Onderzoeksgroep
Expertise
Ik doe vooral onderzoek naar stemgedrag, in het algemeen, en ook specifiek stemgedrag voor radicaal-rechts en populistische partijen, met focus op Vlaanderen en België. Ik heb ook expertise in het cordon sanitaire, cordon médiatique, berichtgeving over Vlaams Belang en de manier waarop traditionele partijen zich verhouden tot extremistische partijen (mainstreaming, imitatie van standpunten). Daarbij focus ik ook op regeringsdeelname van populistische partijen en de effecten daarvan op stemgedrag (niet enkel in Vlaanderen of België, ook in Nederland en vergelijkend Europees). Ik doe ook onderzoek naar de effecten van campagnes, verkiezingen en de rol van de stemtest op stemgedrag/publieke opinie. Verder doe ik onderzoek naar publieke opinie over immigratie, berichtgeving over immigratie en diversiteit in het nieuws, en media-effecten. Algemener heb ik expertise in politieke communicatie, zoals discours van politici op sociale media en de effecten daarvan op de publieke opinie. Ik heb expertise in media-effect theorieën, relatie tussen media en politiek, vooral in Vlaanderen. Verder doe ik onderzoek naar populisme, steun voor populisme, publieke opinie over immigratie. Tot slot bestudeer ik ook hoe jongeren politieke kennis vergaren, hoe ze zich informeren over politiek en de rol van de campagne bij first-time voters.
Een paradox in politieke communicatie in het digitale tijdperk: implicaties van (een gebrek aan) waargenomen authenticiteit voor de democratie.
Abstract
In het project "Een Paradox van Politieke Communicatie in het Digitale Tijdperk: Gevolgen van (een Gebrek aan) Waargenomen Authenticiteit voor de Democratie" wordt de groeiende kloof tussen de manier waarop politieke actoren (leiders, partijen, kandidaten) zichzelf presenteren en de percepties van kiezers onderzocht. De uitspraak van voormalig premier Yves Leterme, "Wie gelooft die mensen nog?", illustreert de frustratie over de afname van politieke vertrouwen en de opkomst van populisme in moderne democratieën. Ondanks de toenemende inzet van politieke partijen en kandidaten voor directe communicatie met kiezers, is er een groeiende malaise in de democratie zichtbaar, gekenmerkt door wantrouwen, dalende opkomstcijfers en de bloei van populistische partijen. Dit onderzoek richt zich op drie centrale vragen: (1) Hoe proberen politieke actoren authenticiteit te construeren in hun online communicatie? (2) Hoe beïnvloedt waargenomen authenticiteit de evaluaties van kiezers ten aanzien van partijen en kandidaten, en hoe verhoudt dit zich tot politieke uitkomsten zoals vertrouwen en steun voor de democratie? (3) Op welke manier beïnvloedt populisme de relatie tussen waargenomen authenticiteit en stemgedrag? Deze vragen zijn van groot belang voor het begrijpen van de dynamiek in politieke communicatie en de rol van authenticiteit in de moderne politiek in een hedendaags digitaal tijdperk waarin sociale media een grote rol spelen. Met behulp van een combinatie van inhoudsanalyse en survey-experimenten, zal dit project de digitale communicatie van Vlaamse politici op sociale media onderzoeken (2019-2024) met betrekking tot hoe zij authenticiteit proberen te creëren en hoe dit door burgers wordt beoordeeld. De resultaten dragen bij aan een dieper begrip van hoe de constructie van authenticiteit en de opkomst van populisme de politieke houding en het stemgedrag van kiezers beïnvloeden, met implicaties voor stemgedrag en politieke houdingen van burgers tegenover democratie. Op die manier beantwoordt dit project één van de belangrijkste vragen in ons hedendaagse politieke tijdperk via haar aandacht te verleggen naar een mogelijke paradox in politieke communicatie. Inzicht hierin zal ook perspectieven bieden in de oplossingen om het vertrouwen in onze representatieve democratie te herstellen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Jacobs Laura
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject