Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn huidige expertise en onderzoeksinteresses liggen rond lokalisatietechnieken die gebruik maken van draadloze communicatie en satelliettechnologieën, vervolgens geïntegreerde communicatie- en detectiesystemen, slimme mobiliteitsoplossingen, voertuiglokalisatie en radiogolfvoortplantingstechnieken. In het bijzonder zijn mijn expertise en interesse voornamelijk gericht op 4G, IEEE 802.11p, 5G/6G, en GNSS-technologieën, met een diep begrip van hun principes, radiofrequentie (RF) voortplantingskenmerken en de uitdagingen die gepaard gaan met draadloze kanaalomgevingen. Ik gebruik deze kennis om effectieve communicatie, nauwkeurige/betrouwbare/veilige lokalisatie en detectie mogelijk te maken, en om blootstelling aan elektromagnetische straling te bewaken. Door de jaren heen ben ik actief betrokken geweest bij verschillende onderzoeksactiviteiten, waaronder onderzoek en literatuuronderzoek, experimenteel ontwerp, simulaties, modellering, data-acquisitie door middel van metingen, data-analyse, ontwerp en ontwikkeling van algoritmen, algoritme-optimalisatie en prestatie-evaluatie, samenwerking en kennis aandelenbeurs. Door deze inspanningen heb ik gewerkt aan het aanpakken en oplossen van unieke uitdagingen op het gebied van draadloze communicatie en lokalisatie. Naast mijn onderzoeksbijdragen heb ik ook ruime ervaring opgedaan in het onderwijs. Ik heb een alomvattend begrip van de academische discipline, werk om nieuwe kennis te genereren door middel van mijn onderzoek en breng deze effectief over op studenten. Verder heb ik nieuwe academische curricula en programma's ontwikkeld, zitting genomen in facultaire commissies. Ik ondersteunde de ontwikkeling van academisch beleid en begeleidde bachelor- en masterstudenten tijdens hun bachelor- en masterprojecten.

6G perceptief radio lab voor geïntegreerde waarneming en communicatie. 01/05/2024 - 30/04/2028

Abstract

De 6e generatie mobiele netwerktechnologie (6G) zal een mensgerichte, hyper-verbonden wereld mogelijk maken. 6G zal niet alleen ongekende bandbreedte, vertraging, en betrouwbaarheid moeten aanbieden, maar ook nauwkeurige waarneming (sensing) van mensen en omgevingen. Dit opent de deur naar nieuwe omgevingsbewuste toepassingen zoals uitgebreide realiteit, mens-robot samenwerking, en autonoom transport. Om deze visie te realiseren, zijn nieuwe perceptieve radio's nodig die gezamenlijke waarneming en communicatie (ISAC) kunnen uitvoeren. Om de nodige 6G netwerkprestaties en waarnemingsaccuraatheid te kunnen garanderen zijn mmWave-frequenties (24-300 GHz) nodig. Helaas hebben bestaande mmWave apparaten niet de nodige flexibiliteit. Daarom is flexibele hardware nodig, gebaseerd op softwaregedefinieerde radio's en programmeerbare straalvormers, voor onderzoek naar 6G mmWave perceptieve radiosystemen. Dit project heeft als doel een experimenteel labo te ontwikkelen met deze apparatuur, waarmee nieuwe 6G ISAC-oplossingen voor omgevingsbewuste cyber-fysieke toepassingen kunnen worden ontworpen. Het labo zal uitgerust zijn met een motion capture-systeem voor het verzamelen van grondwaarheidsgegevens ter validatie van de waarnemingsnauwkeurigheid en voor gebruik als trainingsdata voor AI-algoritmen. XR-apparaten zullen geïntegreerd worden om mensgerichte experimenten met realistische 6G-toepassingen mogelijk te maken.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Verkenning van de aspecten van de fysieke laag van 5G NR en LEO PNT voor plaatsbepaling. 01/04/2024 - 31/03/2025

Abstract

De integratie van Low Earth Orbit (LEO) ruimtesatellieten en 5G New Radio (NR) terrestrische communicatienetwerken zal naar verwachting een alomtegenwoordige dekking bieden die nooit eerder werd waargenomen. Deze integratie zal worden gebruikt om de benodigde communicatienetwerken te implementeren in gebieden die vandaag de dag zeer moeilijk te bereiken zijn, wat zal leiden tot nieuwe ontwikkelingen in veel industrieën in verschillende landen. Bovendien kan deze integratie een belangrijke factor zijn om een unieke PNT-oplossing (Positioning, Navigation, and Timing) mogelijk te maken die nodig is voor veel diensten en toepassingen. Aangezien dit onderzoeksonderwerp nog grotendeels onontgonnen is, willen we een uitgebreid onderzoek en analyse uitvoeren van de kenmerken en eigenschappen van de fysieke laag van 5G NR en LEO PNT-signalen, met de nadruk op hun toepasbaarheid op PNT-diensten. Onze analyse zal cruciale aspecten omvatten, waaronder ontvangen signaalsterkte, kanaaltoestandinformatie, signaalvoortplantingstijd en andere fysische laagkenmerken afgeleid van IQ-monsters van signalen ontvangen van zowel LEO PNT-satellieten als 5G NR-basisstations op de beoogde ontvangerlocatie. Ons doel is om de kenmerken en eigenschappen van de fysieke laag van de betrokken signalen en de potentiële voordelen van het samenvoegen van deze twee technologieën te analyseren om te bepalen of deze samenvoeging de beperkingen kan verminderen die met beide geassocieerd worden, zoals non-line-of-sight propagatie bij het gebruik van LEO-ruimtesegmenten en 5G NR-basisstations, hoge signaalverliezen en de beperkte beschikbaarheid van 5G NR-basisstations in alle vereiste gebieden. De analyses zullen worden uitgevoerd met behulp van softwareradio's (SDR's) waarvan de RF-front-ends signalen kunnen ontvangen van open satelliet LEO-constellaties en open source 5G NR-softwaremodules. Verder zal een verwerkingseenheid worden gebruikt voor postprocessing en analyses.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject