Onderzoeksgroep
In vitro-studie naar de invloed van voedingsvezelfracties, die door zuigelingen kunnen worden gebruikt op de calcium-ijzer en zink-biobeschikbaarheid en het microbiologisch milieu in het colon.
Abstract
Onderzoeker(s)
- Promotor: De Bruyne Tess
- Promotor: Deelstra Hendrik
- Mandaathouder: Bosscher Douwina
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Speciatie van arsenosuikers in eetbaar zeewier en schelpdieren. Studie van de mogelijke toxische effecten van metabolieten voor de mens.
Abstract
Ofschoon men over de toxiciteit van een aantal arseenspecies in vissen en ander zeevoedsel goed gedocumenteerd is, is er toch weinig gekend omtrent de mogelijke toxische effecten van arsenosuikers in eetbaar zeewier en schaaldieren. Het doel van deze studie is analytische methoden te ontwikkelen voor de speciatie van deze arsenosuikers en de eventuele toxische effecten van hun metabolieten bij de mens te evalueren.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
De invloed van voedingsvezel als onderdeel van het voedingspakket van kinderen jonger dan drie jaar op de biobeschikbaarheid van ijzer, zink en calcium.
Abstract
Het onderzoek omvat twee aspecten. In de eerste plaats zal zowel door in vitro-experimenten als met in vivo-studies onderzocht worden welke en hoeveel van de fracties van het voedingsvezelcomplex in kindervoeding (zuigelingen en peuters) toegelaten zijn, rekening houdend m.b.t. de dagelijkse aanbevolen inname van drie uiterst belangrijke nutrienten : ijzer, zink en calcium. In de tweede plaats zal nagegaan worden wat de rol is van de verschillende chemische vormen van deze drie elementen op de biobeschikbaarheid in aanwezigheid van voedings-vezelcomponenten.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
- Mandaathouder: Bosscher Douwina
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
De invloed van voedingsvezel als onderdeel van het voedingspakket van kinderen jonger dan drie jaar op de biobeschikbaarheid van ijzer, zink en calcium.
Abstract
Het onderzoek omvat twee aspecten. In de eerste plaats zal zowel door in vitro-experimenten als met in vivo-studies onderzocht worden welke en hoeveel van de fracties van het voedingsvezelcomplex in kindervoeding (zuigelingen en peuters) toegelaten zijn, rekening houdend m.b.t. de dagelijkse aanbevolen inname van drie uiterst belangrijke nutrienten : ijzer, zink en calcium. In de tweede plaats zal nagegaan worden wat de rol is van de verschillende chemische vormen van deze drie elementen op de biobeschikbaarheid in aanwezigheid van voedings-vezelcomponenten.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
- Mandaathouder: Bosscher Douwina
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Onderzoek omtrent mineralen en spoorelementen in biologisch materiaal (voedsel, serum, urine).
Abstract
Het onderzoek betreft enerzijds de dagelijkse inname van mineralen en spoorelementen met het voedsel en anderzijds de hiermee corresponderende elementstatus in biologisch materiaal zoals serum, urine, enz.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Nutriënten kwaliteitszorgprogramma (NUKWAP). Normalisatieprocedures en kwaliteitsborgingssysteem voor analysegegevens in de Belgische voedingsmiddelentabel.
Abstract
In het NUKWAP PROGRAMMA heeft het Laboratorium voor Bromatologie van de Universiteit Antwerpen (UIA) de verantwoordelijkheid om volledige kwaliteitsborgingsprogramma's op te zetten voor de volledige analytische procedure voor de bepaling van Ca, Mg, K en Na in drie types van levensmiddelengroepen nl. spinazie, voltarwemeel en yoghurt. Ringtesten zullen opgezet worden om de bekomen procedures te evalueren.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Gehalten aan essentiële mineralen en spoorelementen in het voedsel en de voeding in België.
Abstract
Van enkele mineralen en spoorelementen, waarvan de essentialiteit voor de mens nog niet volledig bevestigd is (silicium, molybdeen, rubidium, enz ...), zullen zowel in de belangrijkste voedselgroepen als in 24-uurs menu's analyses uitgevoerd worden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Analyse van mineralen en spoorelementen op de basisvoedingsmiddelen.
Abstract
Analyse van mineralen en spoorelementen op de baslsvoedingsmiddelen om de invloed van de verschillende verwerkings- en kookprocessen op het gehalte aan mineralen en spoorelementen na te gaan.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Aanvullend onderzoek omtrent het gehalte aan essentiële mineralen en spoorelementen in voedsel en voeding in België.
Abstract
Bepaling van mineralen en spoorelementen in specifieke Belgische levensmiddelen en evaluatie van de dagelijkse inneming hiervan door verschillende groepen van de Belgische bevolking.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Een actie gericht foodmonitoring programma: ontwikkeling van de methodologie en toepassing
Abstract
Oppuntstellen van een kwaliteitsborgingsplan voor de analyse van essentiële elementen in levensmiddelen en totale menus. Aan de hand van de verzamelde en statistisch verwerkte gegevens zal een evaluatie van de dagelijkse inname bij volwassenen in België worden gemaakt.Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Studie van de samenstelling van moedermelk en koemelk na in vitro inwerking van lichaamseigen enzymen.
Studie van de samenstelling van moedermelk en koemelk na in vitro inwerking van lichaamseigen enzymen.
Ultra spoorelementen in matrices (atomaire absorptie).
Abstract
Onderzoeker(s)
- Promotor: Deelstra Hendrik
- Co-promotor: Vanden Berghe Dirk
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject