Onderzoeksgroep

Expertise

Tijdens mijn Ph.D. ontwikkelde ik een sterke basis in plantenfysiologie, bio-informatica en moleculaire biologie, waarbij ik me specialiseerde in geavanceerde technieken zoals klonering, transgenomics en fluorescentiemicroscopie. Gedreven door een diepe interesse in klimaatverandering, richt mijn postdoctoraal onderzoek zich op technologieën voor het vastleggen en verwijderen van koolstofdioxide, door gebruik te maken van biogeochemische processen. Mijn werk concentreert zich op versnelde verwering van silicaten, zowel in de natuurlijke omgeving als in gecontroleerde reactoromstandigheden. Met metingen van koolstof, de productie van alkaliniteit en vrijgekomen kationen, kwantificeer ik het potentieel van dit proces om koolstof vast te leggen. Daarnaast onderzoek ik de ruimer effectenvan silicaatverwering op bodemprocessen, de gezondheid van planten, de koolstofcyclus van organische stoffen en de uitstoot van andere broeikasgassen, met name in landbouwsystemen. Tot slot onderzoek ik de invloed van organische en inorganischechemicaliën, zoals organische zuren en chelatoren, op de efficiëntie van koolstofvastlegging bij versnelde silicaatverwering in doorstroomreactoren.

CARBIZON – Duurzame en fertiele koolstofbodems. 01/05/2025 - 30/04/2026

Abstract

CARBIZON ontwikkelt een nieuwe bodemtechnologie. Het is onze ambitie om 'negatieve erosie met CO2-verwijdering' te bereiken: het herbouwen van bodems op basis van natuurlijke bodemregeneratietechnologie. Om dit te bereiken, combineert CARBIZON drie op de natuur gebaseerde methoden voor koolstofdioxideverwijdering (CDR) om de vruchtbare toplaagbodem snel te herstellen. De technologie biedt een drastische oplossing voor het langdurige probleem van bodemdegradatie. Met CARBIZON streven we ernaar de effecten van bodemdegradatie om te keren en gezonde, vruchtbare bodems te creëren die duurzame landbouw opnieuw kunnen ondersteunen, terwijl ze ook grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer opnemen. Het probleem van bodemdegradatie is een grote zorg in de Global South en treft miljoenen mensen die afhankelijk zijn van landbouw voor hun levensonderhoud. De sleutelwaarde van de CARBIZON-technologie ligt in zijn potentieel 'beyond' koolstofopslag. De CARBIZON-benadering verbetert de waterretentie van de bodem (waardoor irrigatie efficiënter wordt), het levert een natuurlijke bron van essentiële micro- en macrovoedingsstoffen, bevordert gezonde gewasgroei en creëert een stabiele bodemmatrix die bodemgezondheid bevordert en hernieuwde erosie voorkomt. Onze benadering zorgt ervoor dat de bodem niet alleen klimaatbestendig is, maar ook slim met hulpbronnen omgaat, waardoor deze geschikt is voor duurzame landbouw op de lange termijn. CARBIZON kan een innovatieve speler worden in de markt voor bodemherstel en koolstofopslag, omdat grondeigenaren en overheden met deze nieuwe technologie gedegradeerde bodems kunnen herstellen en koolstof kunnen opvangen. Onze aanpak garandeert een duurzaam bedrijfsmodel voor het toekomstbestendig maken van bodems in de Global South, grotendeels gefinancierd door de koolstofmarkt via de verkoop van koolstofkredieten verkregen door CO2-opslag. In de eerder gefinancierde POC CREATE hebben we de technologische basis gelegd voor de spin-off. Belangrijke input van investeerders en stakeholders wijst erop dat een laatste stap essentieel is voordat CARBIZON de markt kan betreden: een solide economische analyse, gecombineerd met gerichte stakeholderbetrokkenheid en bedrijfsplanning, om een schaalbaar, marktgereed plan te ontwikkelen voor de toepassing van CARBIZON's innovatieve technologie voor bodemherstel en koolstofopslag.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Herstel van gedegradeerde bodems in combinatie met koolstofopslag. 01/12/2024 - 30/11/2028

Abstract

RESTOC heeft als doel om de capactiteit van drie technieken voor CO2-verwijdering (CDR) - versnelde verwering (EW), biochar (BC) en bodemkoolstofopslag (SCS) - te testen voor het herstellen van gedegradeerde bodems. Naast het vastleggen van CO2, wordt verwacht dat deze gecombineerde technieken de waterretentie van de bodem verbeteren, essentiële micro- en macronutrienten bieden en een stabiele bodemmatrix voor de landbouw creëren. In dit project zullen we een mesocosm-experiment uitvoeren om de impact van fundamentele aspecten van de methode op bodemontwikkeling, plantengroei en plantennutrienten te evalueren. Deze resultaten worden vervolgens gebruikt in een geochemisch model dat belangrijke inzichten biedt in de koolstofprocessen in de bodem, evenals een kwantificering van het CO2-verwijderingspotentieel van de technologie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Voordelen en risico's van versnelde silicaatverwering in de landbouw (CORES). 01/09/2023 - 31/08/2025

Abstract

CO2 is een krachtig broeikasgas en de belangrijkste oorzaak van de wereldwijde klimaatverandering. Klimaatverandering veroorzaakt onder meer extreme weersomstandigheden, die een grote impact hebben op natuur en landbouw. Klimaatverandering tegengaan vereist een sterke en snelle afname van de CO2-uitstoot. Daarnaast zal CO2 ook actief uit de atmosfeer moet worden verwijderd. Versnelde silicaatverwering (VSV) is een veelbelovende negatieve emissietechnologie voor CO2-verwijdering maar vereist verder onderzoek. VSV omvat het versnellen van het natuurlijke proces van verwering van silicaatgesteente. Tijdens dit verweringsproces wordt CO2 vastgelegd. Landbouwgronden zijn ideaal voor VSV, omdat ze gemakkelijk toegankelijk zijn, er apparatuur beschikbaar is en de infrastructuur de nodige capaciteit heeft. Bovendien bevatten silicaatgesteenten zoals basalt elementen die de groei en vitaliteit van gewassen kan bevorderen. Bovendien zou het droogtestress in planten kunnen milderen. Dit veelbelovende nevenvoordeel werd echter nog nooit geëvalueerd. Het CORES-project onderzoekt het potentieel van VSV voor de bescherming van de opbrengst en kwaliteit van maïs en de bijbehorende bodemmicrobiota onder droogte.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject