Onderzoeksgroep
Haaien in nood: een vergelijkende, ecofysiologische en ethologische benadering tot het kwantificeren van de effecten van chronische stress in haaien.
Abstract
Jaren van overexploitatie en habitatdegradatie hebben een grote voetafdruk nagelaten op haaien waardoor een derde van alle soorten met uitsterven wordt bedreigd. Om conservatie inspanningen doeltreffend te kunnen sturen, is een goede kennis over hun fysiologie, ecologie en gedrag dringend nodig. Een belangrijke leemte in het onderzoek naar stressfysiologie van haaien die bijzondere aandacht vereist, zijn de effecten van antropogene stressoren. De zoektocht naar biomarkers voor chronische stress in haaien blijkt echter uitdagend vanwege hun unieke stresshormoon, 1?-hydroxycorticosteron (1?-OHB). Omdat de rol van 1?-OHB in haaien nog onzeker is, zal ik in het voorgestelde project de bruikbaarheid van 1?-OHB als indicator voor chronische stress in haaien experimenteel bepalen. Daarnaast zal ik met behulp van metabolomics voor het eerst het volledige metabole profiel van haaien in kaart brengen om potentiële biomarkers te identificeren die kunnen worden toegevoegd aan de fysiologische toolbox voor conservatie. Bijzondere nadruk zal worden gelegd op ketonen en aminozuren (waarvan haaien sterk afhankelijk zijn als oxidatieve brandstoffen) en schildklierhormonen, alsook op de fitnesskosten van chronische stress. Door de stressrespons te bestuderen op cellulair en moleculair niveau (bv. bloedchemie, metabolieten) tot op het niveau van het hele organisme (bv. aërobe prestaties, gedrag) zal dit project een nieuw en breed beeld geven van de effecten van chronische stress in haaien.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Boeck Gudrun
- Mandaathouder: Debaere Shamil
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Chronische stress in haaien en hun verwanten: een vergelijkende en ecofysiologische benadering in de zoektocht naar een biomarker van langdurige stress.
Abstract
Jaren van overexploitatie en habitatdegradatie hebben een grote voetafdruk nagelaten op haaien en hun verwanten, waardoor 37.5% van alle soorten met uitsterven wordt bedreigd. Om conservatie inspanningen doeltreffend te kunnen sturen en verbeteren, is een diepgaande kennis over hun gedrag, ecologie en fysiologie dringend nodig. Een belangrijke leemte in het onderzoek naar elasmobranch stressfysiologie die bijzondere aandacht vereist, zijn de effecten van antropogene en omgevingsstressoren op deze vissen. Het vinden van biomarkers voor chronische stress bij haaien en hun verwanten is echter een uitdagende taak gebleken vanwege hun unieke stresshormoon, 1?-hydroxycorticosteron (1?-OHB). Omdat de rol van 1?-OHB in kraakbeenvissen nog steeds onzeker is, zal ik in het voorgestelde onderzoeksproject de bruikbaarheid van 1?-OHB als indicator voor chronische stress bij haaien en hun verwanten experimenteel bepalen, en zal ik het gebruik van elasmobranchtanden als een unieke en nieuwe biomarker voor langdurige stress onderzoeken en fysiologisch en biologisch valideren. Bovendien zal de metabole werking en energetische kost van chronische stress op de vissen geëvalueerd worden, met speciale nadruk op ketolichamen en aminozuren, aangezien deze kunnen leiden tot een reeks van mogelijke biomarkers die toegevoegd kunnen worden aan de conservatie fysiologie toolbox voor elasmobranch fysiologie.Onderzoeker(s)
- Promotor: De Boeck Gudrun
- Mandaathouder: Debaere Shamil
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject