Onderzoeksgroep

Expertise

Mijn onderzoeksexpertise concentreert zich op het toepassen van opkomende digitale technologieën binnen architectuurontwerp en erfgoed om maatschappelijke uitdagingen op het gebied van inclusie en rechtvaardigheid in de gebouwde omgeving aan te pakken. Deze technologieën omvatten virtuele en augmented reality, ruimtesyntaxis en vormgrammatica's. Ik zie digitale technologie als een essentieel en effectief middel voor innovatieve benaderingen. Ik werk ook aan het analyseren van de bouwomgeving, waarbij ik rekening houd met de perceptie van de ruimte om een gebruikersgericht ontwerp te bereiken en segregatie en gebrek aan toegankelijkheid te verminderen. Momenteel heb ik mijn onderzoek naar gedeeld erfgoed in Afrika uitgebreid om de levensomstandigheden op voormalige plantages te verbeteren. Multidisciplinair staat al lang op mijn agenda en het grootste deel van mijn onderzoek wordt gedaan in samenwerking met omgevingspsychologie, filosofie en computerwetenschappen. Daarnaast heb ik expertise in een breed scala aan onderzoeksmethodologieën, waaronder kwalitatieve en kwantitatieve benaderingen en experimentele studies. Als leider en onderzoeker heb ik deelgenomen aan nationale en internationale competitieve onderzoeksprojecten, mijn werk gepubliceerd in hoog aangeschreven tijdschriften en mede-curator van verschillende tentoonstellingen. Daarnaast ben ik sinds 2015 deskundig evaluator voor de Europese Commissie.

Een methodiek voor het inzetten van 3D digitale tools bij het beoordelen van ruimteperceptie in de interieurarchitectuur. 01/06/2024 - 31/05/2028

Abstract

Het is algemeen bekend dat de gebouwde omgeving direct van invloed is op het welbevinden en het welzijn van de gebruikers/bezoekers. Verscheidene auteurs hebben betoogd dat gebouwen een fysiologische reactie teweegbrengen bij hun gebruikers, dat de architectonische vormgeving van een omgeving het gedrag van de gebruikers beïnvloedt, en dat ruimtes emoties opwekken en actie bevorderen. De mismatch tussen de manier waarop de gebouwde omgeving is ontworpen en de behoeften van de gebruikers is een probleem dat leidt tot ontevredenheid en dure en tijdrovende aanpassingen aan de gebouwde omgeving. Ondanks de kennis van de impact van architectuur, richten weinig tools in interieurarchitectuur zich op de beoordeling van visuele tevredenheid en welzijn van ruimtegebruikers. Hoewel er studies zijn uitgevoerd om specifieke elementen van ruimte en specifieke emoties en fysiologische reacties te beoordelen, ontbreekt het aan praktische methodologieën die ontwerpers en onderzoekers kunnen gebruiken. Het belangrijkste doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een methodologie voor het digitaal beoordelen van de ruimtelijke perceptie van gebruikers met betrekking tot hun visuele tevredenheid en welzijn in interieurarchitectuur, met praktische toepasbaarheid gedurende het ontwerpproces met als ultieme doel het bevorderen van gebruikersgericht architectonisch ontwerp. De ontwikkeling van een dergelijke methodologie zal worden geoperationaliseerd via een iteratief proces waarbij relevante stakeholders betrokken zijn, namelijk interieurarchitecten en eindgebruikers van gebouwen, gedurende verschillende stadia van het onderzoek. Er zal een immersie testomgeving worden ontwikkeld die methoden omvat om ontwerpen om te zetten in ervaringen en beoordelingsmethoden. De testomgeving en beoordelingsmethoden zullen worden getest door de validatieruimte toe te passen bij eindgebruikers en ontwerpe experts. Aangezien interieurruimtes van uiterst belang zijn voor het welzijn van hun gebruikers, zal de ontwikkeling van de voorgestelde methodologie een grote impact hebben op de wetenschappelijke gemeenschap en de ontwerpsector door zijn praktische toepasbaarheid en, door het bevorderen van gebruikersgericht architectonisch ontwerp, zal het een significante sociale relevantie hebben.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject