Onderzoeksgroep
Expertise
Mijn onderzoek spits zich toe op de sociale rechten van migranten. Hierbij gaat het zowel om burgers van de EU die gebruik maken van het recht op vrij verkeer als om onderdanen van derde landen. Het onderzoek gaat vooral over de Europese en internationale rechtsregels en rechtspraak die hierop van toepassing zijn.
Onderzoek of de verblijfsvoorwaarde voor de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap en eventueel de integratietegemoetkoming kan worden verstrengd.
Abstract
Dit onderzoek betreft de verenigbaarheid met de Belgische Grondwet, het Europees Unierecht en de internationale verplichtingen van België van het voorstel om een bijkomende voorwaarde in te voeren voor de toekenning van de Inkomensvervangende tegemoetkoming en de Integratietegemoetkoming voor personen met een handicap. Het voorstel is om de voorwaarde in te voeren van een voorafgaande verblijfsduur van tien jaar in België, waarvan minstens vijf jaar opeenvolgend.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
De betekenis van de bestaansmiddelenvereiste in het Europees migratierecht
Abstract
Een van de elementen die in de voorbije jaren veel aandacht heeft gekregen in het migratiebeleid van de Europese Unie is de invloed van migratie op de sociale stelsels van de gastlidstaten. Met het oog op het beschermen van de nationale solidariteitsmechanismen tegen het gebruik ervan door immigranten heeft de Europese Unie in haar juridische migratieinstrumenten voorwaarden ingevoerd die betrekking hebben op het beschikken over voldoende bestaansmiddelen voor het bekomen en het behouden van het recht op verblijf. Deze bepalingen hebben evenwel geleid tot verwarring en arbitraire toepassingen, wat erg problematisch is voor de betrokken personen en instellingen. Dit is onder meer te wijten aan de vage bewoordingen van de relevante bepalingen. Daarenboven werden zij verschillend omgezet in de wetgeving van de lidstaten en nemen de juridische betwistingen over de toepassing van deze vereisten en hun verenigbaarheid met grondrechten toe, en dit zowel op nationaal als op Europees niveau. Dit onderzoek wil op de eerste plaats de betekenis van de vereiste van voldoende bestaansmiddelen in de verschillende EU rechtsinstrumenten analyseren en de toepassing ervan in de lidstaten vergelijken. Het is de bedoeling om het gebrek aan duidelijheid en de inconsistentie duidelijk te maken. Vervolgens zal het onderzoek voorstellen ontwikkelen die moeten bijdragen tot het creëren van meer rechtszekerheid en tot een beter afstemmen van deze vereiste met de grondrechten en algemene rechtsbeginselen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Betekenis van het grensoverschrijdend transport in de EU (SENSE)
Abstract
Het "SENSE "strategisch partnerschip project, waarin universiteiten van 4 EU lidstaten (Nederland, Luxemburg, Polen en België) betrokken zijn, beoogt bij te dragen tot het oplossen van de problemen op het terrein van het binnen de EU grensoverschrijdende wegtransport en dit door het bieden van adequaat begrip van de juridische context op zowel nationaal als op EU/vergelijkend niveau. De partners zullen over dit onderwerp onderwijsmodules ontwikkelen. Met het oog daarop, zal SENSE een inventaris maken van bestaande wetgeving op nationaal niveau. Het zal daarnaast ook de problemen en de oplossingen met betrekking tot wet- en regelgeving in de transportsector in de deelnemende landen onderzoeken. Het zal meer bepaald een onderzoek wijden aan de nationale wet- en regelgeving, de rol van de sociale partners en/of van andere strategische partners, van nationale rechtspraak en relevante publicaties van ten minste de laatste vijf jaar, en van alle oplossingen op nationaal niveau voor de gestelde problemen die reeds werden ingevoerd of die worden overwogen. Daarnaast zal het een analyse maken van de rol van de fundamentele vrijheden van de EU, van het internationaal privaatrecht, van de detacheringsrichtlijn 96/71/EG (en van de handhavingsrichtlijn 2014/67/EU), van de socialezekerheidscoördinatie, en van de Europese sociale dialoog in de transportsector.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
- Onderwijsproject
Hoe kan het EU recht bijdragen tot de beleidsdoelstelling van de Europese Unie inzake de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting?
Abstract
De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting is een beleidsdoelstelling die hoog op de politieke agenda staat van de Europese instellingen. Dit komt onder meer tot uiting in beleidsinitiatieven zoals Europa 2020 en is ook ondersteund door bepalingen in de EU-Verdragen en het EU-Handvest van de Grondrechten. Deze beleidsinitiatieven en deze juridische bepalingen hebben evenwel geen directe invloed op juridische aanspraken voor financiële en andere ondersteuning van personen die met armoede en sociale uitsluiting geconfronteerd worden. Hieruit blijkt een ambiguïteit tussen de Europese beleidsdoelstelling om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden enerzijds en de zeer bescheiden en marginale omzetting van deze doelstelling in juridische bindende instrumenten van Unierecht anderzijds. De belangrijkste doelstelling van dit onderzoek is om na te gaan hoe deze ambiguïteit kan worden opgeheven en hoe EU juridische instrumenten kunnen worden verbeterd of ontwikkeld om hen beter te doen bijdragen tot de realisering van deze beleidsdoestellingen. Meer in het bijzonder zal dit onderzoek nagaan welke rol van de EU-Verdragsbepalingen, de algemene beginselen van het Unierecht en de grondrechten kunnen spelen in de strijd tegen armoede. Het onderzoek zal verder een kritische analyse uitvoeren van de invloed van bestaande EU juridische instrumenten op armoede en sociale uitsluiting. Vervolgens zal dit onderzoek voorstellen uitwerken over hoe de nu bestaande instrumenten van Unierecht beter afgestemd zou kunnen worden op deze beleidsdoelstellingen en hoe nieuwe Europese juridische instrumenten in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting kunnen worden ontwikkeld.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
- Co-promotor: Cantillon Bea
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Onderzoek met het oog op een eerste advies over de toepassing van het Europese recht op de premie voor jonge kinderen.
Abstract
Het doel van dit onderzoek is het beantwoorden van een aantal vragen met het oog op een eerste advies over de toepassing van het Europese recht op de premie voor jonge kinderen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
De implicaties van de Europese regelgeving betreffende de sociale zekerheid op de Vlaamse zorgverzekering.
Abstract
Dit project kadert in een dienstverleningsopdracht tussen enerzijds het Vlaams Agentschap Z&G en de UA. UA levert aan het Vlaams Agentschap Z&G juridisch advies betreffende "De implicaties van de Europese regelgeving betreffende de sociale zekerheid op de Vlaamse zorgverzekering." onder de voorwaarden zoals vastgelegd in voorliggend contract.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Onderzoek naar de betekenis van het solidariteitsbeginsel in het Europees recht.
Abstract
Het solidariteitsbeginsel krijgt gaande weg meer en meer betekenis in het Europees recht. Dit blijkt op de eerste plaats uit de reeds bestaande Europese verdragen en de versterking van het solidariteitsbeginsel door het Verdrag van Lissabon en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie. Dit blijkt tevens uit de meest recente evolutie van de rechtspraak van het Hof van Justitie bij de toepassing van onderdelen van het gemeenschapsrecht zoals het Europees burgerschap, de interne markt en het mededingingsrecht. De bedoeling van het onderzoek is te analyseren waar en op welke manier het Europees recht inhoud geeft aan het solidariteitsbeginsel. De resultaten van dit onderzoek zullen geplaatst worden naast de invulling die aan dit begrip wordt gegeven in de Europese Open Methode van Coördinatie en in het sociaal recht en beleid van lidstaten. Hieruit zouden dan besluiten moeten kunnen getrokken worden m.b.t. de vraag of er in deze Europese context een coherentie invulling en visie bestaat op het solidariteitsbeginsel.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verschueren Herwig
- Co-promotor: Cantillon Bea
- Co-promotor: Van den Bossche Anne-Marie
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject