Onderzoeksgroep

Expertise

Na het afronden van mijn biomedische opleiding met afstudeerrichting klinische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in 2017, werkte en voltooide ik mijn doctoraatsproject aan de Universiteit Antwerpen op het labo van Immunologie en allergologie. Na het behalen van mijn doctoraat ben ik gestart als postdoc onderzoeker op hetzelfde labo. Hierbij voer ik fundamenteel en translationeel onderzoek dat voornamelijk gericht is op de activatie en inhibitie mechanismen van basofielen en mastcellen in anafylaxie, klonale mastcel aandoeningen en overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen en Hypmenoptera. Bij dit onderzoek worden mastcellen gekweekt uit CD34+ progenitorcellen geïsoleerd uit perifeer bloed of beenmerg. De analyses van membraankenmerken, functionele testen en de celcultuur worden uitgevoerd op single cel niveau met gebruik van flowcytometrie. Daarnaast heb ik uitgebreide ervaring met een menselijk mastcel knock-down model met behulp van elektroporatie. Tot slot ben ik onlangs begonnen met het uitvoeren van genomics en transcriptomics in mastcel gerelateerde ziekten.

Mastcelgestuurde onmiddellijke overgevoeligheid voor geneesmiddelen: een ongekend transcriptomisch onderzoek van de MRGPRX2 signaleringscascade. 01/04/2025 - 30/03/2026

Abstract

Mestcel-gedreven onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties zijn een belangrijk gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen bij diagnostische fouten. Helaas kan de diagnose extreem lastig zijn, vooral omdat mestcel activatie die leidt tot onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties het gevolg kan zijn van IgE-onafhankelijke mechanismen die grotendeels onopgehelderd blijven. In dit opzicht is de recent beschreven MRGPRX2 pathway een aantrekkelijk mechanistisch alternatief. Hoewel het klinische fenotype van MRGPRX2-gemedieerde onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties en de klassieke sIgE-gemedieerde onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties vergelijkbaar zijn, zijn er verschillende redenen waarom het onderscheiden van de twee in een individuele patiënt relevant is voor een gepersonaliseerde behandeling. Dit komt doordat sIgE- en MRGPRX2-gemedieerde onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties verschillende kenmerken vertonen wat betreft het risico op herhaling, kruisreactiviteitspatronen, facilitators (cofactoren) en respons op desensibilisatie. De MRGPPRX2 activering en downstream signalering blijven echter een complex raadsel met veel hiaten in de kennis en onzekerheden over mogelijke risicofactoren. Er is aangetoond dat MRGPRX2-gemedieerde reacties optreden bij slechts een minderheid van de personen die zijn blootgesteld aan potentiële liganden. De reden voor deze individuele gevoeligheid is momenteel onduidelijk. Naast receptorpolymorfisme, waar mijn postdoctoraal onderzoeksproject in het FWO zich op richt, zijn er ook gen varianten in de downstream signaleringsroutes gepostuleerd. Er is momenteel echter een schaarste aan robuust bewijs om deze veronderstelling te onderbouwen, voornamelijk door het gebrek aan robuuste selectie van studie patiënten en het ontbreken van een correcte en uitgebreide genetische analyse. Vandaar deze aanvraag, waarin ik mijn FWO senior postdoc project wil uitbreiden en een pilootstudie wil uitvoeren om de verschillen in het transcriptoom van rustende en geactiveerde mestcellen van onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheidsreacties patiënten te onderzoeken om zo downstream signaleringsgenen te identificeren die bijdragen tot MRGPRX2-gemedieerde reacties.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Mestcel gestuurde onmiddellijke overgevoeligheid voor geneesmiddelen: oplossing van het specifiek IgE versus MRGPRX2 raadsel. 01/10/2024 - 30/09/2027

Abstract

Onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheid (OGO) is een belangrijk gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen bij diagnostische fouten. Helaas kan de diagnose extreem lastig zijn, vooral omdat mestcelactivatie die leidt tot OGO-reacties het gevolg kan zijn van IgE-onafhankelijke mechanismen die grotendeels onduidelijk blijven. In deze context is de onlangs beschreven MRGPRX2-route een aantrekkelijk mechanistisch alternatief. MRGPPRX2 activering en downstream signalering blijven echter een complex raadsel met veel hiaten in de kennis en onzekerheden over mogelijke risicofactoren. Helaas is het onderzoek in deze domeinen niet eenvoudig, omdat het vooral gehinderd wordt door het ontbreken van een techniek om een MRGPRX2-gemedieerde OGO ondubbelzinnig te documenteren. Vandaar dat ons project gericht is op het optimaliseren van onze strategie om onderscheid te maken tussen sIgE- en MRGPRX2-gemedieerde OGO-reacties, een absolute voorwaarde voor verder onderzoek van dit vermeende endotype van OGO. In dit project zullen wij ons richten op de topografie van huidmastcellen, verhoogde MRGPRX2 expressie of functionaliteit door mestcellen en genomische of transcriptomische veranderingen als mogelijke verklaringen voor MRGPRX2-gemedieerde OGO-reacties. Het oplossen van het IgE vs. MRGPRX2 paradigma zou kunnen leiden tot meer gepersonaliseerde geneeskunde met identificatie van diagnostische en therapeutische doelen voor de individuele patiënt.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Diagnose van geneesmiddelenallergie: de T is de passe-partout. 01/10/2023 - 30/09/2027

Abstract

Geneesmiddelenallergie vormt een belangrijk gezondheidsprobleem met ernstige medische en financiële gevolgen bij over en onder diagnose. Huidige testen verschillen voor onmiddellijke en laattijdige reacties en hebben een sterk variërende sensitiviteit en specificiteit. Daardoor blijft het stellen van een correcte diagnose moeilijk en vereist deze vaak potentieel gevaarlijke en tijdrovende provocatietesten. Geneesmiddel-specifieke T-cellen spelen een centrale rol bij het ontstaan en in stand houden van zowel onmiddellijke als laattijdige geneesmiddelallergieën en kunnen bestudeerd worden in de lymfocyttransformatietest (LTT). Technische moeilijkheden hebben echter de introductie van de LTT in de reguliere zorg belemmerd. Onze gegevens tonen aan dat een flow cytometrische trapping en kleuring van markers geïnduceerd tijdens activatie (zoals CD154 en cytokines) een snelle telling mogelijk maakt van zeldzame geneesmiddel-specifieke T-cellen in het bloed van patiënten met onmiddellijke en laattijdige amoxicilline-allergie. De ambitie van dit project is het valideren van onze "on fits all"-test die voldoet aan de vereisten van een veilige, kindvriendelijke, toegankelijke en performante test die hopelijk kan dienen als primaire test in de diagnostische algoritmen. Aangezien de test kosteneffectief is, zou het ook een aantrekkelijke methode kunnen worden voor bredere toepassingen, zoals het delabelen van onechte allergieën. Dit project zal focussen op allergie voor amoxicilline.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Mestcel gestuurde onmiddellijke overgevoeligheid voor geneesmiddelen: oplossing van het specifiek IgE versus MRGPRX2 raadsel. 01/10/2023 - 30/09/2024

Abstract

Onmiddellijke geneesmiddelenovergevoeligheid (OGO) is een belangrijk gezondheidsprobleem met ernstige gevolgen bij diagnostische fouten. Helaas kan de diagnose extreem lastig zijn, vooral omdat mestcelactivatie die leidt tot OGO-reacties het gevolg kan zijn van IgE-onafhankelijke mechanismen die grotendeels onduidelijk blijven. In deze context is de onlangs beschreven MRGPRX2-route een aantrekkelijk mechanistisch alternatief. MRGPPRX2 activering en downstream signalering blijven echter een complex raadsel met veel hiaten in de kennis en onzekerheden over mogelijke risicofactoren. Helaas is het onderzoek in deze domeinen niet eenvoudig, omdat het vooral gehinderd wordt door het ontbreken van een techniek om een MRGPRX2-gemedieerde OGO ondubbelzinnig te documenteren. Vandaar dat ons project gericht is op het optimaliseren van onze strategie om onderscheid te maken tussen sIgE- en MRGPRX2-gemedieerde OGO-reacties, een absolute voorwaarde voor verder onderzoek van dit vermeende endotype van OGO. In dit project zullen wij ons richten op de topografie van huidmastcellen, verhoogde MRGPRX2 expressie of functionaliteit door mestcellen en genetica als mogelijke verklaringen voor MRGPRX2-gemedieerde OGO-reacties. Het oplossen van het IgE vs. MRGPRX2 paradigma zou kunnen leiden tot meer gepersonaliseerde geneeskunde met identificatie van diagnostische en therapeutische doelen voor de individuele patiënt.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject