Onderzoeksgroep
Expertise
Natalia Ortega Saez heeft expertise in materialenkunde en materiaal onderzoek, degradatie en conservering van organische materialen zoals; interieurtextiel, archeologisch textiel, mode en kostuum, natuurlijke kleurstoffen, leder en vroeg-synthetische materialen. Binnen haar thesis onderzoek ontwikkelde ze een interdisciplinaire methodologie om textielconservering zowel vanuit de humane als de exacte wetenschappen te benaderen. De methodologie combineert in het bijzonder de interpretatie en reproductie van historische technologie zoals gedocumenteerd in geschreven bronnen (bv. recepten) enerzijds, en de materiaal-technische karakterisering van historische objecten anderzijds. Daartoe werden recepten voor het verven van wol in een laboratoriumomgeving gereproduceerd en kunstmatig verouderd om verschillende degradatie fenomenen zoals de vermindering van de treksterkte en het verbleken van de verfkleuren te beoordelen. Dit geïntegreerde onderzoek naar de geschiedenis, de technologie en de praktijk van het verven van textiel werd uitgevoerd met het specifieke doel om ons begrip van het gedrag op lange termijn van historisch textiel te vergroten en passende conserveringsstrategieën te ontwikkelen.
Kunststoffen in moderne en hedendaagse kunst: Een holistische aanpak in conservatie.
Abstract
Kunststoffen in Belgische kunstmusea, hoe moeten ze geconserveerd worden? Samen met hun intrede als nieuw kunstmateriaal brachten ze ook nieuwe uitdagingen op zowel technisch als kunsthistorisch vlak. Internationale onderzoeksprojecten in erfgoedcollecties koppelden de technische problemen reeds met de identificatie van de materialen en hun snelle aftakeling, wat resulteerde in identificatietools en preventieve conservatiestrategieën. Wat onderbelicht bleef is de intentie en betekenisgeving aan het materiaal door de kunstenaar, met andere woorden het kunsthistorische en -filosofische aspect binnen conservatiewetenschappen. Via driedimensionale casestudies uit kunststof uit de Belgische kunstcollecties wordt de brug geslagen tussen de twee velden, met de nadruk op de praktijken van de kunstenaar. Eerst contextualiseert de literatuur- en documentenstudie, aangevuld met kunstenaarsinterviews, de kunstwerken en collecties en duidt dit de intentie en betekenisgeving van de kunstenaar aan de materialen. Verder brengt een survey in de deelnemende collecties de collectiemanagementpraktijken in kaart. Ten slotte geeft het technisch onderzoek de condities van de cases weer en vergroot het de inzichten over de effecten van de kunststoffen op het kunstwerk, de omgevende werken en het museum. Ten slotte harmoniseert de holistische conservatieaanpak de kunsthistorische en technische resultaten in een protocol, dat musea in het collectiemanagementbeleid kunnen invoeren.Onderzoeker(s)
- Promotor: Verreyke Hélène
- Co-promotor: Ortega Saez Natalia
- Mandaathouder: De Greef Margaux
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek van twee waaiers.
Abstract
Binnen dit project wordt er een kunsthistorisch en materiaaltechnisch vooronderzoek gemaakt van twee 19de eeuwse waaiers uit het Modemuseum te Antwerpen. In een tweede fase worden de waaiers geconserveerd.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en behandeling van collectie Nicky van Damme.
Abstract
Restauratiebehandeling onder supervisie van Lucy 'T Hart in het kader van opleidingsonderdeel Behandeling Complexe Objecten. Materiaal-technisch onderzoek en behandeling van collectie Nicky van Damme – 121 koper- en zinkgravures en etsen – (1950-2010), genummerd PK.KP.03360 t.e.m. PK.KP.03480Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Restauratie van een 18de eeeuwse kopie naar een werk van Jacob Jordaens, Maria bezoekt haar nicht Elisabeth
Abstract
Maria bezoekt haar nicht Elisabeth Het schilderij met als thema Maria bezoekt haar nicht Elisabeth is een kopie van een compositie van de Vlaamse meester Jacob Jordaens. Het oorspronkelijke werk, afkomstig uit de kerk van Rupelmonde, bevindt zich momenteel in het Musée des Beaux-Arts in Lyon. Van deze compositie zijn minstens drie versies van De Visitatie bekend. Het hier beschreven werk dateert vermoedelijk uit het einde van de 18e eeuw of het begin van de 19e eeuw. Het doek werd in 1815 geleverd door de Franse staat ter vervanging van het originele schilderij, dat tijdens de Napoleontische oorlogen als oorlogsbuit werd meegenomen. Het schilderij is uitgevoerd in olieverf op doek en weerspiegelt de rijke traditie van religieuze kunst in de stijl van Jordaens.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Opstellen vooronderzoek en restauratie van tuinbeelden afkomstig uit de Franse tuin van het kasteeldomein Bouvigne.
Abstract
Opstellen vooronderzoek en restauratie van tuinbeelden afkomstig uit de Franse tuin van het kasteeldomein Bouvigne. Dit project omvat zowel een materiaaltechnisch als kunsthistorisch vooronderzoek gevolgd door een voorstel van behandeling en een behandeling van de tuinbeelden. Er worden tevens richtlijnen voor optimale bewaring uitgewerkt. Het project wordt uitgevoerd onder begeleiding van mevr. Noortje CoolsOnderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en restauratiebehandeling "Buste Bacchus van Lucas Faydherbe".
Abstract
Een vooronderzoek en een conservatiebehandeling worden uitgevoerd op de buste van Bacchus, een werk van Lucas Faydherbe. Dit onderzoek is tweeledig: het omvat een materiaaltechnische analyse en een kunsthistorische studie. Het materiaaltechnische deel richt zich op de fysieke staat van het object. Hierbij worden de gebruikte materialen en technieken gedetailleerd bestudeerd. Het kunsthistorische luik legt de nadruk op de context van het kunstwerk. Er wordt gekeken naar de plaats van de buste binnen het oeuvre van Faydherbe, de stijlkenmerken, en de historische betekenis. Dit kan verder worden onderbouwd met archiefonderzoek en vergelijkingen met andere werken van dezelfde maker of periode. Op basis van de inzichten uit beide delen van het vooronderzoek wordt een weloverwogen besluit genomen over de conservatiebehandeling. Deze behandeling heeft als doel het kunstwerk in een stabiele en zo authentiek mogelijke staat te behouden. Hierbij worden eventuele restauraties uitgevoerd, zoals het herstellen van schade of het stabiliseren van kwetsbare delen, met respect voor de oorspronkelijke materialen en esthetiek. Het volledige proces wordt begeleid door Noortje CoolsOnderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Het verven van textiel in de lage landen (17de eeuw) historische technologie in relatie tot conservatie.
Abstract
Dit onderzoek richt zich op de historische technologie die gebruikt werd om textiel te verven in de hoogtijdagen van de textielproductie in de lage landen (d.w.z. de 16e-17e eeuw). Als belangrijkste industriële sector vanaf de middeleeuwen tot en met de eerste industriële revolutie speelt het vervaardigen en verven van textiel een prominente rol in de geschiedenis van de technologie. Het verven moet van cruciaal belang zijn geweest voor de invloed van de ambachtslieden bij de wetenschappelijke revolutie, omdat het ging om diepgaande kennis van een breed scala van grondstoffen en chemische processen om een was- en lichtvast eindproduct te verkrijgen. Tot nu toe werd in de literatuur echter vooral aandacht besteed aan de economie en de handel in textiel, terwijl de onderliggende technologie die nodig was voor de productie ervan grotendeels werd verwaarloosd. Daarom stellen wij een multidisciplinaire benadering voor, waarbij mens- en natuurwetenschappen worden betrokken met als doel de praktische kennis over de verftechnologie uit te breiden door enerzijds historische recepten te ontcijferen, gevolgd door de reproductie van deze recepten dit om (a) alle aspecten van het productieproces te begrijpen en (b) degradatieparameters te bestuderen. Dit laatste gebeurt door kunstmatige veroudering van de aangemaakte samples en het uitvoeren van verschillende testen op deze samples. Tenslotte zal de karakterisering (door chemische analyse) van historisch gedateerd textiel het mogelijk maken om te evalueren hoe goed de praktijk en de recepten overeenkomen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
- Co-promotor: De Munck Bert
- Co-promotor: Van der Snickt Geert
- Mandaathouder: Lupatini Emile
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Ontwikkeling van een onderwijs- en onderzoeksprogramma voor conservatie restauratie aan de Universiteit van Bahir Dar, Ethiopië.
Abstract
Het doel van dit project is om naast de reeds bestaande Master Heritage and Museum Studies aan Bahir Dar University een opleiding conservatie-restauratie (C-R) uit te bouwen. Er worden twee Ethiopische doctoraatsstudenten aangenomen om de opleiding uit te bouwen naar Ethiopische normen. Binnen dit project willen we een duurzamen samenwerking ontwikkelen tussen de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Bahir Dar.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
- Co-promotor: De Kock Tim
- Co-promotor: De Vis Kristel
- Co-promotor: Verreyke Hélène
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
SAFESILK: het begrijpen, voorkomen en behandelen van door metaalzouten aangetaste zijde in erfgoedcollecties.
Abstract
Hoewel de superieure eigenschappen van zijde het al sinds zijn vroegste gebruik tot een high-end materiaal maakten, is dit biopolymeer erg vatbaar voor klimatologische aantasting. In de 19de E werd een behandeling met metaalzouten geïntroduceerd om zijde te verven en het gewicht te verhogen. De aanwezigheid van deze reactieve stoffen in de nabijheid van het kwetsbare basismateriaal resulteerde in een aanzienlijk aantal degraderende zijden objecten in hedendaagse erfgoedcollecties. Geen enkele conservatiebehandeling blijkt effectief waardoor de degradatie van zijde een lastig probleem blijft voor musea. Dit onderzoek richt zich op het begrijpen, voorkomen en behandelen van aangetaste objecten door de expertise inzake analytische chemie, historische technologie, collectiebeheer en restauratie te combineren. We stellen voor om de degradatieprocessen te ontrafelen en de impact van schadelijke interne en externe parameters te kwantificeren, en dit door mockups chemisch te karakteriseren De natuurgetrouwheid van deze zelf-gesynthetiseerde en kunstmatig verouderde equivalenten van historische zijde wordt getoetst door karakterisering van historische studieobjecten. De resultaten worden vertaald naar een praktisch beslissingsinstrument voor het collectiebeheer van een museum, via de ontwikkeling van een 'schadefunctie'. Tot slot wordt de geschiktheid van twee enzymbehandelingen geëvalueerd, die recent voor de industrie werden ontwikkeld, voor de consolidatie van historisch zijde.Onderzoeker(s)
- Promotor: Van der Snickt Geert
- Co-promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en conservatie- en restauratiebehandeling (parasols).
Abstract
Dit project betreft het vooronderzoek, zowel materiaaltechnisch als kunsthistorisch en de restauratie van drie 19e-eeuwse zijden parasols uit de collectie van MOMU Antwerpen. De parasols verkeren in slechte staat en worden zorgvuldig gedemonteerd. Beschadigde delen zullen worden hersteld en versterkt door ze te doubleren met een nieuwe zijden drager.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en conservatie- en restauratiebehandeling van kunstwerken (sokkels, vogelkooi).
Abstract
Binnen dit project wordt er een vooronderzoek en een conservatiebehandeling uitgevoerd op volgende objecten. Twee houten sokkels met Boulle marqueterie (inv.O.X.210.1 en O.X.210.2) onder supervisie van dhr. R. Vanmassenhove Faience vogelkooi (Inv. Gf.1947.1) & terrine in de vorm van een kip (Inv. Gf.1911.70.2) onder supervisie van Mvr. S. BauvoisOnderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en conservatiebehandeling van 4 polychrome beelden in gips (Engel, herder met schalmei, koning 1 en koning 2).
Abstract
Vooronderzoek en conservatiebehandeling van gipsen beelden en een zilveren monstrans In dit project wordt een grondig vooronderzoek en conservatiebehandeling uitgevoerd op twee uiteenlopende objecten: een reeks gipsen beelden met een polychrome afwerking en een zilveren monstrans met vergulde onderdelen. Gipsen beelden De gipsen beelden vertonen voornamelijk stootschade, materiaalverlies en afschilfering van de verflaag. Daarnaast ontbreken enkele onderdelen, en zijn bepaalde fragmenten afgebroken. Het onderzoek richt zich op de toestand van zowel de basisstructuur als de polychrome lagen, met als doel het stabiliseren en herstellen van de objecten waar nodig. Zilveren monstrans De zilveren monstrans is bedekt met stof en vuil, en vertoont sporen van verf op het oppervlak. Plaatselijk is sprake van corrosie in de vorm van koperchloriden, en enkele onderdelen zijn vervormd. Het onderzoek richt zich op de oorsprong van deze problemen, met als doel een duurzame conservatiebehandeling uit te voeren. Beide objecten worden geconserveerd onder leiding van Lucy 't Hart en Noortje Cools.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaal-technisch onderzoek en conservatiebehandeling van een aantal objecten.
Abstract
Vooronderzoek en behandeling van volgende objecten • Kachel in keramiek onder supervisie van mevr. S. Bauvois, • Twee zijde vaandels onder supervisie van mevr. N Ortega, • Metalen Vaandeldrager onder supervisie van mevr. L. 'T Hart, • 3 Beelden (3 reliëfs, 1 beeld) onder supervisie van mevr. N CoolsOnderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Dienstverlening restauratie/conservatie voor Bruxelles-Musées-Expositions.
Abstract
Materiaal-technisch onderzoek en restauratiebehandeling van object I.X.18, een schotelwarmer in zilver van meester J.M. • Conservatiebehandeling en verpakken van 60 medailles, in het kader van de module Reinigen door 2e Bachelor studenten van de opleiding Conservatie-Restauratie; • Vooronderzoek en behandeling van object 'Reliëf in albast' en 'Burgemeester A. Max in gips met afwerkingslaag'Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Materiaaltechnisch onderzoek en restauratiebehandeling muurschildering Luxembourg.
Abstract
Materiaaltechnisch onderzoek en restauratiebehandeling muurschildering Luxembourg" uit de wintertuin van O.L.V Waver. Er wordt een materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek uitgevoerd. De conservatiebehandeling wordt in situ uitgevoerd door een masterstudent conservatie restauratie onder begeleiding van mevr. Noorjte Cools.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Kunsthistorisch, materiaaltechnisch onderzoek, conservatie en restauratiebehandeling van een aantal kunstobjecten.
Abstract
Kunsthistorisch en materiaaltechnisch vooronderzoek van volgende objecten: Inventarisnummer / verzekeringswaarde: ST503 objecttitel: Jak Inventarisnummer / verzekeringswaarde: MVT 617 objecttitel: Jurk Inventarisnummer / verzekeringswaarde: T12/1251C objecttitel: rok Inventarisnummer / verzekeringswaarde: T82/118 objecttitel: Jak eigenaar: Modemuseum AntwerpenOnderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek. Conservatie & restauratiebehandeling van kunstwerken.
Abstract
• Kunsthistorisch vooronderzoek • Materiaaltechnisch onderzoek • Materieel onderzoek en conditierapport • Inventarisatie van mogelijke ingrepen • Conservatie & restauratiebehandeling van/voor 6 waaiers met inventarisnummers: 66.44.2 – MVT21 – MVT20 – S1678 – T11/68 – T84-78Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Vooronderzoek Rondboog en behandeling Rondboog.
Abstract
Vooronderzoek en conservatie behandeling van een rondboog uit de collectie van het Maagdenhuis. De rondboog wordt zowel kunsthistorisch als materiaaltechnisch onderzocht. De steensoort wordt geïdentificeerd a.d.h.v. de macroscopische kenmerken en literatuuronderzoek. De polychromie wordt onderzocht met P-XRF. Tevens wordt er een waardeanalyse uitgevoerd en wordt er een conditierapport opgesteld. Dit zal tot een conservatievoorstel en een uiteindelijke conservatiebehandeling leiden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Expertisedeling in het kader van tentoonstellingsproject DRESS.CODE.
Abstract
Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur, een verborgen zakje in een gilet, een japon met brede schapenboutmouwen of een maatpak in fijne wol? De jurken, hoeden, sieraden en schoenen die Modemuseum Hasselt bewaart, werden geselecteerd, gedragen en gekoesterd en zijn verbonden met herinneringen, emoties en avonturen. Ze vormen een tastbare getuigenis van een geleefd leven, een individuele geschiedenis. Voor DRESS.CODE. dook Modemuseum Hasselt in het eigen, rijk gevulde archief. Aan de hand van vijf thema's of 'codes' (vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen) ontleden we onze objecten en brengen we persoonlijke, vaak verborgen, verhalen rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl. De tentoonstelling wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Verder stellen we enkele recente aanwinsten voor het eerst tentoon. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen 'dresscode'.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Herkomst, technologie en wetenschap van het kleuren van textiel, Conste des ververs, 1619-1623.
Abstract
Conste des ververs, 1619-1623 is een uniek en relatief onbekend Vlaams ververs manuscript. Het wordt bewaard in het stadsarchief van Leuven en werd geschreven door Henricus Coghen, een verver die leefde en werkte te Leuven. Het manuscript bevat recepten om zowel wol, zijde linnen als pluimen te verven. Om te onderzoeken wat de gebruikte technieken, ingrediënten en productieprocessen waren is humaan en wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het project concentreert zich op het manuscript zelf met als doel de technologie van het verven te ontrafelen. Er zal tevens gezocht worden naar relaties tussen het manuscript en andere geschreven en gedrukte verversboeken uit dezelfde periode. Om naar relaties te zoeken wordt een reeds bestaand corpus van recepten gebruikt dat Europese receptenboeken van de vijftiende tot de zeventiende eeuw bevat. Hierdoor kunnen er relaties gelegd worden tussen de verschillende receptenboeken. Het grootste deel van dit onderzoek zal gaan over het reconstrueren van de recepten uit het manuscript met als doel de vergeten technieken en methodes van het verversambacht terug leven in te blazen. Het bestuderen van historische recepten alleen biedt op zich geen afdoend antwoord op de vraag welke ingrediënten gebruikt werden en op welke manier ze verwerkt werden. Daarom is het daadwerkelijk ontrafelen van een recept door dit ook werkelijk planmatig uit te voeren en daarin te gaan experimenteren een noodzakelijke aanvulling. Het is zo dat we een beter inzicht in de technologie van het verfambacht verwerven.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Conservatie en onderzoek van twee vlaggen.
Abstract
Conservatie en onderzoek van twee negentiende eeuwse vlaggen uit de Sint-Jorisgilde. Dit project focust zich op de conservatie van twee sterk gedegradeerde vlaggen. Beide vlaggen werden vervaardigd uit zijde en zijn extreem fragiel. Een conservatiebehandeling dringt zich op.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Vooronderzoek textiel Kasteel van Gaasbeek.
Abstract
Werk: Vooronderzoeken discipline textiel Domein: Kasteel van Gaasbeek Adres: Kasteelstraat 40 1750 Gaasbeek Gebouwnummer: P23010 Besteknummer: 2019/HFB/OBW/ B00234 Materiaal technisch onderzoek van waardevol textiel. Conservatie advies voor de wandtapijten miv de schouwvallen, gordijnkappen en wandbespanningen. Het vooronderzoek omvat de materiële beschrijving en advies voor conservatie van 12 wandtapijten, 3 schouwvallen, 6 gordijnkappen en 3 wandbespanningen. Eerst volgt een algemene beschouwing van de toestand van de stukken waarna elk stuk afzonderlijk besproken wordt gevolgd door een voorstel van behandeling. Het voorstel van behandeling wordt algemeen besproken in punt 4. Voorstel van behandeling, aangezien de problematiek voor de verschillende wandtapijten in de meeste gevallen dezelfde is. Dit is niet het geval voor de schouwvallen, en de gordijnkappen, deze worden afzonderlijk besproken. Tien van de twaalf wandtapijten dienen geconserveerd te worden. De wantapijten in de Scockaertkamer, Stichting van Alexandrië, Brussel 18de eeuw en Slag bij Arbella, Brussel 18de eeuw werden recentelijk geconserveerd door het atelier G. De Wit te Mechelen. Deze wandtapijten werden tevens aangepast aan de kamer waarin ze opgehangen zijn. Voor de andere wantapijten dringt een conservatiebehandeling zich op. Er zijn problemen betreffende de opstelling. Daar de tapijten aangekocht werden of schenkingen waren, zijn ze niet aangepast aan de ruimtes. Op plaatsen waar ze voor de deur hangen worden ze gedrapeerd en hangen ze aan een metalen haak. Dat brengt vervorming en slijtage mee.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Conservatie van twee vlaggen.
Abstract
Conservatie behandeling en vooronderzoek van een 19de eeuwse zijde vlag uit Retie. Vooronderzoek: Er wordt een materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek uitgevoerd door de studenten. Voor het materiaaltechnisch onderzoek zal er voornamelijk met de optische microscoop gewerkt worden om de morfologie van de vezels in kaart te brengen en de vezels te identificeren. Conservatie behandeling: De vlag wordt gereinigd en fragiele plaatsen worden ondersteund met zijdedragers. Preventieve conservering: Er wordt tevens een zuurvrije rol voorzien om de niet beschilderde vlag veilig te bewaren. De beschilderde vlag zal vlak bewaard worden.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Conservatie vlag Sint-Sebastiaansgilde.
Abstract
Conservatie behandeling en vooronderzoek van een 19de eeuwse zijde vlag uit Retie. Vooronderzoek: Er wordt een materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek uitgevoerd door de studenten. Voor het materiaaltechnisch onderzoek zal er voornamelijk met de optische microscoop gewerkt worden om de morfologie van de vezels in kaart te brengen en de vezels te identificeren. Conservatie behandeling: De vlag wordt gereinigd en fragiele plaatsen worden ondersteund met zijdedragers. Preventieve conservering: Er wordt tevens een zuurvrije rol voorzien om de vlag veilig te bewaren.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Conservatiebehandeling van processievaandel van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel Kerkfabriek H.H. Michaël en Petrus.
Abstract
De conservatie-behandeling betreft een negentiende eeuws processievaandel uit de Sint-Michielskerk te Antwerpen. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het reinigen van de metaaldraden en het consolideren van de gedegradeerde zijde medaillons.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Restauratie 18de eeuwse kledij Merghelynck museum.
Abstract
In dit project wordt de kostuum collectie Mergelynck onderzocht en geconserveerd. Er wordt een kunsthistorisch en materiaal technisch onderzoek uitgevoerd. Het materiaal technisch onderzoek bestaat uit een vezel onderzoek en materiaal onderzoek, zoals technieken en patroonstudie.Onderzoeker(s)
- Promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea.
Abstract
Dit project kadert in een onderzoeksopdracht tussen enerzijds UA en anderzijds de Vlaamse overheid. UA levert aan de Vlaamse overheid de onderzoeksresultaten genoemd in de titel van het project onder de voorwaarden zoals vastgelegd in voorliggend contract.Onderzoeker(s)
- Promotor: Bovyn Guy
- Co-promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Onderzoek naar zwarte kleurstoffen gebruikt in de textielindustrie van 1600-1856: historische bronnen versus realia.
Abstract
Dit project wil inzicht verkrijgen in het gebruik van ijzerverbindingen bij het zwartverven van textiel en de gevolgen ervan voor de verwering, conservatie (vroegmoderne periode, Antwerpen). Onze hypothese is dat ondanks het verbod op de goedkope en slechte verfprocédés door de ambachten, deze in de praktijk toch veel meer werden toegepast dan men uit historische bronnen kan vermoeden. Onze aanpak bestaat erin de technologische geschiedenis zoals die uit geschreven bronnen naar voor komt, te confronteren met onderzoek op overgeleverd textiel.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Munck Bert
- Co-promotor: Ortega Saez Natalia
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject