Hedendaagse dans in een hedendaagse kerk: Choreografische re-enactment als liturgisch-theologische practice-as-research. 01/10/2022 - 30/09/2025

Abstract

De interactie tussen dans en religie is een innovatief onderzoeksgebied geworden, waar katholieke theologen niet aan deelnemen. Ook choreografen aarzelen om met christelijke rituelen aan de slag te gaan. Toch zijn er in de twintigste eeuw precedenten geweest van 'liturgische dans'. Vooral in België ontstonden vruchtbare samenwerkingen tussen de artistieke moderne dans en de Katholieke Kerk. Vandaag is deze liturgische danspraktijk zo goed als uitgewist uit het collectieve geheugen. Tot dusver hebben studies deze eigenaardige veranderingen niet verklaard. Bovendien bestaan er in België geen liturgische danspraktijken, ondanks de belangstelling van hedendaagse dans voor rituele uitvoeringen en re-enactments. Het project stelt voor om deze unieke kans te benutten en een dialoog op gang te brengen tussen dansstudies en liturgische theologie. Het zal de artistieke methode van choreografische re-enactment gebruiken om liturgische dans te onderzoeken als een hedendaags artistiek en liturgisch-theologisch fenomeen. Het project zal de historische veranderingen bestuderen en tegenargumenten van katholieke autoriteiten weerleggen, met speciale aandacht voor de thema's "sacramentaliteit", "inculturatie" en "actieve participatie". De re-enactments zullen nieuwe inzichten bieden in deze drie cruciale onderwerpen, resulterend in een baanbrekende studie in "danstheologie" als een theoretische en praktische tak van theologie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

CoDa / Cultures of Dance - Onderzoeksnetwerk voor danswetenschap. 01/01/2020 - 31/12/2029

Abstract

Deze onderzoeksgemeenschap wil een vitale stimulans leveren voor de uitbreiding en verankering van danswetenschap in Vlaanderen en Europa. Hoewel Vlaanderen internationaal bekend staat als een belangrijke draaischijf voor dans, heeft dit domein binnen de Vlaamse academische context nog steeds niet dezelfde institutionele inbedding en zichtbaarheid verworven. Onderzoek naar dans is momenteel sterk versnipperd en gebeurt bovendien voornamelijk binnen universitaire departementen die zich niet specifiek richten op dans maar eerder op andere takken binnen de geesteswetenschappen, zoals (kunst)geschiedenis, cultuurwetenschappen, theater- en filmstudies, filosofie, sociologie, of mediastudies. Deze interdisciplinaire aansluiting bij andere onderzoeksdomeinen is kenmerkend voor danswetenschap, maar het eigenlijke potentieel van deze interdisciplinariteit kan pas ten volle worden benut via een gemeenschappelijk netwerk dat danswetenschappers in staat stelt hun verschillende methodologische benaderingen met elkaar in dialoog te brengen. De binnen- en buitenlandse onderzoekseenheden die lid uitmaken van "CoDa | Cultures of Dance" brengen ten minste drie fundamentele pijlers samen die binnen de huidige danswetenschap nog te vaak als apart worden behandeld: (i) dans als esthetische praktijk (micro-perspectief); (ii) dans als sociocultureel fenomeen (macro-perspectief); (iii) dans en belichaamde kennis (intra-perspectief). Het combineren van deze perspectieven maakt de ontwikkeling van nieuwe interdisciplinaire methodologieën mogelijk die zowel de reikwijdte als de diepgang van danswetenschap vergroten. Daarnaast laat het onderzoeksnetwerk toe om de expertise van zowel binnen- als buitenlandse partners samen te brengen en via trainingsactiviteiten, Spring Schools, of netwerkmomenten de nodige omkadering te bieden voor toekomstige dansonderzoekers. Met deze en andere initiatieven zal CoDa in aanzienlijke mate bijdragen tot het zichtbaar maken en verder uitbouwen van de reeds aanwezige expertise in dansonderzoek aan Vlaamse en andere Europese universiteiten binnen het internationale veld van danswetenschap.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject