Abstract
Vroeger opereerden instellingen onder een ideologie om sociale praktijken te organiseren. In onze pluralistische, snel veranderende samenleving, die wordt gekenmerkt door de centraliteit van media en technologie en door sociale segmentatie, kunnen we niet langer vertrouwen op zo'n overkoepelend geloofssysteem.
Om deze reden stelt dit project voor om te onderzoeken hoe (culturele, educatieve en mediale) instellingen sociale praktijken moeten organiseren om interactie en samenhang te bevorderen.
Dit zal worden gedaan via de pragmatische, ecologische filosofie van Félix Guattari, die een belangrijke speler was in de beweging van institutionele analyse. Zijn gedachtegoed is hier vooral relevant, omdat het doordrongen is van reflecties op media en instellingen in de context van een geglobaliseerde, kapitalistische samenleving, waarin de mentale en sociale ecologieën van individuen eroderen, en waarin individuen en groepen steeds meer gesegmenteerd, gepolariseerd en geïsoleerd raken. Het doel van dit project is om op basis van de werken van Guattari een metamodelleringstool uit te werken, die het mogelijk zou maken om te reflecteren op de rol van de instelling in zo'n verdeelde samenleving
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)