Onderzoeksgroep

Expertise

Jana Deforche is doctor in de sociale wetenschapper met expertise in meerlagige bestuurscontexten, federale systemen, Europese politiek en bestuurskundige vraagstukken. Naast academisch onderzoek en onderwijservaring (2006_2013) was ze als coördinator innovatie bij stad Antwerpen (2014-2020) betrokken in tientallen (Europese) innovatieprojecten in quadrupli helix context. Sinds 2021 is domeinvalorisatiemanager grootstedelijkheid bij UAntwerpen en executive director van Design Sciences Hub. Onderzoeksinteresses: energie, milieu, klimaat, participatievraagstukken, (sociale) innovatie, grootstedelijkheid, living labs, ontwerpwetenschappen

Rewild the city 01/12/2024 - 31/05/2028

Abstract

Planetaire grenzen, Geen Netto Landinname en het donutmodel benadrukken allemaal de dringende behoefte aan een paradigmaverschuiving in stedelijke planning en groei. Het omzetten van deze modellen naar de realiteit brengt echter aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Vergroeningsinitiatieven worden belemmerd door financiële beperkingen, beperkte ondersteuning en capaciteitsproblemen. Hoewel sommige proefprojecten succesvol zijn geweest, is er dringend behoefte om van proefprojecten over te gaan op grootschalige transitie. REWILD is erop gericht om - barrières te overwinnen die initiatieven voor rewilding en ontzuiling in de weg staan, - succesvolle pilots te implementeren en oplossingen te testen in drie wijken in Gent, - een strategie ontwikkelen om "No Net Land Take" te realiseren en bodemafdekking te verminderen. Deze strategie zal gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten en cijfers, die vertaald worden in indicatoren, prioriteiten en acties. Ze zal werken binnen de beperkingen van de middelen en zorgen voor een billijke verdeling van verantwoordelijkheden en voordelen, waardoor het transformatiepotentieel wordt gemaximaliseerd. Op stadsniveau bestaat er momenteel geen dergelijk kader in Europa en projecten waarbij belanghebbenden worden betrokken om privé-eigendommen te ontzegelen zijn zeldzaam. Drie van de meest kwetsbare buurten van Gent zullen er op vooruitgaan op het vlak van biodiversiteit, klimaatbestendigheid, gezondheid en welzijn, speelruimte en meer, met de introductie van acht vergroende publieke ruimtes en bijkomende vergroende privé-eigendommen. Het project zal de stad uitrusten om de strategie en de ontwikkelde oplossingen te implementeren en de positieve impact te repliceren op andere plaatsen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Grootstedelijkheid Slimme Steden Mobiliteit & Logistiek (DSH) 01/12/2020 - 31/12/2023

Abstract

Antwerpen is de economische sterkhouder van Vlaanderen, dankzij haar wereldhaven, de tweede grootste chemie cluster, een sterke creatieve sector maar vooral een gezamenlijke ambitie om door middel van innovatie de regio te laten groeien. De rol van de universiteit is verbreed naar 'driver', drijvende kracht, voor innovatie: ze wordt een innovatieve regionale kracht in de kennisintensieve ecosystemen. Enerzijds door het afleveren van goed opgeleide mensen; anderzijds door in te speelnop de specifieke noden van het innovatie-ecosysteem waarin de universiteit is ingebed. Uitgaande van de eigen sterktes van de Universiteit Antwerpen gecombineerd met de eigenheden van het Antwerpse ecosysteem zet de universiteit in op drie valorisatiedomeinen. om de valorisatieprocessen binnen deze verschillende domeinen te ondersteunen en te versterken wordt binnen elk van deze domeinen een pre-incubatiestructuur opgezet. Dit is een open innovatie hub waar fysiek de verschillende actoren van het desbetreffende innovatie ecosysteem elkaar kunnen vinden om samen aan innovatieprojecten te werken en trainingsprogramma's te volgen. Een van deze opgezette valorisatie domeinen is Grootstedelijkheid, smart city, mobiliteit en logistiek. In dit domein wordt vanuit The Beacon samengewerkt aan IoT en AI-projecten met toepassingen in smart city, smart industrie, slimme haven en logistiek, slimme mobiliteit en slimme gebrouwen. The Beacon is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen de stad, de haven, de universiteit, IMEC, Lantis en Agoria.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject