Onderzoeksgroep
Expertise
Ik ben klinisch epidemioloog en mijn voornaamste onderzoeksinteresses omvatten de lange-termijn effecten van vaak-gebruikte medicatie zoals antibiotica, maagzuurremmers etc, mogelijks via interacties met het microbioom - met een focus op het gastro-intestinale en vaginale microbioom. Mijn klinische expertise gebieden zijn kanker (vooral gastro-intestinaal), gezondheid van vrouwen (incl. zwangerschap) en infectie ziekten. Ik ben opgeleid als arts, epidemioloog en infectie controle specialist/ziekenhuishygienist, maar werk dus als full-time academisch onderzoeker
Het effect van antibiotica en protonpump inhibitor gebruik op het darmmicrobioom en risico op infecties tijdens het vroege leven.
Abstract
Ons darm-microbioom wordt beïnvloedt door verschillende factoren, en (voorgeschreven) medicatie gebruik blijkt een van de belangrijkste factoren die die functie en samenstelling ervan beïnvloeden. De eerste levensjaren zijn cruciaal voor de acquisitie van een gezond en stabiel darm-microbioom, maar deze periode is ook wanneer het meeste antibiotica wordt gebruikt. Babies and peuters kunnen ook maagzuurremmers krijgen voor maag-slokdarm reflux symptomen, al worden de efficiëntie en veiligheid in vraag gesteld. Het is geweten dat antibiotica en maagzuurremmers het darm-microbioom verstoren bij volwassenen, en daarom kunnen deze zelf grotere en langdurigere effecten hebben op het microbioom en de gezondheid van jonge kinderen. Met deze projecten willen we bijdragen aan het in kaart brengen van antibiotica en maagzuurremmer gebruik tijdens de vroege kindertijd – om zo de potentiële impact van overconsumptie te bekijken. We willen ook de drug-microbioom interacties exploreren bij jonge kinderen, en het potentiële bi-directionele effect op infecties. Deze projecten hebben mogelijks een directe klinische impact kunnen hebben, door bij te dragen aan verbeterd voorschrijfgedrag en het verminderen van suboptimaal gebruik.Onderzoeker(s)
- Promotor: Brusselaers Nele
- Co-promotor: Vlieghe Erika
- Mandaathouder: Orwa Sheila
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Laura project 2.0: Verbetering van de gezondheid van vrouwen in Peru met de steun van instellingen voor hoger onderwijs, vrouwen en lokale autoriteiten.
Abstract
Openlijk spreken over vaginale gezondheid is taboe in Peru. De publieke aandacht voor intieme zorg voor vrouwen is ook decennialang verwaarloosd. Tijdens de huidige pandemie hebben verschillende centra voor eerstelijnsgezondheidszorg bijvoorbeeld gynaecologische consultaties stopgezet, wat o.a. gevolgen heeft voor vrouwen die lijden aan vaginale infecties. Met dit Laura 2.0-project willen we een nationaal (in Peru) en internationaal onderzoeksnetwerk creëren dat onderzoek doet naar vaginale gezondheid door verschillende belangrijke belanghebbenden uit de samenleving en de academische wereld actief te betrekken. Instellingen voor hoger onderwijs zullen een sleutelrol spelen bij het bereiken van de Laura 2.0-doelstellingen. Universidad Nacional de la Amazonia Peruana (UNAP) en Universidad Nacional San Agustín de Arequipa (UNSA) zijn de vooraanstaande universiteiten in respectievelijk de Peruaanse Amazone en de Hooglanden. Beide instellingen voor hoger onderwijs versterken hun sleutelrol bij de ontwikkeling van hun regio's door hun onderzoekscapaciteit te consolideren. Het huidige project zal de nationale (UNAP-UNSA-UPCH) en internationale (lokale partners en UAntwerpen) samenwerking versterken door het actief ontwikkelen van onderzoekscapaciteiten in een multidisciplinaire aanpak. Belangrijker is om (voor het eerst in Peru) burgers (vrouwen) bij de wetenschap te betrekken via een burgerwetenschapsproject geïnspireerd op het Belgische Isala-project (https://isala.be/).Onderzoeker(s)
- Promotor: Lebeer Sarah
- Co-promotor: Brusselaers Nele
- Co-promotor: Condori Sandra
- Co-promotor: Verhoeven Veronique
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject