorgprofessionals en het versterken van hun adaptief & innovatief vermogen. Dit grensoverschrijdende Interreg-project is een vervolg op de eerdere projecten Blijf aan Z en Care2Adapt. Concreet worden in dit project verschillende gratis trajecten aangeboden voor zorg- en welzijnsorganisaties: Traject Team Champions: voor teamleden die bottom-up werken aan het verhogen van veerkracht. Traject Leidinggeven om te boeien en binden: voor leidinggevenden die werken aan het ontwikkelen van een positieve leiderschapsstijl. Traject Simuleerkracht: voor startende verpleegkundigen die een opleidingstraject volgen ter verhoging van veerkracht Traject Care2Adapt: voor medewerkers die een brugfunctie tussen innovatie en de werkvloer zullen vervullen. We ontwikkelen bovendien een instrument om onder meer veerkracht van de individuen en teams te meten, waardoor meer data-gestuurd (naar de werkelijkheid) actie ondernomen kan worden. Naast contextuele data en data uit zelfrapportages, zullen in deze applicatie ook gegevens uit activity trackers geïntegreerd worden, wat extra informatie geeft over fysiologische parameters rond stress en veerkracht van zorgmedewerkers en -teams.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Opmaak van een lijst van variabelen en selectie van variabelen om de benodigde indicatoren te bepalen voor de uitbouw van een nieuwe databank. 01/02/2024 - 01/09/2024

Abstract

Dit project, geleid door de Universiteit Antwerpen in samenwerking met Netwerk Verpleegkunde, VVVS (Vlaamse Vereniging van Verpleegkundigen Spoedgevallenzorg), en AFIU (Association Francophone des Infirmiers d'Urgence), is gericht op het ontwikkelen van een nationale dataset voor proces- en uitkomstgegevens van spoedgevallendiensten in België. Dit initiatief heeft als doel de operationele efficiëntie en effectiviteit van spoeddiensten aanzienlijk verbeteren. Door het creëren van een gevalideerd Nederlands codeboek voor een uitgebreide databank, zal het project zorgen voor een meer gestroomlijnde en nauwkeurige gegevensverzameling en -analyse, wat uiteindelijk leidt tot verbeterde spoedzorg en patiëntenuitkomsten in België.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject