Onderzoeksgroep
Expertise
De focus van mijn onderzoek is het toepassen van nieuwe technologische mogelijkheden en innovaties voor communicatiewetenschappelijke doeleinden. Deze technologische innovaties omvatten, maar zijn niet beperkt tot, Virtual Realities, gespreks- en sociale agentsystemen, geautomatiseerde tekstanalyse en tekstgeneratie, sensor data (GPS, hartslagmeters) en automatische (sociale) netwerkanalyse. Ik gebruik deze innovaties in een breed communicatiewetenschappelijk domein, zoals de ontwikkeling en evaluatie van chatbots die automatisch met mensen communiceren voor informatieve doeleinden (het omboeken van vliegtickets), maar ook chatbots die menselijke counseling taken overnemen (zoals ondersteuning bij het stoppen met roken). Ik onderzoek ook hoe ontwikkelingen op het gebied van Natural Language Processingen en Natural Language Understanding kunnen bijdragen om inhoud van nieuws en sociale media automatisch te classiferen, hoe virtual reality technieken kunnen bijdragen aan effectievere trainingen (bijvoorbeeld hoe artsen beter kunnen communiceren met patienten), en hoe near-field communicatie en geo-info gebruikt kunnen worden om effectiever en efficienter te communiceren. Daarnaast heb ik een sterke expertise in een breed scala aan onderzoeksmethoden, waaronder experimentele design, gerandomiseerde trials, focusgroep interviews en meta-analyses en systematische reviews. Mijn onderzoek wordt gesponsord door een groot aantal competitieve grant (totaal >21 miljoen EUR) van nationaal wetenschappelijke organisaties en Horizon2020.
Leerstoel "International Francqui Professor 2024-2026" (Prof. dr. Peter J. Schulz).
Abstract
Dit project wordt gefinancierd door een International Francqui Professor Chair-beurs, toegekend aan Prof. Dr. Peter Schulz. De prestigieuze leerstoel bevordert interuniversitaire samenwerking, waardoor de wetenschappelijke samenwerking met het buitenland wordt versterkt en de horizon van ons universiteitspersoneel wordt verbreed. Schulz is een wereldwijd toonaangevend expert op het gebied van gezondheidscommunicatie, het wetenschappelijke vakgebied dat de oorzaken, inhoud en gevolgen van communicatie met betrekking tot gezondheid bestudeert. Zijn onderzoek bestrijkt het gehele veld van gezondheid-gerelateerde media, met de focus op een breed scala aan gezondheidsonderwerpen en het gebruik van verschillende onderzoeksmethoden in uiteenlopende internationale contexten. De leerstoel zal worden bekleed in de periode van 01/04-2026 tot 01/07-2026, met de Universiteit Antwerpen als gastinstelling (onder supervisie van Prof. Dr. Gert-Jan de Bruijn) en KU Leuven als co-gastinstelling (onder supervisie van Prof. Dr. Kathleen Beullens en Prof. Dr. Tim Smits). Peter Schulz zal niet alleen een inaugurele lezing houden getiteld 'Gezondheidscommunicatie in een Europese Context', maar ook actief bijdragen aan lopende promotie- en postdoctorale onderzoeksprojecten. De leerstoel zal worden afgesloten met een eendaags minisymposium 'Health Communication Dynamics in Turbulent Times'.Onderzoeker(s)
- Promotor: de Bruijn Gert-Jan
Onderzoeksgroep(en)
Project website
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Epigenetische en proteïnebiomarkers voor de vroege diagnose van artrose in de eerstelijnszorg en patiëntstratificatie (CircBio Care).
Abstract
Vroegtijdige diagnose van osteoartritis (OA) is noodzakelijk vanwege de hoge incidentie, de gezondheidsimpact, en de vergrijzende bevolking. In dit project ontwikkelen we gestandaardiseerde en high throughput screening strategieën om eiwitten en microRNA's, die vrijkomen uit gewrichtscellen bij pathologische aandoeningen, te karakteriseren. Via kunstmatige intelligentie technieken, waarbij complexe moleculaire profielen worden gekoppeld aan vroege als late klinische progressie data, worden niet-invasieve voorspellende biomarkers voor een vroege diagnose van OA vastgesteld. We ontwikkelen op basis hiervan een tool voor zeer vroege OA detectie. In parallel onderzoeken we hoe de samenleving en gezondheidszorg welwillend tegen over deze screening tool kan komen te staan.Onderzoeker(s)
- Promotor: de Bruijn Gert-Jan
Onderzoeksgroep(en)
Project website
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Citizen Scienceproject 'De Oorzaak'.
Abstract
Van geluidsgevoelige gebieden tot oases van stilte: met het grootschalig burgeronderzoeksproject De Oorzaak leggen De Morgen (DM), het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en UAntwerpen de focus op geluid en geluidsbeleving in een stedelijke omgeving. We gaan in 2024-2025 na hoe bewoners van verschillende wijken in Antwerpen, Gent en Leuven het aanwezige omgevingsgeluid appreciëren. Aan de hand van vragenlijsten (subjectief), slimme geluidssensoren (objectief) en medisch onderzoek (UAntwerpen en UZA) wordt geclassificeerd welke geluiden gehoord worden, welk geluidsniveau deze geluiden hebben, hoe deze geluiden worden ervaren en welke impact ze hebben op de gezondheid, stress, slaap- en levenskwaliteit.Onderzoeker(s)
- Promotor: Vuye Cedric
- Co-promotor: Casas Ruiz Lidia
- Co-promotor: Couscheir Karolien
- Co-promotor: de Bruijn Gert-Jan
- Co-promotor: Dens Nathalie
- Co-promotor: Hellinckx Peter
- Co-promotor: Lembrechts Jonas
- Co-promotor: Poels Karolien
- Co-promotor: Spacova Irina
- Co-promotor: Van Hal Guido
- Co-promotor: Vanoutrive Thomas
Onderzoeksgroep(en)
Project website
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Lost in Translation? Understanding the newsworthiness of scientific research.
Abstract
Wetenschappelijke doorbraken, debatten, en controverses bereiken het algemene publiek niet via wetenschappelijke publicaties, maar grotendeels via de nieuwsmedia. Echter, welke doorbraken, debatten, en controverses 'nieuwswaardig' zijn is lang niet voor iedereen hetzelfde. In dit project onderzoeken we welke (f)actoren van belang zijn in de productie van wetenschappelijk nieuws. Dit doen we door middel van kwalitatieve en kwantitatieve inhoudsanalyses, en interviews met stakeholdersOnderzoeker(s)
- Promotor: de Bruijn Gert-Jan
- Co-promotor: Paulussen Steve
- Mandaathouder: Vissers Miguel
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Dutch Antimicrobial Resistance Technology Development and Biofilm Assessment (DARTBAC)
Abstract
Het DARTBAC-project zal Nederland voorbereiden op de tijd waarin antibiotica veel minder effectief zijn in het voorkomen en uitroeien van infecties als gevolg van antimicrobiële resistentie (AMR). DARTBAC zal, vanuit een materieel perspectief, nieuwe antimicrobiële technologieën ontwikkelen die niet op antibiotica zijn gebaseerd, met het oog op de preventie en uitroeiing van infecties op implantaatoppervlakken, in harde en zachte weefsels. Daarnaast zullen we het bewustzijn over het opkomende AMR-probleem in Nederland vergroten door het grote publiek en zorgverleners (HCP's) te informeren. DARTBAC is een interdisciplinair consortium van 23 partners bestaande uit (1) academische partners met expertise op het gebied van infectie, materialen, beeldvorming, in vitro modellen en sociale wetenschappen; (2) technische universitaire partners met expertise op het gebied van materiaalkunde, beeldvorming en in vitro en in vivo testmodellen; (3) universitaire medische centra met expertise op het gebied van infectie, microbiologie, in vitro en in vivo modellen, beeldvorming, diermodellen, materiaaltechnologie en klinische studies; (4) kleine en grote bedrijven in medische hulpmiddelen en startende bedrijven met antimicrobiële technologieën; (5) wetenschappelijke verenigingen en kennisinstellingen van medisch specialisten met directe toegang tot onze doelgroep en patiëntengroepen voor communicatie en verspreiding; het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met expertise op het gebied van materiaalkunde en Adverse Outcome Pathways (AOP's); en (7) een internationaal kennisplatform over AMR met expertise op het gebied van AMR-communicatie. Gezamenlijk overbruggen we de hele kennisketen met betrekking tot de ontwikkeling van nieuwe materiaaltechnologieën om AMR te bestrijden.Onderzoeker(s)
- Promotor: de Bruijn Gert-Jan
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject