Onderzoeksgroep
Expertise
Mijn onderzoeksactiviteiten zijn gegroepeerd in drie onderzoekslijnen: - de doeltreffendheid van vreemde talen in reclame - de effecten van taalfouten in bedrijfscommunicatie - de doeltreffendheid van observerend leren in academisch schrijfonderwijs
Webcare door de ogen van de bystander: Een crosslinguïstische vergelijking van pragmatisch-retorische kenmerken in antwoorden op hotelreviews.
Abstract
Webcare, als uiting van digitaal reputatiemanagement, is intussen alomtegenwoordig in de toeristische sector. Het belang van deze online klantenservicecommunicatie, die voor iedereen toegankelijk is, kan niet worden overschat. Deze communicatie zet in op de tevredenheid van de gasten, waardoor het imago van het hotel positief wordt beïnvloed. Webcare kan dus potentiële klanten beïnvloeden die, als bystanders, deze communicatie volgen en vervolgens een specifiek hotel kiezen. Hoewel recente studies suggereren dat gastenbeoordelingen en hotelreacties beïnvloed worden door culturele factoren, zijn interculturele analyses van hotelinteracties beperkt inzake onderzochte talen en culturen. Het doel van dit project is dus om een cross-linguïstische studie uit te voeren op een meertalig corpus van 80,000 hotelbeoordelingen en de bijbehorende antwoorden in het Duits, Frans, Engels (UK/US), Italiaans, Nederlands en Spaans (ES/MX). Specifiek heeft dit project tot doel de cross-linguïstische kenmerken van hotelinteracties in deze talen te onderzoeken. Het wil nagaan welke kenmerken als positief of negatief worden ervaren door de bystander, die uiteindelijk deze reacties te zien krijgt. De kennis uit dit fundamentele onderzoek zal de onderzoeksdomeinen van de pragmatiek en marketingcommunicatie informeren en biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van generatieve AI-systemen, die automatische antwoorden, afgestemd op de taalkundige en culturele context, kunnen genereren.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Bruyne Luna
- Co-promotor: Boone Griet
- Co-promotor: Raedts Mariet
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject