Evidence-Based Beleid, causale mechanismen en causale narratieven: Hoe kunnen we de doeltreffendheid van beleid beter voorspellen? 01/11/2024 - 31/10/2026

Abstract

Een van de belangrijkste zorgen van beleidsmakers (o.a. overheden en privébedrijven) bij het implementeren van een nieuw beleid (bv. een plaatselijke lockdown) is de effectiviteit ervan. Beleidsmakers willen weten of het beleid P (in de context waarin P wordt uitgevoerd) het beoogde resultaat O zal opleveren. Om deze causale vraag te beantwoorden moet men een aantal causale links tussen P en O onderzoeken en beschrijven in een begrijpelijk causaal narratief. Volgens Evidence-Based beleid (EBP) moeten prognoses over de effectiviteit van beleid gebaseerd zijn op het beste bewijs dat voorhanden is. Voorts stelt recent werk binnen de wetenschapsfilosofie dat causaliteit tussen twee gebeurtenissen P en O enkel nagegaan kan worden wanneer er bewijs is van één of meer causale mechanismen die P met O verbinden. Het project zal drie obstakels voor de verbetering van beleidseffectiviteit aanpakken door te focussen op causale mechanismen en EBP, namelijk (i) de integratie van de notie 'mechanistisch bewijs' met traditionele ideeën van bewijs aanwezig in EBP, volgens welke het beste bewijs voortkomt uit kwantitatieve studies; (ii) een definitie ontwikkelen van 'sociaal mechanisme'; en (iii) een beschrijving van causale narratieven en -selectie ontwikkelen om causaliteit in beleidsvorming effectief te kunnen communiceren. Deze vraagstukken zal ik aankaarten met tools uit de wetenschapsfilosofie die ik ook verder zal uitwerken om zo de analyse van beleidseffectiviteit in EBP te verbeteren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Evidence-based policy, feilbaarheid en onwetendheid. 01/10/2022 - 30/09/2026

Abstract

Evidence-based Policy (EBP) is gebaseerd op de idee dat beleidsmakers hun beleidsbeslissingen zouden moeten baseren op evidentie of bewijs, in de hoop dat dat beleid zou werken. EBP is heel belangrijk in de hedendaagse maatschappij en is stevig bediscussieerd in de sociale wetenschappen (o.m. in beleidsstudies) en in de wijsbegeerte en de wetenschapsfilosofie. Als we kijken wat tot hiertoe gedaan is, dan zien we dat veel uiteenlopende definities en omschrijvingen van EBP werden voorgesteld. Tot op heden bestaat er geen algemeen aanvaarde definitie van EBP. Bovendien wordt EBP in de praktijk geconfronteerd met tal van uitdagingen. Voor de meeste van die uitdagingen is het niet duidelijk hoe ze moeten worden aangepakt, onder meer ten gevolge van het ontbreken van een consensus omtrent wat EBP is of zou moeten zijn. Dit project heeft als doel om bij te dragen aan de oplossing voor dit probleem, door bestaande betekenissen van de term 'EBP' te verhelderen, door twee specifieke epistemologische problemen met betrekking tot EBP aan te pakken en door te streven naar een consensusdefinitie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject