Onderzoeksgroep

Expertise

Stefan Morreel doet onderzoek rond zorg buiten de kantooruren, organisatie van zorg voor nieuwkomers en hij werkt mee aan clinical trials. Hij participeert in translationeel en multidisciplinair onderzoek van infectieziekten in de eerste lijn.

Perpetuele observationele studie bij patiënten met acute luchtweginfecties in de eerste lijn 12/06/2024 - 28/02/2026

Abstract

Deze internationale prospectieve Perpetuele Observationele Studie (POS) bij patiënten die zich presenteren met symptomen van een acute luchtweginfectie (ARI) in de eerste lijn (PC) heeft als doel de totale incidentie van ziekte en individuele diagnoses na te gaan, evenals uiterst belangrijke beschrijvende benchmarkgegevens met betrekking tot patiëntkenmerken, complicaties, uitkomst en risicofactoren per virale etiologie. Deze gedetailleerde gegevens maken het mogelijk om variatie in management en zorg binnen en tussen landen te identificeren, verbeteringen voor zorgplanning te suggereren en klinische richtlijnen te informeren. Op de langere termijn zal de studie een onderzoekklare infrastructuur opzetten voor verbeterde observationele studies en klinische onderzoeken met betrekking tot de behandeling, diagnose en preventie van ARI in de eerste lijn. Een dergelijke "plug-in" benadering is vooral gunstig tijdens epidemieën en pandemieën, omdat het dan mogelijk is om veel sneller nieuwe onderzoeken op te zetten, zonder het volledige proces van wettelijke goedkeuringen voor elk afzonderlijk onderzoek te hoeven doorlopen.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project website

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

EU programma instrument voor technische ondersteuning: ontwikkelen van dashboards voor populatiemanagement. Onderdeel van PROSPECD (Pilot Research On Scalable Population hEalth management Connected Dashboard), 18/04/2024 - 17/10/2024

Abstract

Aangezien multimorbiditeit wereldwijd toeneemt, wordt het steeds belangrijker om geïntegreerde te leveren gericht op de quintuple aim doelstellingen. Het doel van deze studie is om een datanetwerk te bouwen dat de beschikbare Belgische gegevens integreert in een dynamisch en gebruiksvriendelijk dashboard voor zorgverleners. Het ontbreekt echter aan bewijs over hoe de principes van populatiemanagement geïntegreerd kunnen worden in een gefragmenteerd gezondheidszorgsysteem en datalandschap. Dit project bestaat uit drie werkpaketten (WPs): WP1: literatuurzoekttocht (UAntwerpen en KULeuven) WP2: ontwerpen van een mock-up dashboard (UHasselt taak) WP3: iteratieve gebruikersgerichte aanpak (focusgroepen, UAntwerpen en KULeuven) Op deze manier wordt een eerste stap gezet in de verschuiving van reactieve naar proactieve en geïntegreerde zorg om de last van multimorbiditeit op de gezondheidszorg in België te minimaliseren.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject