De pluim – Veronique Verhoeven
15/03/2023 | Door Sarah Lebeer
In de rubriek ‘De pluim’ zet een medewerker telkens een collega in de bloemetjes. Deze keer geeft Sarah Lebeer (Departement Bio-ingenieurswetenschappen) de pluim door aan Veronique Verhoeven (Departement Huisartsgeneeskunde en Bevolkingsgezondheid).
Dag Veronique
Met heel veel plezier geef ik ‘De pluim’ door aan jou. Sinds drie jaar ben je de enthousiaste professor huisartsgeneeskunde met specialisatie in vaginale infectieziekten voor ons Isala-burgeronderzoeksproject. Ik contacteerde je met de vraag of je mee in onze adviesraad wilde zetelen en medisch advies wilde geven aan onze deelneemsters die thuis stalen zouden afnemen van het vaginale microbioom. We waren super blij toen je antwoordde “Tegenwoordig zeg ik op alles nee, maar hier wil ik met plezier tijd voor maken!”
Je bent dan ook echt een voortrekker in Vlaanderen en ver daarbuiten, zoals in Ecuador, door te ijveren voor meer aandacht voor vaginale infectieziekten en baarmoederhalskanker. En je bent een pionier in het aantonen dat zelfafnames, naast uitstrijkjes bij een arts, ook ingezet kunnen worden om de screening naar o.a. HPV en baarmoederhalskanker te bevorderen. Wat je doet, is taboedoorbrekend en heeft een enorm grote impact, want er sterven wereldwijd en zeker in low-& middle income landen nog veel te veel vrouwen aan deze vreselijke ziekte.
Verder ben je ook echt een heel ‘cool’ rolmodel voor vrouwelijke artsen, wetenschappers en professoren. En die ‘koel’ is ook echt letterlijk te nemen. Want zo trotseer je als scheepsdokter (of ook wel polar expedition cruise doctor genoemd) en kajakgids vaak de extreme koude op tijdens expedities naar Antarctica en het hoge Noorden.
Maar je bent ook een enorm goed kompas voor ons meer toegepast microbiologisch onderzoek. Zo hou je de vinger aan de pols: hoe kunnen we ons nogal technisch microbioomonderzoek uitvoeren met een zo groot mogelijke impact voor patiënten en artsen uit de eerstelijnszorg, en hoe kunnen we minderheidsgroepen nog beter bereiken?
En zo’n onderzoek in de eerste lijn, buiten de muren van een ziekenhuis, kent altijd extra uitdagingen qua logistiek: dat leerden we met Isala, maar ook met onze Micel-studie samen. In volle pandemie, toen er strikte maatregelen waren, testten we een microbioomgebaseerde keelspray bij COVID-patiënten thuis: een mooi staaltje teamwerk dat zonder jouw hulp en enthousiasme niet mogelijk was geweest. Je vormt dan ook een supervoorbeeld van hoe je op een constructieve en enthousiaste manier feedback kan geven en kritisch kan reflecteren. Dat kunnen de nieuwe doctoraatsstudenten waar je ondertussen mee copromotor van bent alleen maar beamen!
Recent leerde ik dat je een nog veel grotere duizendpoot bent dan we al dachten. Zo blijk je ook een begenadigd muzikante te zijn en doe je met heel veel enthousiasme als verantwoordelijke clinicus mee met het Do-Re-Microob project. Hierbij onderzoeken we hoe de bacteriën in en op blaasinstrumenten het microbioom van de muzikanten beïnvloed en vice versa.
Dank je wel, Veronique, om zo’n veelzijdig voorbeeld te zijn voor ons allen: hoe je het belang van huisartsgeneeskunde en eerstelijnszorg mee op de kaart zet, hoe je mee pleit voor meer aandacht voor women’s health en hoe je toont dat professoren ook cool zijn! Je bent een super warme, vriendelijke en sterke vrouw en echt een motivator van jonge vrouwen in STEM!
Warme groeten Sarah