Onderzoeksgroep
Expertise
- Datamanagement, datamodellering, dataverzameling - Economische en financiële geschiedenis (18de-20ste eeuw)
BelHisFirm: lange-termijnbedrijfsdata voor de sociale wetenschappen.
Abstract
Digitale economische langetermijndata zijn vooral op macroniveau beschikbaar voor Vlaanderen en België. Nieuwe onderzoeksvragen vereisen evenwel microdata die enkel in gedrukte vorm beschikbaar zijn. Om de microdata over bedrijven in computerleesbare vorm ter beschikking te stellen, slaan onderzoeksgroepen van de universiteiten van Antwerpen en Gent de handen in elkaar. België heeft sinds 1873 een lange traditie van het publiceren van essentiële gegevens over bedrijven in de Bijlagen bij het Staatsblad. Daarnaast werden er indertijd uitstekende naslagwerken samengesteld ten behoeve van beleggers. In deze bronnen is een schat aan informatie over bedrijven terug te vinden: oprichtingsdatum, (opeenvolgende) bedrijfsnamen, adressen, namen (en adressen) van bestuurders en aandeelhouders, balansen en resultatenrekeningen, effectenportefeuilles, informatie over kapitaalsverhogingen, dividend- en interestbetalingen, relaties tussen bedrijven (deelname in kartels, (de)fusies, spin-offs, …). De onderzoeksinfrastructuur "BelHisFirm: lange-termijnbedrijfsdata voor de sociale wetenschappen" zal al deze microdata samenbrengen in een databank en tools voor de visualisatie en analyse van de data ter beschikking stellen van onderzoekers. BelHisFirm zal zo onder meer baanbrekend onderzoek naar langetermijnontwikkelingen in bedrijfsfinanciering, vermogensongelijkheid en de economische en financiële impact van de (de)kolonisatie mogelijk maken.Onderzoeker(s)
- Promotor: Annaert Jan
- Co-promotor: Cassimon Danny
- Co-promotor: Deloof Marc
- Co-promotor: Gelderblom Oscar
- Co-promotor: Poukens Johan
- Co-promotor: Verbist Gerlinde
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Opbouw van een dataset over het eigenaarschap van koloniale ondernemingen in Belgisch Congo (1885-1960).
Abstract
Het belang van Congo voor Belgische bedrijven en investeerders is genoegzaam bekend. Er werden enorme winsten geboekt in de kolonie, maar wie de begunstigden van deze geldstromen waren, blijft in veel gevallen een vraagteken. Daarom zullen in dit project de eigenaars van koloniale ondernemingen in kaart worden gebracht. Het resultaat is een dataset met de aandeelhouders van bedrijven actief in Congo en met de effectenportefeuilles van koloniale holdings, de hoeksteen van de koloniale economie.Onderzoeker(s)
- Promotor: Annaert Jan
- Co-promotor: Poukens Johan
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Archieven voor de economische geschiedenis van België (19de-20e eeuw): ontsluiting van de historische bedrijfsarchieven en beursgegevens voor (bedrijfs)economisch en financieel onderzoek
Abstract
ARCHIE.BEL is een samenwerking tussen het Belgisch Rijksarchief (RA) en het Studiecentrum voor onderneming en beurs (SCOB). BA is de belangrijkste bewaarplaats voor bedrijfsarchieven in België, het tweede een interdisciplinair onderzoekscentrum voor economische en financiële geschiedenis aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Samen zullen zij onderzoek naar de economische en financiële geschiedenis van België vergemakkelijken en uitvoeren door (1) de toegang tot belangrijke archieven en archiefstukken voor economische geschiedenis te verbeteren, (2) langetermijngegevens over Belgische bedrijven en beurzen te verzamelen en te delen met state-of-the-art technieken en (3) licht te werpen op de interacties tussen financiële en economische ontwikkeling. Meer in het bijzonder zal de eerste doelstelling van ARCHIE.BEL betrekking hebben op de overdracht van bedrijfs- en beursgerelateerde archieven van SCOB naar RA. Het gaat onder meer om de historische archieven van de twee belangrijkste Belgische beurzen, die van Brussel en Antwerpen. Zij zullen worden gecatalogiseerd (d.w.z. gerangschikt en beschreven) volgens de internationale normen voor archiefbeschrijving. Samen met de bewaring in een voor het publiek toegankelijke archiefbewaarplaats, zal de beschikbaarheid van inventarissen de toegankelijkheid ervan voor onderzoekers (met inbegrip van master- en doctoraatsstudenten in economie en economische geschiedenis) aanzienlijk verbeteren. De tweede doelstelling van ARCHIE.BEL zal hetzelfde doen voor de historische gegevens die tot nu toe door SCOB zijn verzameld. Het gaat om gegevens over alle effecten die sinds het begin van de 19e eeuw op de voornoemde beurzen genoteerd waren (maandelijkse koersen, dividenden, rentebetalingen, bedrijfsgebeurtenissen, ...) en gegevens over de emittenten ervan. Enerzijds zal het de inspanningen consolideren die de SCOB in het verleden op dit gebied heeft geleverd door de invoering van een openbare (online) interface voor het doorbladeren, opvragen en downloaden van gegevens. Anderzijds zal het zorgen voor de voortdurende uitbreiding van de SCOB-onderzoeksinfrastructuur door een NoSQL-database (Wikibase) te implementeren die de uitbreidbaarheid ervan verbetert, en door nieuwe soorten gegevens toe te voegen, te beginnen met informatie over bestuur en eigendom, met innovatieve gegevensextractietechnologieën die zijn ontwikkeld binnen het EU Horizon2020-project voor onderzoeksinfrastructuur EURHISFIRM. Ten slotte (derde doelstelling) zal ARCHIE.BEL deze brondocumenten en -gegevens gebruiken voor historisch onderzoek naar de microstructuur van de aandelenmarkten in Brussel en Antwerpen en de financiële tussenpersonen (makelaars, handelaars, bankiers) die op deze markten actief waren.Onderzoeker(s)
- Promotor: Annaert Jan
- Mandaathouder: Poukens Johan
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject