De dreiging van neurotrope flavivirussen in Europa: het potentieel van NS1 voor diagnostiek en preventieve en therapeutische interventies.
Abstract
Flavivirussen vormen een groeiende bedreiging in Europa, waar het West-Nijlvirus (WNV), tekenencefalitis (TBEV) en het Usutu-virus (USUV) naast elkaar bestaan. Menselijk reizen kan ook andere flavivirussen introduceren, zoals het Japanse encefalitisvirus (JEV). Nieuwe diagnostische en preventieve methoden zijn nodig om het risico op uitbraken van deze neurotrope virussen, die soms ernstige medische gevolgen hebben, te verminderen. NS1 is een doelwit voor diagnose en preventie met veel potentieel. Het kan in het bloed worden gedetecteerd voordat symptomen optreden, waardoor het een veelbelovende biomarker is voor antigeenvangsttests. Deze tests hebben echter een lage specificiteit vanwege kruisreactiviteit. Vaccinatie met NS1 en passieve overdracht van anti-NS1 monoklonale antilichamen beschermen muizen tegen flavivirusinfectie. Er is echter weinig bekend over NS1-epitopen die reageren op bescherming. Mijn project heeft tot doel het potentieel van NS1 in de diagnose en preventie van flavivirussen te evalueren. Ik zal een unieke set van zeer specifieke monoklonale antilichamen ontwikkelen. Deze zullen getest en gevalideerd worden voor nieuwe diagnostische toepassingen en voor het vinden van beschermende epitopen voor een NS1-subunitvaccin. Dit project kan de monitoring, preventie en beheer van flavivirusinfecties verbeteren, waardoor hun impact op de menselijke gezondheid en welzijn wordt verminderd.Onderzoeker(s)
- Promotor: Delputte Peter
- Mandaathouder: Ceconi Martina
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
De ontwikkeling van virus specifieke anti-NS1 antilichamen voor het gebruik van neurotrope flavivirus NS1 antigeen-capture gebaseerde diagnostiek.
Abstract
Flavivirussen overgedragen door arthropoden vormen zelfs in Europa een steeds groter wordende bedreiging, zelfs met co-circulatie van West-Nijlvirus (WNV), het Teken-encefalitisvirus (TBEV) en het Usutuvirus (USUV) in sommige regio's. Bovendien worden door reizigers regelmatig flavivirussen uit endemische gebieden, zoals het Japanse encefalitisvirus (JEV), geïntroduceerd. Het is cruciaal om deze neurotrope flavivirussen te diagnostiseren en te onderscheiden door vroege en nauwkeurige diagnostische testen, en zo preventie van infectie en klinische behandeling te verbeteren. De aanwezigheid van het flavirus niet-structurele eiwit 1 (NS1) in het bloed kan worden bepaald nog voor het optreden van symptomen, waardoor het een veelbelovende biomarker is voor de ontwikkeling van een antigeen-capture assay. Het gebrek aan monoklonale antilichamen (mAbs), gericht tegen NS1 van één type flavivirus, en dat niet kruisreageert met andere flavivirussen, is een belangrijke reden waarom NS1-diagnosetests niet commercieel beschikbaar zijn. Ik zal met behulp van subtractieve immunisatie panels van virus-specifieke anti-NS1 mAbs maken die telkens heel specifiek het NS1 eiwit van één van deze virussen herkent. De mAbs zullen worden getest en gevalideerd en moeten de latere ontwikkeling toelaten van diagnostische tests waarmee het type flavivirus bij infectie duidelijk kan worden onderscheiden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Delputte Peter
- Mandaathouder: Ceconi Martina
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject