Abstract
De toenemende verstedelijking en de veranderingen op de voedselmarkten hebben geleid tot veranderingen in het voedselsysteem en tot een transformatie van het voedseldetailhandelssysteem van traditionele detailhandel naar supermarktisering, waardoor de voedsel- en nutritiezekerheid in het gedrang komen. Voedsel- en nutritiezekerheid zijn steeds belangrijker geworden en zijn een hoofddoelstelling in voedselsystemen, aangezien bijna de helft van de wereldbevolking nu in steden leeft. De aard van deze transformatie op de voedsel- en voedingszekerheid in de stedelijke gebieden is echter niet duidelijk en de literatuur over het begrijpen van stedelijke voedselsystemen is ontoereikend. Hierdoor bleef ook het beleid in gebreke en werd er geen model ontwikkeld dat de nichepositie van kleine detailhandelaars ondersteunt in het licht van de supermarktisering. Met behulp van een mixed methods benadering wil deze studie deze leemte in het onderzoek opvullen door de relatie tussen de voedselomgeving en de voedsel- en nutritiezekerheid van stedelingen te analyseren. We doen dit met een casestudy in Nairobi, Kenia. De studie zal specifiek de machtsverhoudingen van actoren in het voedselsysteem analyseren, de invloed van de supermarktisering op de voedsel- en nutritiezekerheid en op de sociaal-culturele voedselpraktijken van de stedelijke bevolking.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)