Onderzoeksgroep
Expertise
Onderzoek in de klinische cardiologie met focus op: - Geïntegreerde zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten - Het opzetten van een multidisciplinaire kliniek/raadplegingen met verpleegkundig specialisten om de zorg voor patiënten (met voorkamerfibrillatie) te optimaliseren - Screening voor hartritmestoornissen - Algemene zorg en behandeling van patiënten met voorkamerfibrillatie - Educatie en informatie voor patiënten - Beleid omtrent antistollingsmedicatie - Therapietrouw en maatregelen om deze te optimaliseren - Telegeneeskunde en mHealth - Het aanpakken van cardiovasculaire risicofactoren (systematische opsporing, behandeling en opvolging) zoals slaapstoornissen en obesitas - Gezondheidseconomische analyses - In kaart brengen van PROMs
Gepersonaliseerd beleid op basis van nieuwe mobiele en geïntegreerde zorginstrumenten, gericht op drie factoren die de uitkomst van patiënten met voorkamerfibrillatie bepalen.
Abstract
Voorkamerfibrillatie (VKF) is een frequenter voorkomende hartritmestoornis die gepaard gaat met een hoge morbiditeit en mortaliteit. Er moet toegewerkt worden naar een VKF-zorg die alle facetten aan bod laat komen in een geïntegreerde benadering. Tegenwoordig is dat niet enkel meer een correcte ontstollingstherapie, ritme- en frequentiecontrole maar ook het aanpakken van verscheidene risicofactoren hetgeen nog te weinig gebeurt in de dagelijkse praktijk. Er is ook steeds meer inzicht in het gebruik van mobiele gezondheidstoepassingen en technieken om patiënten te ondersteunen en op te volgen. Dit postdoc project wil mobiele technologie en aanpak van risicofactoren samenbrengen en evalueren of het gebruik van "mHealth" bij de detectie, behandeling en opvolging van cardiovasculaire risicofactoren (t.t.z. overgewicht, obstructieve slaapapneu, therapietrouw) de kwaliteit van zorg van VKF patiënten kan verbeteren. Er zijn drie studies gepland in dit project: 1) Onderzoeken wat de impact is van de AF-EduApp, die gebaseerd is op gerichte educatie en geheugensteuntjes voor medicatie-inname en op de therapietrouw voor ontstollingsmedicatie. 2) Nagaan of een gestructureerd detectieen behandelingsprogramma voor obstructieve slaapapneu bij VKF patiënten, gebaseerd op mobiele technologie, een impact heeft op de frequentie VKF en slaapstoornissen. 3) Het effect nagaan van een app met een gepersonaliseerd gewichtsreductieprogramma bij VKF patiënten met overgewicht of obesitas.Onderzoeker(s)
- Promotor: Heidbuchel Hein
- Mandaathouder: Desteghe Lien
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Wetenschappelijk onderzoek in het kader van de AF-EduApp Studie.
Abstract
We willen het effect nagaan van een zelf-ontwikkelde nieuwe en innovatieve mobiele app die gericht is op intensieve gerichte educatie in patiënten met voorkamerfibrillatie. Verschillende unieke aspecten zullen geimplementeerd worden in deze applicatie: 1) de JAKQ vragenlijst zal gebruikt worden om geindividualiseerd educatie te bezorgen aan elke patiënt, gericht op de kennislacunes mbt VKF in het algemeen en specifiek mbt de behandeling van de patiënt. De feedback zal bezorgd worden via tekst, beelden en filmpjes. 2) Maatregelen om de motivatie tot correctie behandelings-adherentie te verbeteren; 3) Elementen die de zelfredzaamheid en zelfzorg van de patiënten kunnen verbeteren. Het primair eindpunt van de studie is het percentage regime adherentie (als proportie dagen met een correctie medicatie-inname), zowel in VKF-patiënten met eenmaal- als tweemaal-daagse NOAC inname, na een FU van 12 maanden. Secundaire eindpunten zijn de evaluatie van het effect van de nieuwe app op het kennisniveau van de patiënten en op hun gezondheidstoestand. Ook zal de tevredenheid van de patiënten met de nieuwe app bevraagd worden, en gecorreleerd met het gebruik van de app zelf.Onderzoeker(s)
- Promotor: Heidbuchel Hein
- Mandaathouder: Desteghe Lien
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject