Onderzoeksgroep
Het aanpakken van retentie bij startende verpleegkundigen: een studie omtrent de impact van professionele identiteitsontwikkeling, zelfleiderschap, veerkracht en emotionele intelligentie op de transitie van student naar professional.
Abstract
De gezondheidszorg staat voor een uitdaging door de toenemende nood aan het aantrekken en behouden van gezondheidspersoneel. Tegen 2030 wordt een tekort van 18 miljoen gezondheidsprofessionals voorspeld, waarvan de meerderheid verpleegkundigen. Naast de aankomende pensioneringsgolf wordt dit actuele tekort versterkt door een groeiend aantal verpleegkundigen die het beroep verlaten. Een belangrijke vaststelling is dat verpleegkundigen voornamelijk tijdens de eerste fase van hun carrière kwetsbaar zijn voor uitval, wanneer ze de transitie maken van student naar professional. Deze zogenaamde transition-to-practice wordt beschouwd als precair in het professionele ontwikkelingstraject. In het kader van retentie blijkt de ontwikkeling van een professionele identiteit van fundamenteel belang. Echter zijn studies naar de evolutie van deze identiteit - en geassocieerde concepten - in de context van transition-to-practice momenteel schaars. Daarenboven ontbreken tot op heden duidelijke strategieën die de retentie van startende verpleegkundigen bevorderen. Bijgevolg heeft dit onderzoeksproject tot doel om de ontwikkeling van de professionele identiteit bij studenten verpleegkunde en startende verpleegkundigen tijdens hun overgang naar de praktijk te onderzoeken. Gericht op professionele identiteit, zelfleiderschap, veerkracht en emotionele intelligentie, beoogt dit project een evidence-based transition-to-practice interventie die bijdraagt aan retentie van (toekomstige)verpleegkundigen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Franck Erik
- Co-promotor: Goossens Eva
- Mandaathouder: Vanuytrecht Janne
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Het aanpakken van retentie bij verpleegkundigen in het begin van hun carrière: De rol van professionele rolidentiteit, zelfleiderschap, veerkracht en onboarding in de transitie van student naar professional.
Abstract
De gezondheidszorg staat onder toenemende druk. In deze tijd neemt het tekort aan gezondheidswerkers toe, waarbij verpleegkundigen de grootste beroepsgroep vormen. Het aantrekken en vasthouden van verpleegkundigen is dan ook van fundamenteel belang om een levensvatbaar personeelsbestand te garanderen en een uitstekende kwaliteit van patiëntenzorg te leveren. Onderzoek heeft aangetoond dat verpleegkundigen met name in het begin van hun loopbaan bijzonder kwetsbaar blijken voor uitval. Deze overgang naar de praktijk is een precair moment in het ontwikkelingstraject van professionele rolidentiteit, zelfleiderschap, en individuele professionele veerkracht van verpleegkundigen. Studies die de overgang van de opleiding naar de praktijk en factoren gerelateerd aan retentie in het begin van de loopbaan onderzoeken zijn echter schaars. Het huidige onderzoeksproject beoogt empirisch onderzoek naar de transitie naar de praktijk en richt zich daarbij op de theoretische concepten van professionele rolidentiteit, zelfleiderschap, en professionele veerkracht. Onderzoek naar de factoren die deze belangrijke concepten beïnvloeden is van fundamenteel belang voor het ontwikkelen van een onboarding programma dat bijdraagt tot het behoud van beginnende verpleegkundigen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Franck Erik
- Co-promotor: Goossens Eva
- Mandaathouder: Vanuytrecht Janne
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject