Onderzoeksgroep

Expertise

Ik ben een multidisciplinaire onderzoeker met expertise in architecturale akoestiek, historische geluidslandschappen, stedelijke musicologie en digitale geesteswetenschappen. Mijn academische achtergrond omvat engineering, architectuur en musicologie, waaronder een master in bouwfysica aan de Istanbul Yıldız Technische Universiteit en een Ph.D. in architectuur en cultureel erfgoed aan de Universiteit van Campania Luigi Vanvitelli. Mijn promotieonderzoek, bekroond met een award, richtte zich op de digitale reconstructie van de 18e-eeuwse geluidslandschappen van Napels. Mijn werk onderzoekt de auditieve tradities van het vroegmoderne Istanbul en Napels, waarbij methodologieën uit stedelijke musicologie, architecturale akoestiek en digitale geesteswetenschappen worden geïntegreerd. Momenteel ben ik als Marie Skłodowska-Curie Fellow, ondersteund door het YUFE4Postdocs-programma, werkzaam aan de Universiteit van Antwerpen. Hier richt ik mij op historische geluidslandschapsmethodologieën en de geluidslandschappen van vroegmodern Antwerpen en Napels.

Verleden Weerspiegelt de Toekomst: Een Harmonieus Gesprek Tussen Geluiden uit het Verleden en Hedendaagse Stedelijke Geluidslandschappen. 01/10/2024 - 30/09/2027

Abstract

De uitdagingen van stedelijk welzijn, gekenmerkt door bevolkingsdichtheid, geluidsoverlast en de spanningen van gentrificatie, hebben recentelijk wereldwijd veel aandacht gekregen. Naarmate steden hoorbaar dichter worden door factoren zoals verkeersdrukte en industriële activiteiten, nemen de gezondheidsimpacten op bewoners toe. Hoewel de EU ook streeft naar een vermindering van transportgerelateerde geluidshinder met 30% tegen 2030, bieden de huidige tegenmaatregelen slechts een geringe verlichting. Gezien het belang van geluid hebben historische geluidslandschapstudies, gepionierd door Alain Corbin, het cruciale belang belicht dat geluid speelt in het bevorderen van gemeenschapsidentiteit. Het is echter opvallend dat de huidige erkende erfgoeddialoog, die voornamelijk de nadruk legt op tastbaar erfgoed, vaak de rijkdom van zintuiglijk erfgoed en auditieve geschiedenissen die stedelijke omgevingen kenmerken, over het hoofd ziet. Door deze kruising van akoestisch comfort, stedelijk welzijn en de invloed van historische geluiden aan te pakken, onthult deze studie een innovatieve strategie voor het behoud en de interactie met stedelijk geluids-erfgoed. Met behulp van augmented audio reality en historische geluidslandschapmethodologieën onderzoekt het zorgvuldig de vroegmoderne geluidslandschappen van Antwerpen en Napels. Deze benadering integreert technieken van tekstanalyse, geo-spatiale gegevens, virtual reality, akoestische modellering, transparant luisteren en locatie-tracking, met één enkel doel: een getrouwe heropleving van historische auditieve omgevingen. Door het ontwikkelen van proof-of-concept implementaties om de gesignaleerde problemen van blootstelling aan geluid en verwaarloosd auditief erfgoed aan te pakken, stelt deze studie een uitgebreide en duurzame benadering voor van zintuiglijk erfgoed. Het doel van het project is om de haalbaarheid aan te tonen en oplossingen te integreren in beleids- en geluidsactieplannen. Deze onderneming beoogt de akoestische ervaringen in hedendaagse stedelijke omgevingen te verrijken, een diepere zintuiglijke waardering te bevorderen en een gevoel van verbondenheid onder inwoners te stimuleren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject