Onderzoeksgroep
Cobioto, Corneale Biopsie Tool.
Abstract
Keratitis of hoornvliesontsteking is een veelvoorkomende oogziekte. Enkel een biopsie kan toelaten om de onderliggende oorzaak vast te stellen (Gorski et al., 2015) die kan variëren van een infectueuze oorzaak (door bijvoorbeeld virussen, bacteriën , schimmels of parasieten ) of mechanische schade (bijvoorbeeld het dragen van lenzen) tot een niet- infectueuze oorzaak (bijvoorbeeld vitamine A deficiëntie). Momenteel is er geen gestandaardiseerd instrument voor het nemen van een hoornvlies biopsie en worden zij doorgaans uitgevoerd met behulp van een scalpel of naaldbiopsie. Hierdoor wordt de kwaliteit van de biopsie bepaalt door de kunde van de arts. Uit angst om het oog te beschadigen wordt vaak te weinig weefsel weggesneden, waardoor een diagnose niet mogelijk is. Als een gevolg hiervan worden hoornvlies biopsies vaak uitgesteld en ontstekingen behandeld met breedspectrum antibiotica ervan uitgaande dat de ontsteking een bacteriële oorzaak heeft. Een vertraging in het verstrekken van een optimale behandeling van Keratitis kan leiden tot littekens in het cornea, vertroebeling van het cornea en hoornvliestransplantatie. Collaboratief onderzoek tussen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve geneeskunde en de groep productontwikkeling zal leiden tot de ontwikkeling van een standaard tool voor het nemen van een biopsie van het hoornvlies waarbij de veiligheid van de patiënt gegarandeerd wordt.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Bruyne Guido
- Co-promotor: Jacoby Alexis
- Co-promotor: Koppen Carina
- Co-promotor: Zakaria Nadia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Weefselonderzoek binnen de Oftalmologie: Herstel van de Anterieure Cornea met behulp van Zelf-Organiserende Recombinant Collageen Kweekbodems en Corneaal Epitheliale Stamcellen.
Abstract
Recent onderzoek toonde de haalbaarheid van limbale stamceltransplanatie aan, ter behandeling van limbale stamceldeficiëntie. Hierbij wordt een klein limbusbiopt gepreleveerd en in cultuur gezet op een biologisch membraan, meest frequent het Humaan AmnionMembraan (HAM). Op dit biologisch membraan is het cultuurproces van LESCen moeilijk te standaardiseren, hetgeen potentiële gezondheidsrisico's inhoudt voor de acceptor. Om bovenvermelde redenen is verder onderzoek nodig om een alternatief membraan met superieure karakteristieken te ontwikkelen. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een geschikt en aangepast membraan, uitgaande van Zelf-Organiserend Recombinant Collageen type I, dat het gebruik van het HAM in corneale 'tissue engineering' vervangt. Vergeleken met HAM, verwachten we een membraan te ontwikkelen met verbeterde transparantie, mechanische stabiliteit, en bio-integratie, en verminderde microbiologische vatbaarheid. Het effect van collageen cross-linking en oppervlaktemodificatie zal helpen in de ontwikkeling van het meest optimale membraan. In vivo verificatie en validatie van het membraan zal gebeuren in een proefdiermodel (konijn). Alle data worden vergeleken met deze van HAM (gouden standaard).Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
- Mandaathouder: Haagdorens Michel
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Weefselonderzoek binnen Oftalmologie: Regeneratie van het oogoppervlak met behulp van gestandaardiseerde, xeno-vrije, weefsel-gemanipuleerde conjunctivale transplantaten voor de reconstructie van de conjunctiva.
Abstract
De conjunctiva is een dun membraan dewelke het zichtbaar wit deel van de oogbol bedekt (ook oogrok of sclera genoemd) en zich strekt tot aan de binnenzijde van de oogleden. Het membraan speelt een essentiële rol in het behoud van de integriteit van het oogoppervlak en aldus het behoud van de visus. In bepaalde omstandigheden kan dit membraan ernstig beschadigd worden waardoor ernstige ziektebeelden kunnen ontstaan waarvan de meest ernstige vorm van droge ogen oculaire blindheid kan veroorzaken. Een mogelijke therapeutische oplossing voor deze ernstige aandoeningen bestaan uit het wegsnijden van de zieke weefsles en vervangen door een humaan amnionvlies waaronder regenartie van het beschadigd weefsel kan plaatsvinden. Echter, in geval van zeer ernstige beschadiging van de conjunctiva waarbij ook de conjunctivale epitheelcellen volledig dysfunctioneel worden, zal door aberrant wond herstel een permanente litteken vorming ontstaan waardoor spontaan herstel niet meer mogelijk is. Het doel van dit project is een cel rijke substitutie membraan te crëeren dat de conjunctiva nabootst met de intentie om deze te transplanteren bij de mens na debridatie van het zieke weefsel. Dit subsitutie tranplant heeft tot uiteindelijk doel om het litteken proces te beperken en/of regeneratie te bevorderen. Het transplant dient daarom naast mucine producerende goblet cells (waardoor één van de drie meest belangrijke compnonenten van de traanfilm hersteld kan worden), ook conjunctival epitheel cellen te bevatten teneinde weerstand te kunnen bieden tegen externe infectieuze agentia of andere externe agrresie. Het humaan amnionvlies zal bestudeerd worden als substraat waarop deze cellen zouden kunnen groeien om nadien getransplanteerd te worden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
- Mandaathouder: Van Acker Sara
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Van het labo naar de patient: versnellen van de klinische ontwikkeling van innovatieve celtherapie producten door "lean manufacturing" van ATMP.
Abstract
Vooraleer geavanceerde therapeutische geneesmiddelen (ATMP) specifiek kunnen vertaald worden in commercieel levensvatbare en veilige behandelingen dienen een aantal obstakels overwonnen te worden, waaronder Europese en Belgische wet- en regelgeving, en ontwikkelaaren value chain-gerelateerde uitdagingen. In dit project, beogen we dit te bewerkstelligen via een consortium van alle betrokkenen in de waardeketen dat, in samenwerking met de sponsor, ATMP een "lean manufactured" ATMP zal genereren en dit door het begin van de klinische studies zal drijven. In dit opzicht is het van cruciaal belang om aan elke betrokken entiteit in het consortium die taak toe te wijzen waarvoor die het best geschikt is. Alle teamleden die betrokken zijn bij de productontwikkeling dienen, tot op zekere hoogte, het hele proces te begrijpen om adequaat beslissingen te kunnen nemen inzake acties waarbij de tijd en de middelen beperkt zijn. Concrete taken van deze publiek-private samenwerking zijn (i) upgraden van het 'product en proces' naar een "lean manufacturing proces" met ingebouwde kwaliteitsmaatstaven, (ii) optimalisering van het hele proces om een efficiënt en schaalbaar proces te genereren van patiënt tot lab en terug naar patiënt, (iii) interactie in een vroeg stadium met het Comité voor geavanceerde therapieën (CAT) met betrekking tot het proces van vergunningverlening om geneesmiddelen op de markt brengen en (iv) ondersteunen van de sponsor van de licentie / spin-off van hun ATMP project. In samenwerking met een externe consultant, zullen verschillende bedrijfsmodellen worden geëvalueerd waaruit een concrete business case zal ontworpen worden en die dient als basis voor het aanvragen van verdere financiering.Onderzoeker(s)
- Promotor: Cools Nathalie
- Co-promotor: Berneman Zwi
- Co-promotor: Zakaria Nadia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Ontwikkeling van een biocompatiebel corneaal endotheliaalcel transplant als surrogaat voor humane corneaal weefsel
Abstract
Humaan corneal endotheel reguleert de water huishouding op niveau van het posterieur gedeelte van de cornea waardoor de hydratatie van de cornea wordt gewaarborgd. De dubbele rol van het corneaal endotheel (pompen en hydrateren) is gebaseerd op de "pomp-lekkage hypothese" dat essentieel is voor het waarborgen van de nutritie van het corneaal stroma en voor het behouden van de corneale transparantie in een avasculaire omgeving. In geval van onvoldoende endothellcel activiteit zal de cornea beginnen zwellen en een verminderde transparantie vertonen. Er bestaat geen evidentie over celdeling van de humane endotheelcel in vivo terwijl wel werd vastgesteld dat deze in vitro kunnen delen. Dit zou resulteren in een oplossing voor corneaal weefsel te kort dat dwingend is in de wereld Dit project heeft tot doel na te gaan in hoevere endotheelcel expansie kan verkregen worden in vitro met het kapsel als substraat.Onderzoeker(s)
- Promotor: Koppen Carina
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
- Mandaathouder: Van den Bogerd Bert
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Regeneratie van het hoornvlies.
Abstract
Dit project betreft fundamenteel kennisgrensverleggend onderzoek gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen. Het project werd betoelaagd na selectie door het bevoegde FWO-expertpanel.Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Ontwikkeling van een biomimetisch hoornvlies met hoornvliesafgeleide mesenchymale stamcellen.
Abstract
Iedere jaar worden er 1,5 miljoen nieuwe gevallen van blindheid door beschadiging van het hoornvlies vastgesteld. In Vlaanderen alleen gaat het over 500 patiënten op jaarbasis, terwijl er jaarlijks slechts 350 hoornvliestransplantaties worden uitgevoerd. De doelstelling van dit project is om de problemen door het tekort aan donorhoornvliezen van de baan te helpen met de ontwikkeling van biomimetische hoornvliezen, geproduceerd door middel van 3D-printing en welke stamcellen van de cornea zullen bevatten. Het project zal focussen op innovatie door middel van een interdisciplinaire samenwerking tussen productontwikkeling, biomaterialen en celbiologie in de oftalmologie om een proof-of-concept te stellen voor 3D-geprinte hoornvliezen. Het uiteindelijke doel is een biomimetisch hoornvlies te creëren dat optisch transparant is en de correcte mechanische en geometrische eigenschappen bezit.Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
- Mandaathouder: Matthyssen Steffi
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Weefselonderzoek binnen de Oftalmologie: herstel van de Anterieure Cornea met behulp van Zelf-Organiserende Recombinant Collageen Kweekbodems en Corneaal Epitheliale Stamcellen.
Abstract
Recent onderzoek toonde de haalbaarheid van limbale stamceltransplanatie aan, ter behandeling van limbale stamceldeficiëntie. Hierbij wordt een klein limbusbiopt gepreleveerd en in cultuur gezet op een biologisch membraan, meest frequent het Humaan AmnionMembraan (HAM). Op dit biologisch membraan is het cultuurproces van LESCen moeilijk te standaardiseren, hetgeen potentiële gezondheidsrisico's inhoudt voor de acceptor. Om bovenvermelde redenen is verder onderzoek nodig om een alternatief membraan met superieure karakteristieken te ontwikkelen. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een geschikt en aangepast membraan, uitgaande van Zelf-Organiserend Recombinant Collageen type I, dat het gebruik van het HAM in corneale 'tissue engineering' vervangt. Vergeleken met HAM, verwachten we een membraan te ontwikkelen met verbeterde transparantie, mechanische stabiliteit, en bio-integratie, en verminderde microbiologische vatbaarheid. Het effect van collageen cross-linking en oppervlaktemodificatie zal helpen in de ontwikkeling van het meest optimale membraan. In vivo verificatie en validatie van het membraan zal gebeuren in een proefdiermodel (konijn). Alle data worden vergeleken met deze van HAM (gouden standaard).Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
- Mandaathouder: Haagdorens Michel
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Ontwikkeling van een biomimetisch hoornvlies door middel 3D printing en stamceltechnologie.
Abstract
Dit project betreft fundamenteel kennisgrensverleggend onderzoek gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen. Het project werd betoelaagd na selectie door het bevoegde FWO-expertpanel.Onderzoeker(s)
- Promotor: Tassignon Marie-Jose
- Co-promotor: Zakaria Nadia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject