Onderzoeksgroep
Expertise
Borstkanker: klinisch en translationeel onderzoek - Borstkanker gerelateerd lymfoedeem - Oksel heelkunde - Borst heelkunde - Poorwachterklier - Lobulair carcinoom - Secundaire preventie: thermografie - Thermografie en borstkanker reconstructie - Onderzoek naar resistentie antihormoontherapie: ESR1 mutatie analyse - Onderzoek naar urine als merker voor borstkanker - Onderzoek naar speeksel als merker voor borstkanker - Onderzoek naar bloed als merker voor borstkanker - De relatie vervuiling en borstkanker - Kwaliteitsindicatoren bij borstkankerzorg Baarmoederhalskanker: klinisch en translationeel onderzoek - Preventie primair en secundair - HPV-vaccinatie - Screening en HPV - Carcinogenese van baarmoederhalskanker (rol bloedvatvorming en plaats HPV) Eierstokkanker en preventie: klinisch onderzoek - De plaats van preventieve bilaterale salpingectomie Vulva of schaamlipkanker: klinisch onderzoek - Plaats heelkunde, sentinelnode en reconstructie Vagina kanker: klinisch onderzoek - Plaats heelkunde - Biomarkers in vaginaal vocht Baarmoederlichaamkanker - Plaats heelkunde - Preventie Minimaal invasieve heelkunde kleine bekken Oncologische heelkunde klein bekken Bekkenuitruiming of exenteratie bij recidief in klein bekken
Het onderzoeken van de ideale vloeibare biopsie van het genitaal stelsel: standaardisatie van anti-HPV antilichaam detectie in eerste fractie urine voor de niet-invasieve opvolging van vaccinatie.
Abstract
Tot op heden zijn door een arts verzamelde cervicale, bloed, en vaginale stalen nog steeds de primaire methoden voor het opvolgen de immuunrespons op vaccin-voorkombare infecties van het genitaal stelsel. Een niet-invasief staal dat thuis zelf kan worden verzameld, zoals eerste fractie urine (EFU), zou echter grote voordelen kunnen opleveren wat betreft acceptatie en haalbaarheid van klinische studies, en zou de logistiek van epidemiologische studies drastisch kunnen vergemakkelijken. De eerste resultaten van EFU voor het opvolgen van de immuunrespons zijn veelbelovend, maar volledige standaardisatie is essentieel om van EFU de ideale vloeibare biopsie te maken binnen vaccinonderzoek. Aan dit laatste wil ik met mijn project bijdragen, door humaan papillomavirus (HPV) infectie en vaccinatie als model te gebruiken. Hierbij zal ik me richten op de immunogeniciteit van HPV-vaccins en het opvolgen van immuunreacties met behulp van EFU als niet-invasieve vloeibare biopsie. Gezien dit de identificatie van anti-HPV antilichamen zal mogelijk maken als een gestandaardiseerd en genormaliseerd predictiemiddel voor de vrouwelijke immuniteitsstatus, geloof ik dat dit project zal leiden tot de verbetering van follow-up binnen HPV-vaccinstudies en -programma's. Indien succesvol, zullen resultaten van dit onderzoek in de toekomst makkelijk kunnen worden toegepast op andere infecties van het genitaal stelsel, en zo bijdragen aan de vooruitgang van zowel persoonlijke als volksgezondheid.Onderzoeker(s)
- Promotor: Vorsters Alex
- Co-promotor: Tjalma Wiebren
- Mandaathouder: Bell Margo
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Biomerkers in de eerste-fractie urine voor een verbeterde diagnose en opvolging van baarmoederhalskanker (voor)stadia.
Abstract
Baarmoederhalskanker blijft wereldwijd een groot probleem, in België sterven jaarlijks meer dan 200 vrouwen aan deze ziekte. Bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door een infectie met hoog risico (hr) soorten van het humaan papillomavirus (HPV). Traditionele screeningsprogramma's op basis van cervicale uitstrijkjes (pap-uitstrijkjes) die abnormale cellen detecteren, hebben te maken met tal van beperkingen, wat de noodzaak van alternatieve screeningsbenaderingen benadrukt. Detectie van hrHPV-DNA in plaats van abnormale cervicale cellen is gevoeliger gebleken voor het detecteren van gevallen van baarmoederhalskanker, maar het mist klinische specificiteit, d.w.z. het vermogen om alleen die vrouwen te detecteren die follow-up of onmiddellijke verwijzing voor colposcopie vereisen. Daarom is de belangrijkste doelstelling van deze studie het analyseren van kandidaat-biomarkers voor de diagnose van cervicale (pre) kanker en ziektemonitoring in thuis-verzamelde first-void (FV) urinemonsters, gevolgd door translatie van de aanwezigheid van (1) hrHPV-DNA en (2) deze biomarkers in een nieuw screeningsalgoritme voor baarmoederhalskanker. Hiertoe zullen we twee klinische proefstudies uitvoeren, waarbij vrouwen (= 30 jaar) met een abnormale papuitstrijking gevraagd zullen worden om een FV-ochtendurinemonster te verstrekken. In de eerste studie willen we nauwkeurige biomarkers identificeren voor respectievelijk laag- en hooggradige squameuze intra-epitheliale laesies. In een tweede onderzoek zullen in de loop van de tijd meerdere monsters worden verzameld (longitudinale monsterverzameling) om biomarkers te identificeren die pro- of regressie van HPV-infectie / precancereuze laesies kunnen voorspellen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Van Damme Pierre
- Co-promotor: Tjalma Wiebren
- Co-promotor: Van Ostade Xaveer
- Mandaathouder: Van Keer Severien
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
Biomerkers in de eerste-fractie urine voor een verbeterde diagnose en opvolging van baarmoederhalskanker (voor)stadia.
Abstract
Baarmoederhalskanker blijft wereldwijd een groot probleem, in België sterven jaarlijks meer dan 200 vrouwen aan deze ziekte. Bijna alle gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door een infectie met hoogrisico (hr) soorten van het humaan papillomavirus (HPV). Traditionele screeningsprogramma's op basis van cervicale uitstrijkjes (pap-uitstrijkjes) die abnormale cellen detecteren, hebben te maken met tal van beperkingen, en dringen aan op de noodzaak van alternatieve screeningbenaderingen. Detectie van hrHPV-DNA in plaats van abnormale cervicale cellen is gevoeliger gebleken voor het detecteren van gevallen van baarmoederhalskanker, maar het mist klinische specificiteit, d.w.z. het vermogen om alleen die vrouwen te detecteren die follow-up of onmiddellijke verwijzing voor colposcopie vereisen. Daarom is de belangrijkste doelstelling van deze studie het analyseren van kandidaat-biomerkers voor de diagnose van cervicale (pre) kanker en ziektemonitoring in thuis-verzamelde first-void (FV) urinemonsters, gevolgd door translatie van de aanwezigheid van (1) hrHPV-DNA en (2) deze biomerkers in een nieuw screeningsalgoritme voor baarmoederhalskanker. Hiertoe zullen we twee klinische proefstudies uitvoeren, waarbij vrouwen (= 30 jaar) met een abnormale papuitstrijking gevraagd zullen worden om een FV-ochtendurinemonster te verstrekken. In de eerste studie willen we nauwkeurige biomerkers identificeren voor respectievelijk laag- en hooggradige squameuze intra-epitheliale laesies. In een tweede onderzoek zullen in de loop van de tijd meerdere monsters worden verzameld (longitudinale monsterverzameling) om biomerkers te identificeren die pro- of regressie van HPV-infectie / precancereuze laesies kunnen voorspellen.Onderzoeker(s)
- Promotor: Van Damme Pierre
- Co-promotor: Tjalma Wiebren
- Co-promotor: Van Ostade Xaveer
- Mandaathouder: Van Keer Severien
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject
AKT/mTOR/p70S6K1 signaaltransductieroute in humaan epitheliaal ovariumcarcinoom.
Abstract
De AKTjmTORjp70S6Kl signaaltransductieroute in humaan epitheliaal ovariumcarcinoom. Het ovariumcarcinoom is onder de gynaecologische maligniteiten degene met het hoogste mortaliteitsratio. Vaak omdat patienten worden gediagnosticeerd in een laattijdig stadium. De AKT/mTOR/p70S6Kl signaal transductieroute is in een meerderheid van ovariumtumoren hyperactief en een mogelijk doelwit voor gerichte therapie. Met translationeel onderzoek probeert dit project preklinische aanwijzingen te verzamelen om aan te tonen dat mTOR inhibitie werkzaam zou zijn bij (bepaalde) patienten met ovariumcarcinoom. Met immunohistochemische kleuringen, western blot, RT PCR en cellijnexpimenten wordt de AKT/mTOR/p70S6Kl signaal transductieroute nagekeken. Een bijzonder aandachtspunt is de relatie van deze signaaltransuctieroute met VEGF-A aangedreven processen aangezien van VEGF-A reeds werd aangetoond dat het een belangrijke factor speelt bij het ovariumcarcinoom.Onderzoeker(s)
- Promotor: Tjalma Wiebren
- Mandaathouder: Trinh Xuan Bich
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)
- Onderzoeksproject