Onderzoeksgroep

Expertise

Ik ben geïnteresseerd in de fysiologie van planten in relatie tot de omgeving op zowel fenotypisch als moleculair niveau, en in de microbiële gemeenschap in interactie met de plant. Mijn onderzoek richt zich op langlevende plantensoorten (vooral bomen) van gematigde tot polaire ecosystemen.

Dynamiek van zetmeelvorming in de herfst in contrasterende milieus voor Europese beuk en zilverberk. 01/04/2024 - 31/03/2025

Abstract

Koolhydraatreserves in bomen (Creserve), opgeslagen in hout, zijn essentieel voor de groei van bomen, en belangrijk voor de lange termijn koolstofopslag van bossen. Creserve varieert gedurende het jaar, en is belangrijk in het vroege voorjaar voor de groei van nieuw weefsel. Het wordt nieuw gevormd in de zomer en piekt in de herfst. Het tijdstip van bladveroudering beïnvloedt de piek van zetmeel, de belangrijkste lange termijn opslag van Creserve. Mijn eerdere onderzoek toonde dat het begin van bladveroudering beïnvloed wordt door lentefenologie van bladeren: mijn hypothese is dat dit gerelateerd is aan de dynamiek van zetmeel in de herfst. Met dit BOF-KP wil ik de dynamiek van zetmeel in de herfst onder verschillende omgevingsomstandigheden onderzoeken. Zetmeelanalyse zal worden uitgevoerd binnen een bestaand herfstexperiment met Europese beuken en zilverberken. De experimentele opstelling in groeikamers bootst een "normale" herfstconditie en een "verlengde zomer" na. Voor beide omstandigheden wordt de herfst- en voorjaarsfenologie gevolgd. Om de dynamiek van zetmeel te bestuderen, werd CO2-13C in de groeikamer ingebracht medio augustus en medio oktober. Door 13C -zetmeel in de tijd en onder verschillende omstandigheden te vergelijken, kan ik in detail nagaan wanneer zetmeel wordt gevormd, in welk orgaan het wordt opgeslagen en of deze dynamiek varieert tussen omgevingsomstandigheden. Zo wordt het mogelijk om de dynamiek van herfstzetmeel en de timing van knoppen aan elkaar te koppelen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Eco-fysiologische sturing van individuele variatie in het knoppen van bomen in gematigde loofbossen. 01/10/2023 - 30/09/2026

Abstract

Het knoppen van de bomen is een cruciaal fenologisch (~seizoenaal) event in gematigde loofbossen. Het bepaalt de start van het groeiseizoen en de wateropname. Toch kunnen de huidige ecosysteemmodellen de timing nog niet afdoende voorspellen. Dit heeft te maken met de sterke variatie tussen individuele bomen, die momenteel niet in rekening wordt gebracht. Momenteel hebben we weinig tot geen kennis over de eco-fysiologische basis voor deze variatie. In mijn project onderzoek ik de hypothese dat koolstof- en stikstofreserves in de boom aan de basis liggen. Gezien het knop-proces verschilt tussen verschillende soorten en mee gestuurd wordt door klimaat, verwacht ik een belangrijke regionale variatie in de eco-fysiologische sturing. Mijn onderzoek spitst zich toe op berk, beuk en eik in gematigd Europees klimaat. Mijn resultaten zullen worden gebruikt om ORCHIDEE te verbeteren, een model dat kan gebruikt worden om vegetatie-ontwikkeling te voorspellen. Door mijn onderzoek zullen we beter inzicht krijgen in de lange-termijn ontwikkeling van bosgroei en gerelateerde koolstofopname en ecosysteemdiensten, en hoe klimaat deze evolutie beïnvloedt.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject