Onderzoeksgroep

Expertise

- protest & sociale bewegingen: participatie, mediaberichtgeving, impact op pulbieke opinie en politiek

"Eerst gaan we viraal, daarna beïnvloeden we het publiek": Hoe Protest de Publieke Opinie Bespeelt in het Hybride Medialandschap. 01/11/2021 - 31/10/2025

Abstract

Hoe bespeelt protest de publieke opinie in het hybride medialandschap? Het voorbije decennium wonnen sociale media voor protestbewegingen aan cruciaal belang. Hoe protest de publieke opinie beïnvloedt via deze sociale media blijft echter een lacune in de literatuur. Dit project tracht daarom volgende onderzoeksvragen te beantwoorden: Welke digitale strategieën volgen protestgroepen om publieke interesse op te wekken? In welke mate en wanneer resoneert protest op sociale media? En, hoe beïnvloedt protest de publieke opinie via online berichtgeving? Het project bestaat uit drie stappen. Eerst voeren we onderzoek naar de digitale strategieën die protestgroepen aanwenden om het publiek voor zich te winnen. Dit doen we op basis van interviews met communicatiestrategen uit protestbewegingen. Daarna vergelijken we sociale en traditionele mediaberichtgeving en testen we in welke mate en wanneer protest resonantie opwekt in het hybride medialandschap. We analyseren mediaberichtgeving van een groot aantal protesten omtrent diverse topics over een lange periode (2017-2022). Verder meten we aan de hand van een vignettestudie de impact van zowel de fysieke als digitale kenmerken van protest op de gedachten, attituden en het gedrag van individuen. Het project is vernieuwend om drie redenen. Het (1) verruimt de publieke opinie door het bestuderen van web analytics, (2) vergelijkt diverse mediakanalen en (3) onderzoekt hoe protest publieke opinie bespeelt vanuit een online perspectief.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Tjonge, dat escaleerde snel: protest en de virale natuur van conflict expansie. 01/05/2020 - 30/04/2022

Abstract

De conflict reikwijdte vergroten—hier gedefinieerd als het ontlokken van reacties van significante anderen in de publieke sfeer—is een cruciale uitkomst van protest. Dit project onderzoekt de invloed van (vroege) reacties op de mate waarin andere actoren op protest reageren. Op die manier onderzoekt het project de virale natuur van conflict expansie. Het project beschouwt de expansie van conflict reikwijdte ten dele als een functie van zichzelf: vroege reacties op protest dwingen andere actoren tot stellingname, en zwengelen op die manier het maatschappelijke debat aan. Het startpunt van de analyse is dat vroege reacties een soort van reactie "drempel" overwinnen, en de neiging van andere actoren om deel te nemen aan het debat beïnvloeden. Reacties kweken dus reacties—gelijkaardig aan "success-breeds-success" dynamieken. Om dit proces te onderzoeken zullen "reactie kettingen" onderzocht worden. Kenmerken van vroege reacties of vroege reactie patronen zullen gemodelleerd worden om te weten te komen of zij latere reacties of reactie patronen kunnen voorspellen. Bijvoorbeeld, we verwachten dat eenzijdige consensus in vroege reacties de kans op verder debat verminderd. Als alle actoren het eens zijn, wordt het onwaarschijnlijk dat het protest verdere aandacht en opvolgend debat verdient. Vroege reacties van actoren met beslissingsmacht, anderzijds, kunnen mogelijks het debat oppoken: andere actoren worden dan een opening in de politieke mogelijkhedenstructuur gewaar. En, tenslotte, de reactie van een bepaalde politieke partij kan een ideologisch verwante partij mee in het debat trekken, aangezien beide partijen strijden om eigenaarschap over het protestthema. In termen van theorie combineert het project inzichten uit partij-competitie, agenda-setting, nieuwswaarden en protest impact theorie om hypothesen naar voren te schuiven over de virale natuur van conflict expansie. In empirische termen laten een inhoudsanalyse van massa en sociale media toe om protest event en conflict reikwijdte data te genereren. Dit wordt gedaan voor de case van België, over een 20-jarige periode (2000-2020). Op methodologisch vlak worden verschillende soorten tijdreeksanalyses gehanteerd om patronen in reactie kettingen te analyseren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

De persuasieve kracht van protest. Een experimentele studie naar het effect van protestberichtgeving op burgers en politieke elites. 01/10/2014 - 30/06/2018

Abstract

Wanneer is protest persuasief? Of, preciezer, hoe slagen protest acties erin positieve reacties te ontlokken bij burgers en/of politici? In de meeste Westerse democratieën is protest intussen een regulier instrument dat burgers hanteren om grieven te signaleren en voorkeuren te communiceren. Sluitend bewijs aangaande de manier waarop protest invloedrijk is, blijft echter schaars. Dit project zoekt een bijdrage te leveren aan kennis over de kracht van protest en doet dit op vier particuliere manieren. Eén, dit project plaatst de rol van massa media centraal in het protest impact proces. Het formuleert en staaft een theorie aangaande protest impact met media aandacht als cruciale mediërende variabele. Het is via mediaberichtgeving dat protest gepercipieerd wordt en het is op deze media prikkels dat observanten reageren. Twee, dit project legt de mechanismen bloot die achter de persuasieve kracht van protest schuilen. Meer bepaald test het hoe interne kenmerken van protest – vertoon van waardigheid, éénheid, numerieke kracht en toewijding – van invloed zijn op het belang dat mensen aan een thema hechten, de positie die zij aannemen ten opzicht van de protest claim, en de eventuele acties die zij bereid zijn te willen ondernemen. Drie, dit project onderzoekt twee verschillende protest publieken –burgers en politieke elites- en exploreert op die manier twee verschillende domeinen waarop protest invloed kan hebben. Ten vierde innoveert dit project ook methodologisch. Het introduceert experimenten in het veld van protest impact onderzoek. Experimenten garanderen strikte onderzoekerscontrole, verschaffen zekerheid over causaliteit, en zijn bijgevolg een ideaal instrument om de mechanismen die ten grondslag liggen aan de persuasieve kracht van protest te testen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject