Abstract
Dit onderzoeksproject gaat over alledaagse interactieve producten: digitale camera's, wasmachines, TV en audio installaties, zakrekenmachines, elektrische fietsen, elektronisch speelgoed etc. Het richt zich op de bemiddeling van deze producten: hun vermogen om het gedrag van mensen te beïnvloeden op lange termijn. We willen ontwerpers van dergelijke interactieve producten fundamenteel inzicht geven in het mechanisme van bemiddeling, om van bemiddeling een design driver te maken: een product doelstelling die actief kan worden gestuurd door de ontwerper, tijdens het ontwerpproces. Meer specifiek willen we onderzoeken hoe ontwerpen vanuit een embodied interaction perspectief de bemiddeling van deze producten beïnvloedt.
Het project past een Research-through-Design (RtD) methodologie toe, in combinatie met een veldtest op lange termijn. Als praktische context voor het RtD-proces kiezen we de conceptie van een interactief product met een vooraf gedefinieerde bemiddeling. Het product moet de band van 70-plussers met hun naaste familie en vrienden stimuleren, om zo hun isolement en gevoel van eenzaamheid tegen te gaan. Het betreft hier een interactief huishoud product, dat zich bevindt in de woning van de oudere persoon.
In een eerste, exploratief deel van het project wordt het interactieve product preliminair ontworpen, met zijn vooraf gedefinieerde bemiddeling in gedachten. Via een iteratief proces van ontwerp, gebruikerstesten en reflectie krijgen we grip op het concept van bemiddeling als design driver en op zijn wisselwerking met embodied interaction, in het ontwerp proces van een interactief product.
In een tweede deel wordt een demonstrator van het nieuw ontworpen product ontwikkeld en in een kleine serie geproduceerd. Deze demonstrators worden ingezet in een veldtest, en gedurende enkele weken bij een aantal deelnemers thuis geplaatst. Door middel van regelmatige interviews en via data die door de demonstrators worden opgeslagen, worden de interactiepatronen van de deelnemers met de demonstrators onthuld, en afgetoetst aan de vooraf gedefinieerde bemiddeling.
Doorheen het project krijgt het Design for Embodied Mediation framework geleidelijk aan vorm, en wordt het getest door het opzetten van ontwerpprojecten voor studenten Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, en studenten Industrieel Ontwerp aan de Technische Universiteit Eindhoven. De relevantie van het framework voor de ontwerppraktijk wordt getoetst door het te confronteren met professionele ontwerpers.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)