Onderzoeksgroep
Expertise
Mijn onderzoek focust zich op het begrijpen van de mechanismen die betrokken zijn in hart- en vaataandoeningen, voornamelijk in kanker overlevers en in het normale verouderingsproces. Hiervoor maken we gebruik van een breed scala aan muismodellen waarin we cardiovasculaire functie meten zowel in vivo met echocardiografie als ex vivo met unieke door-ons-labo ontwikkelde orgaan bad set-ups.
SERPINA3 in hart- en vaataandoeningen: vriend of vijand?
Abstract
Onlangs ontdekten wij verhoging van SERPINA3, of alpha-1-antichymotrypsine, in muizen en patiënten met doxorubicine-geïnduceerde cardiovasculaire toxiciteit. Andere klinische studies toonden ook aan dat SERPINA3 geassocieerd is met cardiovasculaire aandoeningen. Ondanks het prognostische potentieel is de rol van SERPINA3 in cardiovasculaire pathologie onvoldoende begrepen, en is het onbekend of SERPINA3 herstel of ziekte bevordert. Het huidige project heeft tot doel meer inzicht te verkrijgen in de rol van SERPINA3 in cardiovasculaire pathologie via een translationele benadering. In vivo studies die gevestigde muismodellen van cardiovasculaire toxiciteit en hartfalen (HF) combineren met een SERPINA3 knock-out muislijn zullen uniek inzicht bieden in de (patho)fysiologische rol van SERPINA3. Bovendien zal single-cell RNA-sequencing op hart- en aortaweefsel, aangevuld met in vitro werk, de moleculaire rol van SERPINA3 en diens celbron identificeren. Tot slot zullen de preklinische bevindingen gevalideerd worden in de kliniek door de associatie te evalueren van serum SERPINA3 met functionele en moleculaire data van een bestaande cohort van HF patiënten. Uiteindelijk zal dit project duidelijkheid scheppen over of verhoogde SERPINA3 niveaus een cardiovasculair risico vormen voor patiënten en diens prognostische waarde verder valideren, als ook de functionele en moleculaire rol bepalen van SERPÏNA3 in cardiovasculaire (patho)fysiologie.Onderzoeker(s)
- Promotor: Guns Pieter-Jan
- Co-promotor: Martinet Wim
- Mandaathouder: Bosman Matthias
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Onderzoek van arteriële stijfheid als een potentiële merker in cardio-oncologie.
Abstract
Anthracyclines (zoals doxorubicine, DOX) behoren tot de meest effectieve chemotherapeutica en worden veel gebruikt in de moderne kankerbehandeling, ondanks de komst van gerichte therapieën. Echter, dosisafhankelijke cardiotoxiciteit beperkt het klinische gebruik van DOX. Deze cardiotoxiciteit veroorzaakt linkerventrikeldisfunctie en kan uiteindelijk leiden tot congestief hartfalen. Bijkomend, hebben recente studies aangetoond dat anthracyclines arteriële stijfheid verhogen, een algemene merker voor de gezondheid van bloedvaten. Het is echter onduidelijk of vasculaire toxiciteit optreedt via dezelfde mechanismen als de cardiale toxiciteit. Bovendien zijn de klinische implicaties van verhoogde arteriële stijfheid als gevolg van DOX, hetzij als bijdragende factor voor de ontwikkeling van cardiotoxiciteit, hetzij als vroege marker van versnelde cardiovasculaire veroudering na (kinder)kanker, onvolledig begrepen. Het huidige onderzoeksvoorstel heeft als doel licht te werpen op de mechanismen en klinische relevantie van de door DOXgeïnduceerde vasculaire toxiciteit door middel van een experimentele onderzoeksaanpak met translationele waarde.Onderzoeker(s)
- Promotor: Guns Pieter-Jan
- Mandaathouder: Bosman Matthias
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject