Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn onderzoek is multidisciplinair van opzet en slaat bruggen tussen ontwikkelingseconomie, vluchtelingenstudies en kwantitatieve methoden. Mijn onderzoek maakt gebruik van impactevaluatiemethoden en economische modellering om de sociaaleconomische integratie van vluchtelingen in hun gastgemeenschappen te bestuderen. Met collega's van de Universiteit van Oxford heb ik gegevens verzameld en geanalyseerd over meer dan 15.000 vluchtelingen en leden van gastbevolking in Kenia, Oeganda en Ethiopië. In samenwerking met Deloitte heb ik het eerste grootschalige meerlandenonderzoek uitgevoerd naar de integratie van Syrische vluchtelingen op de Europese arbeidsmarkten. Met het Wereldvoedselprogramma heb ik de impact geanalyseerd van verschillende modellen voor geldoverdracht op de sociaaleconomische resultaten van vluchtelingenhuishoudens en vluchtelingenbedrijven in het vluchtelingenkamp Kakuma en de Kalobeyei-nederzetting. Ik werkte ook samen met de Wereldbank aan impactevaluaties van op geld gebaseerde hulpprogramma's in de Comoren en Tunesië. Voor een volledige publicatielijst, zie mijn persoonlijke website: https://oliviersterck.wordpress.com/

Innovatie-uitdaging op het gebied van banen en migratie. 15/09/2023 - 30/06/2025

Abstract

Talenten van vluchtelingen blijven een grotendeels onaangeboorde hulpbron. Ruim 108 miljoen vluchtelingen, asielzoekers en andere gedwongen ontheemden zijn eind 2022 hun land van herkomst ontvlucht vanwege vervolging, geweld of mensenrechtenschendingen (UNHCR, 2023a). De grote meerderheid van de gedwongen ontheemden wordt opgevangen in lage- en middeninkomenslanden, waar de toegang tot de arbeidsmarkt ernstig beperkt is (Betts, 2021). Veel van deze mensen beschikken over vaardigheden waar veel vraag naar is in landen met een hoog inkomen, en ze streven ernaar te migreren; toch worden ze vaak buitengesloten van de migratiesystemen voor geschoolde werknemers omdat ze geen reisdocumenten en andere administratieve belemmeringen hebben, omdat ze niet zichtbaar zijn voor werkgevers, of omdat ze moeite hebben met het identificeren van relevante vacatures. Ze zitten daarom vaak vast in landen waar ze buitengesloten zijn van de lokale arbeidsmarkt, en verhinderd worden om te verhuizen naar landen waar hun vaardigheden goed aansluiten bij de economische eisen. Gezien de kloof op de lange termijn in de arbeidsmarktintegratie die vluchtelingen ervaren, lopen gastlanden de potentiële economische voordelen mis die worden geboden door vluchtelingenimmigratie, wat op zijn beurt de armoede en segregatie onder vluchtelingen kan aanwakkeren en de maatschappelijke kosten kan verhogen (Bevelander, 2020, World Development Report 2023). Ook vluchtelingen en ontheemden kunnen hun dromen en ambities niet waarmaken. Talent Beyond Boundaries (TBB), een mondiale non-profitorganisatie, is de eerste organisatie ter wereld die zich richt op de arbeidsmobiliteit van vluchtelingen als aanvullende oplossing voor traditionele humanitaire hervestiging. Ze brengen geschoolde vluchtelingen in contact met bedrijven die hun vaardigheden nodig hebben, en werken samen met partners om de rekruterings-, migratie- en vestigingsprocessen te helpen faciliteren. Deze studie zal de impact onderzoeken van dit visumprogramma voor geschoolde werknemers op de resultaten van vluchtelingenarbeiders en hun gezinnen. Het onderzoeksteam zal samenwerken met TBB om een ​​robuust systeem voor gegevensverzameling te ontwikkelen dat kan worden gebruikt om de dynamische impact van visums voor geschoolde werknemers voor vluchtelingen te bestuderen. We werken ook samen bij het verzamelen van kwalitatieve informatie, als belangrijke input voor ons begrip van mogelijke knelpunten in het succes van het programma en van de verschillende factoren die van invloed zijn op de duurzaamheid en schaalbaarheid van arbeidsmigratie-interventies voor vluchtelingen. Deze studie zal bijdragen aan drie onderdelen van de literatuur: (1) de academische literatuur die de opbrengsten van internationale migratie inschat, (2) de academische literatuur over mogelijke interventies om ordelijke en veilige migratiestromen te faciliteren, en (3) de beleidsliteratuur over alternatieve migratiestromen. routes voor vluchtelingen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Politieke economie en globalisering. 01/01/2023 - 31/12/2027

Abstract

Mijn onderzoek is multidisciplinair van opzet en slaat bruggen tussen ontwikkelingseconomie, gezondheidseconomie en vluchtelingenstudies. Met collega's van het Refugee Economies Program aan de Universiteit van Oxford verzamel en analyseer ik gegevens over meer dan 15.000 vluchtelingen en leden van gastbevolking in Kenia, Oeganda en Ethiopië, waarbij ik thema's onderzoek als vluchtelingeneconomieën, zelfredzaamheid, mobiliteit, grensoverschrijdende handel en geestelijke gezondheid. In samenwerking met het Wereldvoedselprogramma beoordeel ik de impact van verschillende modellen voor geldoverdracht op de sociaaleconomische resultaten van vluchtelingenhuishoudens en vluchtelingenbedrijven in het vluchtelingenkamp Kakuma en de Kalobeyei-nederzetting in Kenia. Ik werk ook samen met de Wereldbank aan verschillende impactevaluaties van op geld gebaseerde hulpprogramma's in Afrika en elders. Met de liefdadigheidsinstelling Talent Beyond Boundaries bestudeer ik ook de impact van visa voor geschoolde arbeiders voor vluchtelingen om te verhuizen en te werken in het VK en de EU.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Schokken en copingstrategieën in vluchtelingencontexten. 01/01/2023 - 31/12/2026

Abstract

Het onderzoek zal de impact van schokken (waaronder klimaatverandering) op de coping-strategieën en het levensonderhoud van de getroffen bevolkingsgroepen in Afrika beoordelen. Twee copingstrategieën zullen in detail worden onderzocht: schulden en migratie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject