Navigeren van uitdagingen bij vroeggeboorte: het verkennen van een predictieve en preventieve benadering via modulatie van het vaginale microbioom tegen vroeggeboorte en neonatale resultaten gerelateerd aan groep B Streptokokken.
Abstract
Jaarlijks worden miljoenen zwangerschappen beïnvloed door vroeggeboorte. Ondanks onderzoek blijven de vroeggeboortecijfers wereldwijd stijgen. Het vaginale microbioom, of de micro-organismen in het vaginale ecosysteem, beïnvloedt het risico op vroeggeboorte en de neonatale gezondheidsresultaten. Variatie in de samenstelling van het vaginale microbioom, met name een afname van de abundantie van lactobacillen en kolonisatie door Groep B Streptokokken, correleert met een hoger risico op vroegtijdige bevalling. Huidige antibioticatherapieën hebben beperkingen, zoals opkomende resistentie en verstoring van de balans van het gastheermicrobioom. Daarom is er nood aan onderzoek naar voorspellende en nieuwe preventieve strategieën om de vroeggeboortecijfers te verlagen. Als voorspellende strategieën stelt het project voor om (a) de reeds beschikbare klinische gegevens te verkennen met nieuwe bio-informatica-tools voor de identificatie van voorspellende factoren (b) de samenstelling van het vaginale microbioom in kaart te brengen en de interactienetwerken ervan op te helderen (niet eerder onderzocht). Ook streven we er als preventieve strategie naar om de verzameling lactobacillenisolaten van de gastheer te screenen tegen Groep B Streptokokkenisolaten. We zullen met behulp van geavanceerde technieken zoals het vagina-op-een-chip-model 10 lactobacillen selecteren en hun interactie met GBS binnen een relevante omgeving onthullen, wat de selectie van probiotische kandidaten zal leiden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Lebeer Sarah
- Co-promotor: Condori Sandra
- Co-promotor: Donders Gilbert
- Mandaathouder: Marin Andreea-Monica
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Exploratie van synthetische gemeenschappen als een hulpmiddel om het vaginale microbioom te moduleren.
Abstract
De cruciale rol van het vaginale microbioom in de gezondheid van vrouwen kan niet genoeg worden benadrukt. Verstoringen van dit ecosysteem door pathobionten kunnen leiden tot veelvoorkomende vaginale aandoeningen zoals bacteriële vaginose, aerobe vaginitis en vulvovaginale candidiasis. Deze infecties beïnvloeden niet alleen fysieke gezondheid, maar hebben ook bredere implicaties voor het welzijn van vrouwen, de samenleving en de economie. Huidige therapieën omvatten antibiotica of probiotica, maar zorgen over antimicrobiële resistentie en een gebrek aan bewijs voor probiotische effectiviteit blijven groeien. Dit project onderzoekt een innovatieve aanpak met synthetische gemeenschappen (SynComs) om vaginale therapeutica te ontwikkelen. Eerst wordt een top-down benadering gebruikt om consortia van vaginale microbiota te screenen en te selecteren, waarbij de nadruk ligt op synergetische interacties en het elimineren van antagonistische effecten. Een bottom-up benadering zal de top-down bevindingen valideren en zal gedefinieerde SynComs leveren voor verdere automatisering en opschaling. Tegelijkertijd zullen ze getest worden op hun probiotisch potentieel via in vitro anti-pathobiont-assays, community fitness assays, en implementatie op vaginale celmodellen. Dit onderzoeksproject zal baanbrekende inzichten bieden in een nieuwe benadering voor het opzetten van robuuste, veilige en doeltreffende microbiome-gerichte therapieën.Onderzoeker(s)
- Promotor: Lebeer Sarah
- Co-promotor: Allonsius Camille
- Co-promotor: Donders Gilbert
- Co-promotor: Verhoeven Veronique
- Mandaathouder: Victor Maline
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject