Onderzoeksgroep
Expertise
Dr. Tim Boogaerts werkt momenteel als een post-doctoraal onderzoeker aan het Toxicologisch Centrum aan de monitoring van humane biomerkers in afvalwater. Hij heeft expertise in de analytische chemie, ontwikkeling van bioanalytische methoden, milieutoxicologie en chemie, en rioolwaterepidemiologie.
Fundamentele analytische inzichten in de distributie van chemicaliën tussen gesuspendeerde vaste deeltjes en de vloeistoffase van rioolwater en de implicaties voor rioolwater-gebaseerde epidemiologie (PARTINSIGHTS).
Abstract
Rioolwater-gebaseerde epidemiologie past de analyse van ongezuiverd rioolwater toe om de blootstelling aan chemicaliën en xenobiotica op populatieniveau op te volgen. Fundamentele kennis ontbreekt echter over de distributie van chemische stoffen tussen de vloeistoffase en gesuspendeerde vaste deeltjes in rioolwater. Hoewel de ontwikkeling en validatie van analytische platformen aan de basis van rioolwaterepidemiologie liggen, focust minder dan 1% van de studies op de aanwezigheid van chemicaliën in de gesuspendeerde vaste deeltjes. Ons project zal daarom nieuwe inzichten bieden in de verdeling van chemische stoffen tussen de verschillende fases in rioolwater. Om dit te bekomen worden innovatieve analytische methoden geïntroduceerd om drie modelcomponenten (THC-COOH, fluoxetine, methadon) en hun surrogaten in de vloeistoffase, de gesuspendeerde vaste deeltjes en ongezuiverd rioolwater te meten. Daarnaast zullen verschillende distributiemodellen aangewend worden om de verdeling van deze stoffen in rioolwater onder verschillende experimentele condities te bestuderen. De vergaarde kennis van deze experimenten zal in een real-life set-up gebruikt worden om de relevantie van de verdeling van chemicaliën tussen de verschillende fracties van rioolwater te onderzoeken. Zo zal dit project antwoord bieden op de bestaande kennistekorten in rioolwater-gebaseerde epidemiologie en een meer accurate spatiële en temporele trendanalyse van chemische blootstelling op populatieniveau toelaten.Onderzoeker(s)
- Promotor: van Nuijs Alexander
- Co-promotor: Boogaerts Tim
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Nieuwe analytische workflows gebaseerd op multi-dimensionale chromatografie en hoge resolutie massaspectrometrie om humane blootstelling aan chemische contaminanten te onderzoeken via rioolwateranalyses.
Abstract
Er is nood aan bijkomende kennis over contaminanten waaraan mensen worden blootgesteld. Rioolwaterepidemiologie bestaat uit de analyse van chemische merkers voor interne en externe blootstelling in rioolwater en is een complementaire aanpak om het exposoom in onze bevolking op te volgen. Omwille van de lage concentraties van deze stoffen in rioolwater en de complexiteit van de matrix moeten er nieuwe multidimensionale chromatografische en massaspectrometrische methoden worden ontwikkeld die de contaminanten kunnen identificeren en kwantificeren in rioolwater. Door deze analytische technieken (zoals 2-dimensionale chromatografie, ionenmobiliteitsspectrometrie en hoge resolutie massaspectrometrie) toe te passen, kan het STYX project kennis over verschillende aspecten van menselijke blootstelling aan nieuwe stoffen aan het licht brengen. Bijkomend, zal dit project de doelwit en suspect screening analytische methoden verenigen en harmoniseren voor de detectie en identificatie van contaminanten en hun metabolieten in rioolwater om zo inwendige en uitwendige blootstelling te onderzoeken in verschillende locaties. Om de stalen op te zuiveren zal er gebruik worden gemaakt van innovatieve staalvoorbereidingsmethoden die in staat zijn om concentraties van chemicaliën in de vaste en vloeibare fase te meten. Verder zal het onderzoek van spatio-temporele trends patronen in blootstelling aan contaminanten aanwijzen en kunnen locaties met een hoge blootstelling worden geïdentificeerd.Onderzoeker(s)
- Promotor: van Nuijs Alexander
- Co-promotor: Covaci Adrian
- Mandaathouder: Boogaerts Tim
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Schatting van de impact van het gebruik van opioïden in Belgische gemeenschappen via de combinatie van rioolwateranalyse en voorschrijfgegevens.
Abstract
Het gebruik van opioïden is recent sterk toegenomen met als resultaat een crisis met epidemische eigenschappen in Noord-Amerika. Ook in Europa is het gebruik van opioïden in stijgende lijn, maar in mindere mate dan in Noord-Amerika. Toch is het belangrijk om het gebruik van deze substanties in Europa nauw in de gaten te houden. In dit project zal er een high throughput bioanalytische assay ontwikkeld worden om een brede range aan biomarkers van opioïdengebruik in rioolwater te kunnen detecteren. Met deze assay kunnen we dan realtime, objectieve en complementaire informatie vergaren over het gebruik van opioïden in hoge spatiële en temporele resolutie door middel van staalnames van rioolwater in verschillende locaties in België. Deze data betreffende het gebruik van opioïden zal getrianguleerd worden met andere data (bvb. Farmanet, Gezondheidsenquête) om zo een beter genuanceerd beeld te krijgen over het gebruik van opioïden in België. Dit is van belang voor beleidsmakers om strategieën te optimaliseren en te evaluaren betreffende de preventie, behandeling en risicovermindering met betrekking tot opioïdengenbruik. De data kan verder ook gebruikt worden om de illegale markt van opioïden beter in kaart te brengen en om de relatie tussen socio-demografische parameters en het gebruik van deze substanties beter in te schatten.Onderzoeker(s)
- Promotor: van Nuijs Alexander
- Co-promotor: Covaci Adrian
- Co-promotor: De Loof Hans
- Mandaathouder: Boogaerts Tim
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject