Onderzoeksgroep

Expertise

Op het gebied van de terugwinning van afvalwater en de productie van microbiële eiwitten ligt de nadruk op het benutten van de unieke mogelijkheden van paarse fototrofe bacteriën. Deze specialisatie omvat een veelzijdige aanpak die afvalwateranalyse, microbieel kweekbeheer en de extractie van microbiële eiwitten en polyhydroxyalkanoaten (PHA) omvat. De verschillende pigmenten van deze bacteriën worden geanalyseerd om hun gezondheid en potentiële biotechnologische toepassingen te controleren, terwijl ook de gasproductie wordt onderzocht om de groeiomstandigheden te optimaliseren. High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) speelt een cruciale rol bij het kwantificeren en scheiden van verbindingen, waardoor een nauwkeurige controle van productieprocessen mogelijk wordt. Naast eiwit- en PHA-productie breidt dit veld zich uit naar de ontwikkeling van verschillende bioproducten, variërend van biobrandstoffen tot speciale chemicaliën, met als overkoepelend doel duurzaam gebruik van hulpbronnen en milieusanering.

Paarse fototrofe bacteriën in extreem halofiele omstandigheden voor pigmentproductie. 01/10/2024 - 30/09/2027

Abstract

Het Purplex-project is een baanbrekend onderzoeksinitiatief dat het potentieel onderzoekt van paarse fototrofe bacteriën (PPB) in extreem halofiele omstandigheden voor de duurzame productie van natuurlijke pigmenten. Om tegemoet te komen aan de groeiende voorkeur voor natuurlijke pigmenten boven synthetische, richt het project zich op het isoleren van nieuwe PPB-stammen die bestand zijn tegen hoge zoutconcentraties en het bestuderen van hun vermogen om pigment te produceren, met name carotenoïden en bacteriochlorofylen (BChl). Door gebruik te maken van geavanceerde computationele methoden op genoomschaal en fluxbalansanalyse probeert het project de efficiëntie van de pigmentproductie te optimaliseren en traditionele kweektechnieken te overtreffen. Om bovendien aan te sluiten bij de principes van de circulaire economie, wordt er gebruik gemaakt van kosteneffectieve substraten, zoals bijproducten uit de voedingsindustrie,. Tot de verwachte resultaten behoren een nieuwe verzameling mariene en halofiele PPB-stammen, innovatieve methoden voor pigmentextractie en geoptimaliseerde fotobioreactoromstandigheden voor schaalbare pigmentproductie. Dit project belooft niet alleen ons begrip van HPPB te verbeteren, maar beoogt ook een revolutie teweeg te brengen in duurzame pigmentproductie, met brede toepassingen in de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Op de circulaire economie gebaseerde bioraffinageconcepten voor de landbouwwaardeketen en veerkrachtige verbetering van de bestaansmiddelen van kleine boeren in de koffieregio's van Ethiopië. 01/09/2024 - 31/08/2029

Abstract

Het CARES-project richt zich op het innovatieve gebruik van bijproducten van koffie voor bio-energie en hoogwaardige bioproducten en bevordert duurzame ontwikkeling in de landbouwsector van de koffiewaardeketen in Ethiopië, de grootste koffieproducent van Afrika. Dit initiatief zal de economie van grote en kleine boeren stimuleren en helpen bij het opzetten van een onderzoeksnetwerk om de meest duurzame methoden te verkennen voor het produceren van verhandelbare, milieuvriendelijke producten met toegevoegde waarde, waarbij belanghebbenden uit de maatschappelijke, politieke en academische sfeer betrokken zijn. Het Addis Ababa Institute of Technology zal de regionale impact vergroten door multidisciplinair onderzoek en innovatie. CARES hanteert concepten van de circulaire economie om het gebruik van bijproducten van de koffieplantage te maximaliseren met unieke recyclage- en valorisatiemethoden om de samenwerking en de overdracht van vaardigheden tussen Ethiopische en Belgische entiteiten te versterken, in lijn met VLIR-UOS' engagement voor technologieoverdracht, duurzaamheid en innovatie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

PurpleHealth: Een betere gezondheid en welzijn van koud- en warmwatersiervissen door milieuvriendelijke voeding op basis van purperbacteriën. 01/09/2024 - 31/08/2025

Abstract

Siervissen zijn de derde en vijfde meest voorkomende groep huisdieren in respectievelijk de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dit omvat zowel tropische aquariumvissen als koudwatervijvervissen. Goudvissen (Carassius auratus) zijn ongetwijfeld de bekendste voorbeelden van deze laatsten. Een zeer exclusieve maar snelgroeiende markt is die van Koikarpers (Cyprinus rubrofuscus), waar één enkele vis tussen de 5 en 50.000 € waard kan zijn, afhankelijk van de grootte en kleur. De duurste koi tot nu toe is een vrouwelijke Kohaku-koi, genaamd 'S Legend', die in 2018 voor 1,8 miljoen dollar werd verkocht. Bij dergelijke prijzen wordt de gezondheid van individuele vissen uiterst belangrijk en kunnen natuurgebaseerde nutraceutische producten een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van het dierenwelzijn. De resultaten van ons vorige project PurpleGuppy laten zien dat voer waarbij 2-10% van het vismeel vervangen werd door microbieel eiwit van de paarse niet-zwavelbacteriën (PNSB) Rhodobacter capsulatus of Rhodopseudomonas sphaeroides, de groei en de reproductie bij de tropische aquariumvis Poecilia reticulata verbeterde. Bovendien verhoogde ook de kleurhelderheid (belangrijke eigenschap in shows en competities) en versterkte het immuunsysteem, wat resulteerde in een 35% betere overleving (van 33% bij controle vissen tot 78% bij met PNSB gevoerde vissen) na infectie met de bacteriële ziekteverwekker Aeromonas hydrophila. Het momenteel voorgestelde onderzoek zal hier verder op ingaan om ons van klantgereedheidsniveau CRL 5-6 naar CRL 6-7 te brengen. Dit zal gebeuren via een multispeciesvalidatie op tropische aquariumvissen in een praktisch relevante setting. Anderzijds willen we onze kennis uitbreiden naar de markt voor vijversiervissen, met een focus op Koikarper als interessante soort, omdat hier de meeste toegevoegde waarde gecreëerd kan worden. Speciale aandacht zal worden besteed aan ziekteresistentie bij wintertemperaturen (<10°C), gezien het bekend is dat het immuunsysteem bij koi dan verzwakt is.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject